XS
SM
MD
LG

Okrugli sto u vezi podizanja kvaliteta cjelokupne turističke ponude na Jahorini i rješavanju problema

Učesnici okruglog stola, Jahorina

Jahorina, 8. avgust 2023. – Okrugli sto, s ciljem unapređenja i podizanja kvaliteta cjelokupne turističke ponude na Jahorini, održan je juče u Olimpijskom baru na ovoj planini.

Prisustvovali su direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“ Nedeljko Elek, ministar trgovine i turizma Denis Šulić, predstavnici opština, hotelijeri, te stručnjaci iz oblasti turizma.

Svrha Okruglog stola bila je stvaranje platforme za konstruktivni dijalog, razmjenu ideja i zajedničko pronalaženje rješenja koja će osigurati održiv razvoj turizma na Jahorini.

Identifikovani su ključni izazovi sa kojima se suočava ovo turističko odredište, kao i mogućnost za unapređenje ukupnog turističkog iskustva posjetilaca.

Ovom prilikom direktor Ljevnaić je rekao da je, zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, učinjen ogroman napredak u potpunom uređenju i razvoju ski centra i ljetne ponude na Jahorini, kao i u promociji onoga što je izgrađeno.

„Međutim, suočavamo se s izazovima koje treba prevazići kako bismo dalje napredovali“, rekao je Ljevnaić i  i istakao da je na sastanku najviše razgovarano o izgradnji trotoara za šetnju porodica, djece u kolicima, starijih osoba, o neizostavnoj izgradnji ambulante i otvaranje apoteke na Jahorini.

„Da bismo privukli novu vrstu turista potrebna nam je hala na planini i postojanje bilo kakve prevozne linije od aerodroma do Jahorine. Uređenje puta do Jahorine i po Jahorini su samo neke od tema koje smo danas obradili,“ – izjavio je Ljevnaić.

Elek se, takođe, zahvalio Vladi Republike Srpske i resornom minisrtu  na podršci i naglasio da će  opštine Pale i Trnovo finansirati rekonstrukciju puta unutar Jahorine.

„Ovom prilikom želim da im se zahvalim na saradnji i podršci. Prisustvo ministra trgovine i turizma dodatno je intenziviralo da se ta saradnja između lokalne zajednice i Vlade realizuje“, rekao je Elek i  iskoristio priliku da prozove ministra za prostorno uređenje, građevinstvo i ekologiju Bojana Vipotnika da treba više da se uključi u probleme rješavanja regulacionih planova na Jahorini.

Ministar trgovine i turizma naglasio je da je ovo samo jedan u nizu od sastanaka koji su planirani za poboljšanje ski centra Jahorina.

„Razgovarali smo i o zakonu koji priprema ministarstvo trgovine i turizma, a vezan je za kategorizaciju objekata, načelno onome što smo dobili sa terena. Moja intencija kao ministra i svih mojih ljudi unutar ministarstva da budemo prisutni na svim našim turističkim destinacijama,“ istakao je Šulić i dodao da je Republika Srpska na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, na Jahorini dosta uložila i da neće stati, te da će Olimpijski centar i dalje imati punu podršku Vlade.

„Polako se gradi ideja Milorada Dodika da Jahorina bude posjećena destinacija tokom čitave godine, čemu je ova najuspješnija ljetna sezona najbolji pokazatelj“, dodao je Šulić.

Ovaj događaj predstavlja prvi korak ka zajedničkoj saradnji i sinergiji svih aktera kako bi se Jahorina pozicionirala kao lider u regionu po pitanju turističke ponude i atraktivnosti. U narednim mjesecima, očekuje se definisanje konkretnih akcionih planova i programa koji će omogućiti implementaciju predloženih rješenja.

Učesnici Okruglog stola izrazili su zahvalnost svim partnerima koji su doprinijeli organizaciji ovog važnog događaja, uz uvjerenje da će zajedničkim naporima Jahorina postati još poželjnija destinacija za sve posjetioce, kako domaće, tako i međunarodne.