XS
SM
MD
LG

Močević seli u elitu: Poziv kluba iz jedne od najboljih svjetskih liga ne ostavlja mnogo mjesta za razmišljanje

U samom vrhu najboljih golmana lige/ GBDH

Miloš Močević je utakmicom za vikend u kojoj je njegov Bezanson remizirao sa Frotinjanom (31:31) u posljednjem kolu francuske Pro lige završio i svoju misiju u Bezansonu.

Iza kluba je jedna prilično teška sezona, turbulentna, ali na kraju najbitnije za njih ostvarili su opstanak. Golman iz Istočnog Sarajeva je na kraju četvrti najbolji golman lige sa 28.45% odbranjenih šuteva (258/907). Najbolji golman lige ima odbranjenih 29.48% šuteva.

- Sezona je bila prilično turbulentna i kako smo imali uspone i padove, tako su se i ciljevi kluba mijenjali. Na kraju, posljednji cilj je ostvaren, zadržali smo se u drugoj ligi. Kao i klub, i ja sam imao nekoliko ne baš zadovoljavajućih partija, ali moj ukupan utisak je da sam odradio jednu dobru sezonu, govori na početku našeg razgovora Miloš Močević.

Poslije tri sezone u klubu došlo je vrijeme za rastanak, što se znalo i zimus kada je dogovorio saradnju sa Sesonom. Bezanson mu ostaje u jako lijepom sjećanju i iz njega nosi lijepe uspomene.

- Imajući u vidu da je ovo moj prvi klub u inostranstvu, sigurno da nosim puno utisaka iz ovog kluba i grada. Prva godina je sigurno bila najteža, što zbog drugačijeg sistema, što zbog jezičke barijere. Grad u kojem sam proveo ove tri godine je smješten u vrlo lijepom regionu i često sam koristio slobodno vrijeme da ga što bolje upoznam. Naravno, ovdje sam stekao nova poznanstva i prijateljstva. Poseban pečat ostavljaju druženja sa našim ljudima sa kojima dijelim istu kulturu, jezik i običaje.

U februaru je objelodanjeno da će Močević preći u redove francuskog prvoligaša Sesona. To je, kaže, poziv koji se ne odbija.

- Za profesionalnog sportistu, bilo koji sport da je u pitanju, poziv iz kluba iz jedne od najboljih svjetskih liga ne ostavlja mnogo mjesta za razmišljanje. Pri tome, to je klub koji niz posljednjih godina bilježi vrlo dobre rezultate. Pozitivan odgovor se sam nametnuo, moje je bilo samo da dogovorim uslove.

Iz departmana Du i grada u blizni granice sa Švajcarskom, sada se seli zapadnije, u Bretanju i grad Seson-Sevinj. Imao je dovoljno vremena da se raspita gdje ide.

- Klub se nalazi u jednom gradu u Bretanji koja je poznata po svojim izuzetnim predjelima i bogatim kulturno-istorijskim naslijeđem. Raspitivao sam se o klubu, poznajem nekoliko bivših igrača koji su mi prenijeli svoja iskustva.

Odlazak u Seson svakako je korak naprijed u njegovoj karijeri i jedna u nizu stepenica kojima se polako penje ovaj dvadesetsedmogodišnji golman. 

- Cilj se ne mijenja. Želim da treniram na najvišem nivou, da dam najviše što mogu na svakoj utakmici i da budemo na kraju što bolje plasirani na tabeli.

Seson u finišu sezone u francuskoj Star ligi zauzima zacementirano mjesto u sredini tabele i tu do kraja takmičenja neće biti većih promjena.