XS
SM
MD
LG

Goran Ljubojević za SportDC: Zaslužili smo ovu titulu i presretan sam zbog djevojaka i svih nas

Goran Ljubojević

Završena je sezona u SuperSport HNLŽ, a za Osijek ona je itekako bila na kraju uspješna, jer su bijelo-plave u Gradskom vrtu potvrdile još jednu titulu i tako u svoju riznicu donijele 24 pehar i još jednom se plasirale u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Bila je veoma teška sezona za višestruke prvakinje Hrvatske, ali su pokazale da su igrale itekako dobar fudbal pod vodstvom novog trenera Gorana Ljubojevića, koji je svoj prvi zadatak u karijeri položio kao na fakultetu, s obzirom da je osvojio svoj prvi trofej u karijeri zajedno sa djevojkama i upravom.

Osijek je u prvenstvu pobjedio čak 18 puta, jednom igrao neriješeno i samo jednom izgubio, a učešće u Kupu je završio u četvrtfinalu nakon što su na penale ispali od Splita. Zabili su čak 105 pogodaka, a primili samo deset, najmanje od svih ekipa u ligi.

Osim ove titule, Osijek ima još jednu, onu titulu najboljeg strijelca, jer je njihova napadačica Lorena Balić još jednom završila na prvom mjestu sa 33 pogotka u 20 utakmica.

Ekskluzivno za SportDC o sezoni, planovima za budućnost i drugim stvarima govorio je Goran Ljubojević.

Debitantska sezona za bivšeg golgetera i prvi trofej

Dakle gospodine Ljubojeviću, osvojili ste titulu, igrali veoma dobar fudbal ove sezone, kakvi su utisci i šta nam možete reći?

- Na prvu izgleda da je bilo lagano zbog broja ostvarenih pobjeda, međutim samo mi u klubu znamo kroz što smo sve prolazili tokom ove sezone. Ženski fudbal zaslužuje više poštovanja i angažmana od strane struke jer djevojke su željne znanja i upijaju ga bez poteškoće, a ogromna ljubav prema fudbal je nešto meni dosad nedoživljeno u usporedbi s muškim fudbalom. Malo je sporiji, ali je zato romantičniji. Nakon što smo moj stručni štab i ja brzo analizirali osnovne vrline i mane naše ekipe te individualne kvalitete i nedostatke svake igračice, znao sam u kojem smjeru trebamo ići. Taktička naobrazba i fizička priprema su bile imperativ, nakon toga smo išli riješavati individualne nedostatke kod pojedinih igračica. Sve to navedeno, uz vrhunski rad uprave kluba i maksimalnu posvećenost svake igračice krajnjem cilju bez čega možete sve baciti u vodu, donijeli su nam ovaj odličan rezultat u prvenstvu. Djevojke su stvarno odradile fantastičan posao.

Kada ste došli u Osijek i klub koji svake godine ima iste ambicije i bori se za trofeje u kakvoj ste se situaciji našli, tačnije šta ste tada pomislili? Na prvu kako je raditi sa djevojkama?

- Vidio sam dosta problema koje treba riješavati, ali i ogromni potencijal koji treba iskoristiti. Trebalo je puno razgovarati s igračicama i analizirati svaki detalj koji možemo promijeniti na bolje. Trebala nam je i pozitivna energija u svim segmentima kluba jer bez toga isto nema uspjeha. Negativa ubija atmosferu i na kraju se to odrazi na rezultatu. Uspjeli smo držati dobru atmosferu tokom cijele sezone, makar je nekad bilo trzavica. S djevojkama je gušt raditi jer upijaju sve što im pokažeš, ali isto tako je i izazov jer se nekad ne ponašaju onako kako bih ja želio.

Vaš tim je prvak, ponovo. Vaš tim je ove sezone igrao odlično i može se reći da ste aspolutno znali šta radite od prvog dana i stvari su išle po planu. Igračice su same potvrdile da ste unijeli nešto novo u tim, kako vam je to uspjelo i kako ste prihvaćeni i kakva je liga u Hrvatskoj?

- Drago mi je da smo kliknuli jer drugačije ne bi uspjeli osvojiti prvenstvo. Uzajamno poštovanje je uvijek od iznimne važnosti i naravno timski duh bez kojeg nema ništa u sportu. Kada su igračice na početku vidjele da ono što radimo na treninzima i govorimo u analizama utakmica daje ploda na terenu, više nije bilo sumnje da idemo u pravom smjeru. Ne mogu ga usporediti s drugim ligama jer ne znam kako izgledaju utakmice u tim ligama. Hrvatski fudbal ima veliku perspektivu jer samo u ŽNK Osijeku trenira preko 160 djevojčica. Ženski fudbal postaje sve popularniji na ovim prostorima, a vani su već sada puni stadione.

Ono što je posebno zanimljivo to je da prelazite na Gradski vrt i da ćete od sada tamo igrati utakmice. Kakav je to tek osjećaj i kakav ćemo Osijek gledati u narednom periodu, šta nam slijedi?

- Velika je čast i odgovornost preseliti se na legendarni Gradski vrt. Puno nam to znači zbog uslova za treniranje i igranje utakmica. Napokon imamo stadion koji možemo zvati domom. 24 titule prvaka nisu mala stvar i apsolutno zasluženo je ŽNK Osijek dobio svoj stadion. Sada ide podizanje kluba u svim segmentima: igrački kadar, stručni kadar, intenzitet i kvaliteta treninga, škola fudbala, marketing i ostalo. Lagano koračamo prema profesionalizmu. Jedino tako se u budućnosti možemo ravnopravno nositi s profesionalnim evropskim klubovima, od kojih ćemo neke imati za protivnike u Ligi prvaka. Nadamo se da ćemo dobiti domaćinstvo. Nadam se da ćete gledati još moćniji Osijek jer će se jako puno raditi na snazi i izdržljivosti, zaključio je Goran Ljubojević na kraju ovog razgovora.

ŽNK Osijek


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6