XS
SM
MD
LG

Željo održao fudbalski čas Borcu

Željezničar - Borac 2:0

Nakon pobjede Željezničara protiv Borca, održana je pres konferencija u Plavom salonu stadiona Grbavica, na kojoj su prisustvovali treneri obje ekipe, Nermin Bašić sa jedne i Vinko Marinović sa druge strane.

Vinko Marinović je istakao:

- Čestitke Želji na pobjedi, mi smo danas odigrali jako slabo, ni u jednom momentu fudbalske igre nismo bili ono što smo trebali biti. Do 2:0 smo bili bez ikakve agresivnosti, nismo bili dobri u posjedu protivnika, jako slabo i na kraju kad dobijete dva gola, napravili smo izmjene, dobili smo pritisak, ali osim jedne šanse nismo ništa napravili. Željo je zasluženo pobijedio i čestitam mu, rekao je Marinović i dodao:

- Jesmo igrali Evropu, ono što smo igrali sa Austrijom, to smo trebali i ovdje prezentovati. Dobro smo radili ovu utakmicu, ali ušli smo slabo, nismo ništa uradili iz onoga što smo tražili i radili. Dozvoljavali smo protivniku posjed lopte, prvo poluvrijeme  bili smo na svojoj polovini. Pokušali smo u nastavku promijeniti nešto, ali teško se vratiti nakon 2:0. Nije dalo rezultata.

- Računali smo da Ćosić može početi, nismo znali koliko je spreman, znali smo način na koji Željo igra, ali nismo uspjeli ostvariti dobar rezultat. U našem trenerskom poslu je uvijek pritisak i kada pobjeđuješ i kada gubiš. Radimo i treniramo, svi mi imamo pritisak, želimo da pobijedimo. Fudbal ne možete igrati bez pritiska

Govorio je Marinović i o Zrinjskom.

- Zrinjski dugo vremena radi dobar posao, znate kako to ide. Stvaraju i rade i na kraju su imali peh prošle godine kada su bili blizu. Sada su 90 i nešto posto u grupnoj fazi evropskih takmičenja. To je posljedica jednog rada i sigurno da se mi trebamo na to ugledati, gledati i raditi. 

O odlaganju utakmica Plemića kaže:

- Zrinjski ima dovoljan roster igrača, to će biti jedan novi level i za Zrinjski, pa da vidimo kako će reagovati u tom takmičenju. Biće dosta utakmica, vidjećemo, ali to su oni planirali, kakav će biti dalji rezultat, vidjećemo. Nije lako igrati na dva fronta, nadamo se da će jedna naša ekipa biti u grupnoj fazi evropskog takmičenja.

Trener Željezničara, Nermin Bašić kaže:

- Čestitke mojim igračima, bitna tri boda, ali veseli me više od toga način na koji smo došli do toga. Čestitke momcima, poslije Evrope smo uspjeli prenijeti fudbalsku strast na ligu i pobijedili Borac. Puno smo se istrošili do 70. minute, mislim da smo mogli i u prvom poluvremenu dati jedan gol. Unijela se nervoza u finišu, zatvorili smo utakmicu, mislim da je ovo najdopadljivija utakmica Želje pod mojim vodstvo. Zahvaljujem se navijačima, drago mi je zbog njih da su vidjeli pravi fudbal čemu težimo. Ne bih dalje analizirao, imamo težak rad, vidjećemo šta će biti, ali bitno je da se nešto vidi na terenu. Meni je bitno da pobijedim, ali i da se nešto vidi na terenu, istakao je Bašić i dodao:

- Ima uvijek nešto čime sam nezadovoljan, volio bih visoki presing da radimo bolje i da brže prenosimo loptu u zadnju trećinu, no to su stvari koje treba raditi i ponavljati. Da uspiješ na Grbavici da igraš i u posljednjih deset minuta kada protivnik ima loptu. Imamo prostora za napredak, radimo puno stvari, neke ‘‘nalegnu‘‘ danas-sutra, neke nikad. Čestitke publici, mislim da je Željo danas bio Željo.

Istakao je i kako je Mehmed Ćosić odigrao sa slomljenim zubom.

- Puno smo pozicija promijenili, Mehmed Ćosić je sličan Harisu Ovčini, ja sam ga želio i ozbiljno računam na njega. Njegovo iskustvo i postavka je jako dobra, nismo ga dovoljno koristili u nekim situacijama, ali on je igrač koji ispunjava sve zahtjeve. Slomljen mu je zub, ali on je odigrao posljednjih deset minuta bez problema. Malo sam rizikovao sa njim, malo više, a kad je ‘‘pukao‘‘, stavio sam ga u sredinu, zbili smo redove i došli do pobjede.

Poželio je Borcu sreću u nastavku sezone.

- Ja sam sretan što će se to dogoditi, volio bih da više takvih klubova bude sa kojim se možete mjeriti. Veseli me što je pobijedio fudbal, želim sreću Borcu i sve najbolje u prvenstvu.

Govorio je Nermin Bašić i o Zrinjskom

- Oni su planirali odgađanje, doveli su 30 igrača, ali to je njihov naredni level, kako igrati Evropu i ligu. Jedan vam je kadar ako igrate samo Evropu, oni su pametno odradili, pokupovali sve u BiH što valja, imaju iskustvo, implementiraju to jako dobro, ostaje da se vidi, siguran sam da neće biti dominantni kao ranije jer su se i ostali pojačali, tereni su tu, ali raduje me ova sezona, biće neizvjesna.


GOŠK 2 : 0 Zvijezda 09
Zrinjski 3 : 0 Velež
Široki Brijeg 1 : 0 Tuzla City
Sarajevo 3 : 0 Posušje
Željezničar 2 : 0 Borac
Igman 1 : 0 Sloga
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 3 2 0 1 6
2 Sloga 3 2 0 1 6
3 Igman 3 2 0 1 6
4 Široki Brijeg 3 2 0 1 6
5 Željezničar 3 2 0 1 6
6 Velež 3 1 1 1 4
7 Sarajevo 3 1 1 1 4
8 Borac 3 1 1 1 4
9 GOŠK 3 1 1 1 4
10 Tuzla City 3 1 0 2 3
11 Posušje 3 1 0 2 3
12 Zvijezda 09 3 0 0 3 0