XS
SM
MD
LG

Teniski savez Republike Srpske izdao saopštenje povodom testiranja tribine

Teniski savez Republike Srpske oglasio se danas saopštenjem povodom viralnog video snimka koji se pojavio, a u kojem kadeti Policijske akademije testiraju tribinu na glavnom terenu predstojećeg ATP 250 "Srpska open".

Saopštenje prenosimo u cijelosti

- Poštovani,

Povodom pisanja pojedinih medija o zloupotrebi kadeta policijske akademije Teniski savez izdaje zvanično saopštenje.

Prije svega, moramo da naglasimo da se radilo o ispitivanju tribinskih nosača koje je u skladu sa svjetskim standardima i da pritom ni na koji način nije ugrožena ničija bezbjednost.

Ispitivanje tribinskih nosača je izvedeno u skladu sa standardom JUS U.M1.047 (Ispitivanje konstrukcija probnim opterećenjem i ispitivanje do sloma). Ispitivanju se pristupilo nakon detaljnog pregleda dokumentacije, kontrolnog proračuna, uvida u ateste ugrađenih materijala i izvještaja nadzornog ineženjera. Konstrukcija tribina ni u jednom trenutku nije bila kritična u pogledu nosivosti.

Svjetska praksa je da se tribine ispituju ljudskom navalom, te harmonizovanim skakanjem. Ispod tribinskih nosača se nalazio tim eksperata sa postavljenim instrumentarijem za praćenje statičkog i dinamičkog ponašanja konstrukcije. Tribine su projektovane na korisno opterećenje od 750 kg/m2, dok je ostvareno opterećenje sa kadetima iznosilo cca 500 kg/m2.

Potrebno je napomenuti da su kadeti pozicionirani na način da je dio sjedio na klupama, a dio je stajao okolo – praktično su svi uticajni dijelovi nosača bili opterećeni. Ovo predstavlja opterećenje koje se nikad više neće desiti na konstrukciji. Dobijeni ugibi nosača su cca 0.10 mm (praktično zanemarivo) i manja su od računski dobijenih, što potvrđuje da konstrukcija posjeduje i više nego potrebnu nosivost. Pored ugiba, praćene su i pojave prslina kojih nije bilo ni pod maksimalnim opterećenjem.

Organizator ATP „Srpska Open 2023“ u saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske planira i preduzima sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir „Srpskaopen“ u Banjaluci protekao u najboljem mogućem bezbjednosnom ambijentu.

Osim angažovanja policijskih službenika, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je omogućilo da za potrebe našeg turnira kadeti Policijske akademije budu volonteri na ovom turniru, na čemu smo im posebno zahvalni.

 Kadeti Policijske akademije već sada pomažu u pripremama oko same organizacije turnira, a tokom turnira njihova uloga biće višestruka, od usmjeravanja publike, kontatka sa obezbjeđenjenja, do same pomoći na tehničkim teniskim turnirima.

S poštovanjem TSRS, stoji u saopštenju