XS
SM
MD
LG

Stamenkovićeva i Gutić prvi kroz Derventu

Slađana Stamenković član AK “Crvena zvezda” iz Beograda pobjednica je u konukrenciji djevojka na 1. uličnoj trci kroz Derventu, dok je kod muškaraca najbrži bio Uroš Gutić član AK “Borac” iz Banjaluke.

Stamenkovićeva, koja je u trci na 2000 metara iza sebe ostavila Miljanu Žunić i Bojanu Đukić, istakla je da joj je drago da je dio ovog prvog i nadam se da će trka doživjeti još puno izdanja.

“Staza je poprilično zahtjevna jer je potrebno niz brdo opustiti noge, a potom pokazati snagu i izdržljivost. Ipak, organizator nas je pripemio, tako da je sve bilo u redu”, istakla je Stamenkovićeva.

Gutić, koji je u trci na 3000 metara nadmudrio Nikolu Pejčića i Belmina Mrkanovića, kazao je da je staza bila veoma teška jer ima dosta uspona.

“Konkurencija je bila veoma jaka, gotovo svi najbolji trkači su bili danas u Derventi, a organizacija je bila na vrhunskom nivou. Planiram dosta nastupa na uličnim trkama, ali i nastup za reprezentaaciju BiH sredinom jula, istakao je mladi atletičar”, kazao je pobjednik seniorske trke.

Prva ulična trka u Derventi poslije osamdesetih godina prošlog vijeka okupila je oko 500 učesnika iz Republike Srpske, FBiH i Srbije.

Organizatori trke Atletski klub “Derventa” i Turistička organizacija grada Derventa, su uz pomoć Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, Gradske uprave i drugih sponzora, obnovili ovu tradiciju.

“Prvi put organizujem ovakvo nešto u Derventi i zaista sam zadovoljan. Došlo je vrijeme da se tradicija nastavi. Atletski klub ima oko 30 članova sa tendencijom rasta i u planu je da ulične trke budu održavane svakog 19. aprila, a cilj je da u septembru organizujemo i Derventsku desetku”, istakao je organizator trke Dalibor Vrhovac, inače predsjednik Atletskog kluba “Derventa“.

Zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić otvorivši trku kazao je da raduje činjenica da se obnavlja tradicija.

“Osamdesetih godina prošlog vijeka Derventa je bila poznata po uličnim trkama. Zahvaljujući organizatoru, Atletskom savezu Republike Srpske i Atletskom klubu, ovakva manifestacija se održava na dan kada se obilježava značajan datum u našem gradu 19. april, Dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu. Zadovoljni smo odzivom građana i brojem učesnika”, rekao je Jeftić dodavši da grad nastavlja da unaprjeđuje infrastrukturu za ovaj vid takmičenja.

 

Predsjednik Atletskog saveza BiH i Republike Srpske Duško Ivičić iskazao je veliko zadovoljstvo što se Derventa ponovo našla na atletskoj mapi u BiH i šire.

“Ova prva ulična trka je plod dobrog rada Atletskog kluba i gospodina Vrhovca, uz podršku lokalne uprave. Korak po korak, ovo je prva ulična trka i nadam se da će doprinijeti tome da se atletika omasovi i da će se nastaviti. AK Derventa već sada ostvaruje odlične rezultate”, rekao je Ivičić, dodajući da atletika sve više dobija na afirmaciji.

Najstariji učesnik trke je bilo šezdesetdevetogodišnji Banjalučanin Nenad Milekić, a najmlađa je bila četvorogodišnja Marija Simić iz Dervente.