XS
SM
MD
LG

Kakva je odgovornost Džeke i Pjanića?

Edin Džeko i Miralem Pjanić

Faruk Hadžibegić je izdržao samo četiri utakmice na klupi fudbalske “A” reprezentacije Bosne i Hercegovine. Novinari u Sarajevu ga “kite i blate”, dajući mu etiketu najneuspešnijeg selektora “Zmajeva” u istoriji, što je relativna stvar jer je Dušan Bajević jedini kormilar na klupi reprezentacije koji nije uspeo da pobedi nikoga!

 


Usputno, pored Hadžibegića sarajevska fudbalska čaršija je “ogorčena” i na Vicu Zeljkovića, predsednika Fudbalskog saveza BiH samo zato što dolazi iz Republike Srpske, pa je tako najmlađi predsednik Saveza u njegovoj istoriji “neko ko ne voli BiH”, onaj koji “politički ruši reprezentaciju i Savez”. Ništa novo i, reklo bi se, neobično!

Priča se i diskutuje o Dejtonskom sporazumu po kojem je organizovana složena državna zajednica dva entiteta i tri naroda, prebrojavaju se krvna zrnca troparitetnog Saveza, ali se ne pominje to da je organizacija današnjeg FS BiH kontra načela Dejtona i onoga što on propisuje. Da se Dejtonski sporazum strogo poštuje onda bi sport bio u nadležnosti entiteta, Republika Srpska bi imala pravo na svoju reprezentaciju u kvalifikacijama za velika takmičenja, njen šampion bi išao direktno u kvalifikacije za Ligu šampiona… 

Ovako, svi Srbi koji se nalaze u “krovnom” Savezu pomalo liče i na zarobljenike jedne neiskrene oligarhije servirane iz sarajevskih političkih krugova. Nije “valjao” Ivajlo Petev, nije ni Faruk Hadžibegić, sigurno neće “valjati” ni njegov naslednik, ukoliko to ne bude Meho Kodro ili Sergej Barbarez. A upravo su njih dvojica “pikovi” sarajevske fudbalske čaršije! Zašto?

Zato jer su još pre deceniju ipo pokušavali da sruše Savez pučom i preuzmu njegove komande zajedno sa Elvirom Bolićem, Muhamedom Konjićem, Elvirom Baljićem… I sada se “duva” u tu tikvu…

Malo ko hoće da se upusti u zdravu analizu kao što je to uradio Slavko Petrović, trener s radnom dozvolom u Švedskoj, identifikujući deo srži problema, sa stručnog aspekta. Mnogi zaboravljaju, ili bar pokušavaju, da je glavnim vedetama “Zmajeva” Edinu Džeki i Miralemu Pjaniću “istekao rok”. Svaka čast pomenutom tandemu na onome šta su bili, ali godine su sve veće breme… 

Danas su i Džeko i Pjanić balast reprezentaciji i glavna kočnica za potpunu smenu generacije, što je u sportu neminovnost, jer biologija neumorno čini svoje.
Eh, ko će se zameriti Džeki i Pjaniću, znaš li ti ko su oni? - obično se postavlja pitanje u novinarskim krugovima federalnog Sarajeva.
Kakvo zameranje, treba samo istinu saopštiti, na hrabar i odvažan način…

A dok ona, istina, ne ugleda svetlo dana, uvek će za sve što se dešava biti kriv Vico Zeljković, njegovi najbliži saradnici i selektori… u dobro organizovanim sarajevskim novinarskim krugovima i konstruisanim spinovanjima koji deluju na zajedničku komandu.
Tipično balkansko pljuvanje preko plota!