XS
SM
MD
LG

Mladen Bojinović kao autoritet potreban sportu Republike Srpske

Mladen Bojinović

Odavno jedna informacija iz svijeta sporta u Banjaluci nije izazvala toliko pozitivnih komentara i reakciju potpunog oduševljenja javnosti kao što je to bio naš današnji ekskluzivni tekst pod naslovom “Mladen Bojinović novi predsjednik RK Borac?”
Čak ni upitnik na kraju naslova koji u novinarstvu govori da je nešto još nezvanično, ali blizu realizacije, nije pokolebao istinske ljubitelje sporta u Gradu na Vrbasu koji je svjetskoj olimpijskoj porodici podario devet pobjednika, nosilaca zlatnog odličja (rukomet je vodeći i neprikosnoven).

 


Trofejni rukometaš, internacionalac, reprezentativac, Banjalučanin, autoritet… Sve to može da se uklopi u “lik i djelo” Mladena Bojinovića (47) koga sugrađani odmila zovu Dugi ili Baka. I omiljen je u krajiškoj ljepotici kao sportski heroj i čovjek koji iskustvom želi i može da pomogne.
Sport kao specifično polje ljudskog stvaralaštva najbolje mogu da razumiju sportisti, pa tek onda privrednici, biznismeni, političari, “stručnaci” skupljeni “s koca i konopca”… Međutim, odavno u sportu Banjaluke, pa i cijele Republike Srpske, imamo zamjenu teza po kojoj su sportisti u manjini i uglavnom “paravan” za one koji misle da znaju, da mogu i da se razumiju…
Neće da može, rekao je Šojić!
Zato eventualni dolazak Mladena Bojinovića na čelo nekadašnjeg evropskog klupskog prvaka i pobjednika EHF izgleda kao istinsko osvježenje, zamajac za šablon budućnosti, zračak svjetlosti u tunelu, zrno soli kojim će sve biti osoljeno…
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kao osvjedočeni sportista, bivši košarkaš, a danas navijač i čovjek koji jako dobro razumije i poznaje ulogu sporta u svakom društvu, uvijek je davao i davaće podršku istinskim vrijednostima. Na “Danu fudbala Republike Srpske” 2018. godine rekao je da se Republika Srpska priprema za dan koji će svanuti da ima svoje reprezentacije! Mislio je Dodik na izvorni Dejtonski sporazum po kojem je sport u nadležnosti entiteta!
Za taj projekat u budućnosti biće nam malo jedan Bojinović, već nam trebaju, i neophodni su: Zdravko Rađenović, Milorad Karalić, Zlatan Arnautović, Abas Arslanagić, Nebojša Popović, Anton Josipović, Slađana Golić, Velimir Petković, Goran Stupar, Aleksandar Knežević, Nebojša Golić, Dragan Škrba, Radmilo Mihajlović, Borče Sredojević, Savo Milošević, Branimir Bajić, Sanja i Saša Starović, Brankica Mihajlović, Tijana Bošković, Miroljub Kremenović, Ana Benderać, Borki Predojević, Dragan Bajić, Sanda Vuković, Zoran Kukić, Saša Vujasinović, Velimir Stjepanović, Željko Panić, Srđan Trivundža, Goran Malić, Nemanja Bjelić… i svi oni koji hoće, žele i mogu da pomognu.

Poštanske marke sa olimpijskim pobjednicima

 

Jer, sport je najbolji ambasador jedne zemlje, a uz to i najjasnije ogledalo društva. Kakav nam je sport, ustvari takvi smo mi!
U nabrajanju svih tih imena nikako ne treba zaboraviti ni Borisa Vrhovca poznatijeg kao Vrlu, fizioterapeuta koji je obišao svijet i promovisao Banjaluku i Republiku Srpsku, bolje, jače, snažnije i ubitačnije nego mnoge diplomate koje su za to masno plaćene! A Vrle je sve to radio iz ubjeđenja, patriotizma, zbog ljubavi prema sportu, volonterski. I danas to radi!
Posebnu ulogu u svoj ovoj priči ima Ministarstvo porodice, omladine i sporta, pod uslovom da je na dostojanstvenom nivou, i zato je jako bitno da ono bude glavni vjetar u leđa svim budućim projektima, platformama i idejama.
Iskreno smo srećni i radosni kada smo vidjeli danas brojne portale koji su se trkali da “ekskluzivno” prenesu naš ekskluzivni tekst o Mladenu Bojinoviću, koji se danas javio redakciji portala “sportdc” i pitao:
-Šta mi to uradiste, ne mogu živ da ostanem od poziva na telefon!
Baka Bojinović je potreban, ne samo rukometu i Rukometnom klubu Borac, već sportu Republike Srpske uopše. I ne samo on! Već mnogi kao on!
Uloga Mladena Bojinovića u ovoj priči nije periferna – da bude samo predsjednik RK Borac i to je to. On, svojim imenom, urađenim u rukometu, autoritetom i harizmom otvara vrata neke nove dimenzije, mnogima nedokučive, kojoj stremimo i koju priželjkujemo.

Mladen Bojinović

 

Zadatak Bojinovića je, ustvari, početak nepresušnog niza po kojem će, definitivno, zdravo razmišljanje i sportski rezoni zamijeniti one koji su sport vidjeli kao dobru priliku da “kupe” društveno-politički status.
Došlo je krajnje vrijeme da mediokritete zalutale u naš sport zamijene autoriteti!
Mladene Bojinoviću dobro došao!