XS
SM
MD
LG

Kakva šuma, takvi i zečevi

Oprostila se, na Islandu, fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine od plasmana na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine kroz kvalifikacionu grupu J. Posle šest odigranih utakmica sa dve pobede i četiri poraza (svi bez postignutog gola) “Zmajevi” će utehu tražiti kroz baraž-utakmice koje nikada u svojoj istoriji nisu uspešno okončali!

 

 


Kakav zaključak može da bude izveden po saznanju da bi protivnici BiH u doigravanju mogli da budu tradicionalno neugodni Skandinavci: Norveška, Finska i Island?!
I drugi put na klupi reprezentacije selektor Meho Kodro se obrukao, prvi put ljudski pre 15 godina, sada i trenerski. Protiv Lihtenštajna (2:1) svi su do kraja utakmice strepeli na “Bilinom polju”, dok je “Zmajeve” na Islandu progutala “bela noć”. Igra na terenu je izgledala još katastrofalnije nego kod Faruka Hadžibegića…
Onda su “dobro obavešteni” sarajevski novinari i “patriote” koje “vole” reprezentaciju osuli “koplja i buzdovane” na Vicu Zeljkovića, predsednika Fudbalskog saveza BiH. Da li je to prava adresa za neuspehe u kontinuitetu, kako u federalnom Sarajevu kažu, “državnog tima”?
A onda se odnekud, iz “debele ‘ladovine” pojavio “ljudina” Vahid Halilhodžić (in)direktno poručujući da je spreman da preuzme užarenu selektorsku klupu i da Meho Kodro treba da ode… Mostarac o Mostarcu, dakle, tako – rđavo. Da primitivizam, sa primesama šovinizma i jeftinim trikovima tobož duhovitosti u glasu Halilhodžića bude kompletiran, pozvao je predsednika Zeljkovića u Dubrovnik, na razgovore.
Ko je uopšte “patriota” Vahid Halilhodžić da uslovljava i postavlja pravila igre, određuje mesta sastanaka iz svoje mašte, a nikada nije ušao u prostorije Saveza iz Sarajeva? Gori od njega biće samo oni koji prihvate njegove “igre i igrice” sa sarkastičnim komentarima.
Elem, mnogi “stručnjaci” su se izredali kao komentatori na TV: Marko Topić, Dželaludin Muharemović, Feđa Dudić, Mensur Dogan… i uglavnom svi pametuju, niko neće da dotakne srž problema. Bosna i Hercegovina nema danas fudbalere klase iz one generacije koja je 2014. godine obezbedila plasman na Mondijal u Brazil. Tada su osovina uspeha bili tandemi Misimović-Džeko i Pjanić-Ibišević. Danas u redovima “Zmajeva” postoje dva polutandema, igrači u poznim godinama, i objektivno, potrebna je smena generacije. Što pre, to bezbolnije.
To je suština problema, u nezainteresovanosti igrača za učešće u “patriotskom naboju” koji večito sa tribina priziva paravojna formacija okupljena pod imenom “BH fanatikosi”, odnosno njihovoj “kubikaži” na evropskom fudbalskom tržištu. Važne su, izgleda najvažnije, ratne zastave na tribinama… i baklje, za novčane kazne, pretnje čelnicima Saveza. Reprezentacija je, svakako, propala!
Nedostatak kvalitetnih fudbalera prouzrokuje i nekvalitetnu reprezentaciju, a onda uzročno-posledično vezano nema ni zadovoljavajuće igre, o rezultatima da i ne govorimo. 
Ili prevedeno na narodni jezik: kakva šuma, takvi i zečevi!