XS
SM
MD
LG

Kakva je budućnost naše fudbalske dece?

Odavno smo, kao društvo, izgubili osećaj za sramotu, taj prirodni filter za moralni karakter, koji bi trebalo da bude duboko ukorenjen u svakom čoveku, kao Božjem stvorenju.

 

 


Sport, pogotovo fudbal su samo verodostojno oličenje tog i takvog ambijenta u kojem se grle iskrivljene, a odbacuju istinske životne vrednosti. Putokaz blaženopočivšeg Patrijarha Pavla, živog sveca u našoj savremenosti – Budimo ljudi – oskrnavljen je na prvenstvenoj utakmici Prve lige Republike Srpske BSK – Famos (2:1) u prošli ponedeljak, od strane sudijske četvorke.  
Smeh oko 150 ljubitelja fudbala kojim je propraćena većina sudijskih odluka pretvorio je fudbalski hram Gradski stadion u Banjaluci u jeftinu cirkusku arenu s prozirnom predstavom labilnih karaktera! Tako su glavni sudija Marko Maksimović iz Modriče, njegovi pomoćnici Dejan Lazić i Slaviša Gligorić iz Doboja, te četvrti arbitar Prijedorčanin Milan Garić napravili “medveđu uslugu” BSK-u, jednom od prepoznatljivih sportskih simbola Banjaluke s trajanjem već 91 godinu.
Možda je glavni protagonista Maksimović smatrao da će svojom cirkuskom predstavom, zajedno sa asistentima, pomoći domaćinu, a ustvari “prekrečio” je sve one romantične godine i decenije, koje su se skoro do veka nanizale. Svojom bahatošću svi slični njemu, oteraće i ono malo zaljubljenika u fudbal, ne samo sa Gradskog stadiona u Banjaluci, već širom Republike Srpske.
Velike predstave nisu za male glumce!
Prva liga Republike Srpske, pored toga što treba da bude razvojno takmičenje, poligon mladosti i budućnosti ovog podneblja, ne sme da savija gnezdo raznoraznim Maksimovićima, koji na ovakav, sraman, način blate fudbal kao jednu od svetinja. Pogotovo u trenucima kada je najviši rang pod okriljem FSRS dobio značajno medijsko uporište i krenuo razvojnim putem, kojim treba da ga vode eksperti i etički čisti ljudi, a ne destruktivni faktor upitnog karaktera i oni koji se izdižu iznad sistema napravljenog u muci komplikovanog i bremenitog vremena, 5. septembra 1992. godine!
Pomenuta sudijska četvroka mora na “hlađenje” pod hitno, ne zato što to neko tako hoće, već zbog vaspitno-popravnog metoda i primera. Bar jedan ciklus. Ukoliko Sudijska komisija ostane “gluva i nema” na sve ovo onda je i ona saučesnik u lakrdiji! Pod hitno mora da se uspostavi skala hijerarhijske društveno-moralne odgovornosti. U suprotnom džaba smo krečili i uzaludna će biti sva nastojanja pojedinaca da nešto novo i dobro učine za fudbal Republike Srpske.
Usput, slučajno smo saznali, od jednog visokog funkcionera Fudbalskog saveza Republike Srpske, da je sudija Marko Maksimović vaspitač u jednom vrtiću u Modriči.
Gospode, kakva je budućnost naše dece? Ne samo u fudbalu…