XS
SM
MD
LG

Slovenke udarile na Savez: Traže smjenu selektora

PHOTO NZS

Fudbalske reprezentativke Slovenije zahtijevaju smjenu selektora Boruta Jarca, a u pismu čelnicima saveza do detalja su napisali šta mu zamjeraju, ali pismo nije izašlo u javnost.

Nakon što je Nogometni savez Slovenije (NZS) odgovorio na otvoreno pismo reprezentativki i zahtjev za radikalnim promjenama u slovenačkoj ženskoj reprezentaciji i jasno im stavio do znanja da nadležni neće dozvoliti nikome da bira selektora i njegove pomoćnike.

Do portala SportDC poslan je mejl koji prenosimo od strane igračica bez bilo kakvih prepravki:

Poštovani predsjedniče Nogometnog saveza Slovenije i šira slovenska nogometna javnost!

U ime slovenačke fudbalske A reprezentacije, želimo da sa vama podelimo neke informacije o dešavanjima u ženskoj A reprezentaciji, koja se odnose na uslove i međusobne odnose na okupljanju reprezentacije, treninzima i komunikaciji između igračica i stručnog rukovodstva. Prije početka Lige nacija i početka novog ciklusa za plasman na Evropsko prvenstvo 2025. godine, želimo da reprezentaciju, a time i našu zemlju, predstavimo u najboljem svjetlu, pa smatramo da je za to potrebno stvoriti što bolje uslove za rad, što uključuje i međusobne odnose u reprezentaciji.

2018. godine, kada je dosadašnjeg trenera Damira Roba zamijenio Borut Jarc, sa sobom je doveo neke nove ljude. U početku je napredak bio vidljiv, ali u posljednjih nekoliko godina nema pomaka u samoj igri i treninzima.

Unatoč dobrim rezultatima i usponu na FIFA ljestvici, koji su najvećim dijelom rezultat sve većeg broja igrača u jakim evropskim ligama i sve većeg kvaliteta slovenačkih ligaša i perspektivnih mladih igrača, smatramo da prepreka kvalifikacijama za veliko takmičenje nije nedostatak sreće, već stagnacija u procesu rada i nadogradnja temelja.

Navedimo neke od razloga za koje vjerujemo da doprinose ovoj situaciji:

Ne postoji radna hemija između igračica i profesionalnog menadžmenta, što znatno otežava proces obuke. Treninzi su monotoni, igračice već znaju šta ćemo raditi na treninzima prije početka priprema.

Nema komunikacije između klubova i reprezentacije, jer selektor ne želi da komunicira sa klubovima.

Selektor nije prisutan ni na jednom treninzima reprezentacije, ili ih rano napušta, pa zbog toga ne zna kako pojedini igrači treniraju.

Sa strane selektora stižu neprimereni komentari tipa "Igraš kao divlje svinje", "Jebem ti majku", "Vidim te majko". Igrači koji nisu u prvih jedanaest se ne osjećaju viđeno, s nekima selektor nije komunicirao šest godina.

Suđenje utakmica i priprema za utakmicu nije profesionalno, jer su pripreme za različite protivnike uvijek iste. Svaka utakmica se igra na isti način, čak i prema sugestijama igrača, selektor ne smatra da je potrebno igrati nekoliko sistema igre koji bi mogli da se koriste protiv ekipa različitog kvaliteta. U reprezentaciji igramo po istom sistemu već šest godina, a pristup trenera je, po našem mišljenju, vrlo staromodan i autokratski. Ima razgovora u kojima nas psihički maltretira i maltretira.

Analize utakmica su neprofesionalne. Primjer za to je da igrači sa trenerom i fizioterapeutima gledaju cijeli meč, što sami moramo analizirati, dok ostali (muški) dio stručnog vodstva napušta prostoriju.

Procjena igre pojedinih igrača bazirana je na statistici online platforme InStat Scout. Na osnovu ove statistike, trener poredi učinak igračica u reprezentaciji i klubovima i optužuje ih da ne žele da igraju jednako dobro za reprezentaciju. Njegove izjave su: "Ne želiš da postigneš gol" i "Igraš do vraga". Menadžment se miješa u teme našeg ličnog života, uključujući i izbor partnera, i izgovaraju se neprimjerene, homofobične, pa čak i rasističke primjedbe.

Zbog nedovoljnih komunikacijskih vještina, selektor pokušava manipulirati pojedincima s ciljem da od njih dobije interne informacije.

Mi smo igračice bile podvrgnute ponižavajućem tretmanu u pogledu naše tjelesne težine pred cijelim timom i profesionalnim menadžmentom. U datom trenutku morali smo procijeniti svoju tjelesnu težinu gestom "palac gore, palac dole". Kao žene, još smo ranjivije kada su u pitanju naša tijela, pa smo smatrali da je ovaj čin veoma nepoštovan. Uprava A reprezentacije dovela je igrače toliko daleko sa ovim ili onakvim oblikom mobinga da su morali tražiti stručnu psihološku pomoć.

Kroz individualne razgovore sa pojedincima, menadžment pokušava da napravi razdor unutar tima i okrene nas jedne protiv drugih.

Velika tema koju moramo da dotaknemo je alkohol, koji je konstanta na svim reprezentativnim manifestacijama. Prisutan je na njihovom stolu svaki dan za obrokom, kao i odmah nakon treninga, kada ga uzmu iz kombija reprezentacije. Jedan od primjera je da su u Tursku uvezli limenke piva Union u vreći sa našim dresovima, gdje nije dozvoljen uvoz alkoholnih pića. Pijanstvo uprave je također viđeno i čulo mnogo puta. Zbog toga su već napustili reprezentaciju, a igračima je rečeno da su te večeri imali sastanak u okolini Lipice. Kao rezultat toga, večerali smo sami sa ženskom upravom reprezentacije.

Profesionalni menadžment ne želi prihvatiti nove fizioterapeute zbog subjektivnih preferencija. Zbog nedostatka medicinske njege, pojedine igračice pomažu u fizioterapiji.

Pomoćnik selektora g. Millomir Kondić, koji je i glavni trener drugoligaša NK Triglav Kranj, napušta reprezentativne aktivnosti zbog klupskih obaveza koje se odvijaju u isto vrijeme. Na reprezentativnoj akciji u aprilu, on je rano napustio utakmicu zbog klupske utakmice koja se odigrala istog dana kada i utakmica naše reprezentacije sa Rumunijom. U istoj kampanji nije učestvovao na utakmici u Belgiji. Izostao je i sa utakmice protiv reprezentacije Srbije, pošto je imao prijateljsku utakmicu sa klubom. Smatramo da je to neprihvatljivo na nivou reprezentacije.

Selektorov pomoćnik je na društvenim mrežama objavio nekoliko neprimjerenih objava o slovenačkoj ženskoj fudbalskoj ligi i pojedinim klubovima, koje je kasnije uklonio.

Trener golmana g. Danilo Vladimir Sergaš fizički nije u stanju da odradi kvalitetan trening na nivou reprezentacije. Takođe, golmani nisu adekvatno pripremljeni za meč prema protivniku. Na treninge dolazi nepripremljen, bez određenog cilja. Njegovo ponašanje je takođe neprofesionalno. Preko društvenih mreža slao je neprimjerene poruke nekolicini reprezentativki. Više puta smo kontaktirali selektora povodom toga, ali nije bilo promjene.

Sekretar Uroš Juračič je 2020. godine prikrivao i prikrivao infekcije SARS-CoV-2 tokom reprezentativne kampanje, gdje smo odigrali odlučujuću utakmicu protiv Rusije, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. u Engleskoj, čime smo ozbiljno ugrozili naše zdravlje. Rezultat toga je da smo utakmicu igrali bolesni, jer se nismo testirali prije utakmice i samim tim nismo znali da smo svi zaraženi. Jedna igračica je, zbog izraženih simptoma virusa, utakmicu pratila iz autobusa reprezentacije koji su ona i ekipa dovezli na stadion. Odmah nakon utakmice odletjeli smo za Estoniju, gdje je bila zakazana druga utakmica. Po dolasku u hotel obavili smo obavezni test na kojem je skoro cijela ekipa bila pozitivna. Uslijedila je evakuacija cijele ekipe u Sloveniju. Po dolasku na Brnik, i pored obaveznog 10-dnevnog karantina, sekretarica je htjela da nas pošalje kući kako bi uštedjela novac NZS-a, a istovremeno ugrozila zdravlje naših porodica.

Smatramo da je reprezentacija dužna da nam obezbedi hranu tokom reprezentativnih takmičenja. U slučaju višesatnog putovanja, dobijamo samo lunch paket. Igračice moraju sami da plaćaju piće i tople obroke na aerodromima, što smatramo neprikladnim.

NZS uvijek traži najjeftinije letove, bez obzira na to koliko transfera ili koliko dugo je putovanje. U prošlosti smo zajedno putovali više od 15 sati i dio noći provodili spavajući na aerodromima, na stolicama i na podu, a narednih dana igrali smo važne utakmice.

Prije nekoliko dana uputili smo zahtjeve rukovodstvu Nacionalne zdravstvene službe, kojima želimo da otklonimo dugogodišnju diskriminaciju i da u narednom periodu nastupa za izabranu vrstu postepeno izjednačimo status i uslove nastupa sa onima koje uživaju članovi muške A reprezentacije. Razgovori sa rukovodstvom NHS-a, na temu zahtjeva, već su vođeni i biće nastavljeni u mjesecu septembru.

Pokušali smo nekoliko puta da prenesemo uslove, uslove rada i međusobne odnose koji se spominju u ovom pismu rukovodstvu NZS-a, ali tu priliku nismo dobili. Problemi se vuku već duže vrijeme i eskaliraju. Slovenačka ženska fudbalska reprezentacija zaslužuje i treba profesionalnu profesionalnu upravu koja će znati pripremiti igrače da na najbolji način predstavljaju našu zemlju, što će biti na čast igračima i NHS-u. Razumijemo da je izbor stručnog tima u domenu NZS-a.

Prema činjenicama koje smo naveli, sadašnji stručni tim to ne radi, pa predlažemo da zamijenite selektora g. Borut Jarac i stručno rukovodstvo ženske fudbalske A reprezentacije.


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6