XS
SM
MD
LG

Umićević traži više gradskog novca za sport

Marinko Umičević, odbornik u Skupštini Grada Banjaluka, najavio je da će na prvom narednom zasjedanju ovog tijela tražiti da se održi tematska sjednica po pitanju sporta u gradu na Vrbasu, prenosi Mondo

Marinko Umičević, odbornik u Skupštini Grada Banjaluka, najavio je da će na prvom narednom zasjedanju ovog tijela tražiti da se održi tematska sjednica po pitanju sporta u gradu na Vrbasu, prenosi Mondo. 

U saopštenju, Umičević je naglasio da bi na toj sjednici trebalo da bude riječi o kategorizaciji, stanju, izdvajanju sredstava za sport, do terena i termina za trening, te bi na tu sjednicu trebalo da budu pozvani i predstavnici sportskih saveza i spotskih klubova.

- Ovo je neophodno s obzirom da je trenutno stanje neodrživo. Lično sam protiv odluke da na ovakav način FK Borac dobije 500 hiljada KM, a Vlada im je par dana prije toga dala dva miliona KM. To su narodne pare i volio bih da Borac objavi kolike su plate glavnog i pomoćnih trenera, igrača i koliko nas je koštao Lalatović. Da vidimo revizorske izvještaje za prošlu godinu i da sve bude transparentno. Podržavam stav KK Borac Banjaluka koji sa onako mizernim sredstvima igra ABA 2 ligu, Premijer ligu, Kup RS, naveo je, između ostalog, Umičević, koji je mišljenja da izdvajanja Grada za sport treba znatno da se uvećaju.

- Taj sastanak bi trebalo da ide u pravcu da se u Gradu povećaju sredstva koja se izdvajaju za sport i koja su u Banjaluci mizerna, a ne govorim samo o finansijskim sredstvima govorim i o terminima u dvoranama. Smatram da bi na budžet Grada od 200 miliona KM izdvajanje za sport trebalo da bude bar 3 odsto, a mislim da je sada oko 0,5 odsto. Sve to tražim i borim se jer vidim da je entuzijazam pojedinaca pri kraju i da padamo po pitanju sporta. Daleko veća sredstva za sport se izdvajaju u Federaciji BiH, a da ne govorim da u Evropi igra samo nekoliko klubova kao što je Igokea i KKI Vrbas, a ostalo je totalno zanemarljivo. Tražiću da se ta tematska sjednica održi nakon godišnjih odmora. Banjaluka je poznata kao sportski grad, možda bi trebalo uvesti neku krovnu organizaciju koja bi pratila rad sportskih organizacija po pitanju sredstava i opreme. Evo dobićemo i stadion malih sportskih igara što je veliki iskorak da možemo trenirati na otvorenom. Imamo potecijala, ima želje i talenta da i dalje naš grad proslavljamo i promovišemo putem sporta. Međutim, ima i nepravde koja je možda i gora nego kad nema novca, ali definitivno su trenutna izdvajanja mizerna, istakao je Umičević, koji je predsjednik KKI Vrbas, ali i član Upravnog odbora Rukometnog kluba Borac m:tel.