XS
SM
MD
LG

Čemu tuča na pionirskom turniru

Pionirski turnir u Splitu

 

Od 1. do 4. juna više od 3000 sportista iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko kupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici...

Dalmatinko kup nastao je kao projekat koji povezuje sport, turizam i društvenu odgovornost, a promoviše toleranciju, jednakost i fer plej.

- Prije nego li je organizovan prvi Dalmatinko cup, još tamo 2015. godine, imao sam jasnu viziju u kojem smjeru želimo. Vjerovao sam da se u Hrvatskoj može napraviti projekat koji će kroz fudbal povezati učesnike različitih kultura, nacija i vjeroispovijesti, a istovremeno davati značajan doprinos razvoju sportskog turizma, promovisati istinske vrijednosti i kroz različite aktivnosti doprinositi razvoju cjelokupne društvene zajednice, izjavio je organizator turnira Domagoj Bojčić, prenosi Jutarnji.hr.

Međutim, uprkos plemenitim namjerama koje odražavaju svrhu spomenute manifestacije, dogodio se nezapamćen incident otkad ovaj turnir postoji.

Naime, u polufinalnoj utakmici između sarajevske Sparte i ukrajinsko Šahtjora  iz Donjecka, u revanšu do 14 godina, došlo je do preagresivnog ponašanja malih fudbalera iz Ukrajine. Prekršaji su postali prežestoki za takav uzrast, no njihovo je ponašanje popratila i cijela klupa, odnosno stručni štab Šahtjora.

- Djeca su bila žestoka, iz uobičajenih je fudbalskih trenutaka odjednom nastao incident. U utakmicama ovakvog tipa obično nema incidenata jer dječji fudbal treba biti radost i veselje. To je bio i trebao biti spektakl. Na turniru su učestvovali i klubovi iz susjednih zemalja, bila je to prava skladna slika kako jedan sportski događaj treba izgledati, ali i kako društvo treba izgledati. Turnir je nastao u veoma zahtjevnim organizacijskim okolnostima, a onda se dogodi ovakvo nešto. Želim se izviniti svima koji su morali svjedočiti ovim scenama, poručio je Bojčić, pa dodao:

- Prije svega želim vam ukazati na to kakav je spektakularan turnir bio do toga trenutka, uživali smo u promociji hrvatskoga sporta i širenju tolerancije. Mi smo čak imali i turnir djece sa Daunovim sindromom, imali smo live stream koji se mogao pratiti na SofaSkoru, kao da pratite Ligu prvaka. Stotine hiljada ljudi pratilo je turnir, bila je to sjajna promocija za Hrvatsku, primjerice u finalu jednog uzrasta igrali su klubovi iz Uzbekistana i Kazahstana. Pa recimo, u Žrnovnici su igrali Lokomotiva i Dinamo, roditelji tih kluba navijali su ondje... Scene su bile veoma pozitivne i u sportskome duhu. I onda se pojavi neko ko se ovako ponaša kako su se ponijeli članovi i pioniri ukrajinskoga kluba. Mi imamo nultu toleranciju na nasilje i oni su bili momentalno diskvalifiikovani.

Automatski ste ih diskvalifikovali?

- Tako je. Gledajte, da je to bilo samo ponašanje djece, sudije bi to riješili crvenim kartonima i isključenjem iz igre. Međutim, u cjelokupnu su se situaciju uključili članovi stručnog štaba Šahtjora, oni su sa klupe ulazili na teren. Iste su sekunde bili diskvalifikovali​. Još jednom bih se izvinio svima koji su to morali gledati jer je to za mlade igrače bio strašan šok i velik stres, kazao je Bojčić.

Je li istina da je dio sarajevskih fudbalera završio u bolnici?

- Prekršaji ukrajinskih mladih fudbalera bili su prežestoki, preagresivni. Stoga smo preventivno reagovali i preporučili pregled djece zbog potencijalnih povreda. Medicinsko je osoblje prije odlaska pregledalo male fudbalere kako bi sigurno otišli svojim kućama. Još nemamo tačnih informacija u kakvom su stanju, ali svakako ću vas obavijestiti naknadno, osudio je takvo ponašanje Bojčić.