XS
SM
MD
LG

Svetislav Pešić: ABA Srbiji nije potrebna

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je, gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u, da srpskim klubovima nije potrebna ABA liga i da moraju da se vrate tamo gdje pripadaju.

 Pešić je rekao da je prilikom dočeka košarkaša na balkonu Skupštine Beograda shvatio prema kome je obavezan da kaže da bi košarka trebalo da bude cilj, a ne sredstvo za neke druge ciljeve.

- To je bila jedna fantastična atmosfera na dočeku, na ovom spektaklu koji su ti dječaci i djevojčice napravili. Ja sam to doživio poslije Indijanapolisa, ali ovo je bilo na neki drugi način. Tad shvatiš i osjetiš koliko imaš odgovornosti prema tim ljudima, prema navijačima, prema narodu, koliko je to važno za njih da reprezentacija postiže visoke sportske rezultate. Ja se sad pitam šta bi mi trebalo da uradimo da uvijek budemo na svakom takmičenju, da uvijek dolazimo sa medaljama. Kako stići do toga? Na ovaj način kako mi danas radimo, nemoguće. Sistem takmičenja je prevaziđen - rekao je Pešić.

Selektor Srbije je zatim dao prognozu dešavanja u narednim godinama ukoliko se stvari ne promjene u sistemu takmičenja domaće lige.

- Mislim da mi nemamo piramidu sistema takmičenja u kojoj je najvažnija stvar da se proizvode igrači. Mi imamo u svim ligama igrače koji nemaju apsolutno nikakve perspektive za budućnost velikih naših klubova ili za reprezentaciju. Najvjerovatnije, ono što će se desiti iduće godine ili za dvije godine, vjerovatno će Crvena zvezda i Partizan dobiti pozivnicu za Evroligu, a poslije toga će postati suvlasnici takmičenja. To će se 100 odsto desiti. Šta ćemo onda? Mi ne bi trebalo da igramo ABA ligu. Mi moramo da se vratimo tamo gdje pripadamo. Znači, mi moramo da imamo profesionalnu srpsku ligu. I to odmah, sad, na kraju ovog olimpijskog ciklusa. Da onog trenutka, kad Crvena zvezda i Partizan definitivno dobiju sigurnost da će svake godine igrati Evroligu, napravimo ligu poput litvanske - istakao je Pešić.

Zatim je objasnio da su Litvanci formirali profesionalnu ligu i da je svaki klub dobio pravila ponašanja, kakvu dvoranu moraju da imaju.

- Apsolutno sve je regulisano. I oni igraju svoju ligu i igraju evropska takmičenja. Šta se kod nas dešava? Osim Crvene zvezde i Partizana, niko ne igra u Evropi. Nijedan klub. I to već godinama. I mi želimo da razvijemo našu košarku. Šta to znači? To znači onog trenutka kad mi napravimo profesionalnu srpsku ligu, jedinstvenu srpsku ligu onda će iz te srpske lige biti prohodnost za evropska takmičenja. Mi bi trebalo da se povezujemo sa Evropom, sa svijetom. Mi moramo da se povezujemo sa Evropom. Mi moramo da budemo u Evropi. Ne u ovom prostoru bivše Jugoslavije, koju ja volim i dan danas iako više ne postoji - dodao je Pešić.

On je istakao je da mora da se misli na budućnost.

- Sa aspekta naših interesa, mi moramo vrlo brzo, prije svega klubovi moraju da izraze interes kako žele dalje i gdje žele da se takmiče. Ja sve ovo govorim za budućnost. Jer poslije Olimpijskih igara će doći neki drugi selektor ovdje. Pa poslije njega će dolaziti drugi. Znači, od ovog rezultata, od ovog srebra, šta smo dobili? Vidjeli smo ljude koji su došli da podrže košarkašku reprezentaciju. Ne reprezentaciju, nego košarku Srbije. Zamislite koliko mi imamo navijača. I svi bi trebalo da navijaju i za Crvenu zvezdu i za Partizan i obrnuto kako god hoćete. I za Megu. Njima bi trebalo ponuditi adekvatan sistem takmičenja - jasan je selektor Srbije.

Na kraju je Pešić objasnio da košarka u Srbiji stoji na četiri stuba.

- Danas u Srbiji košarka stoji kao i sto na četiri stuba. Prvi je selekcija. Drugi je primjenljiva metodika treninga na ljude koje biraš - od mladih do reprezentacije. Treće, učešće, uticaj na pravila FIBA. Mi smo mijenjali pravila FIBA. Mi smo uticali. Radomir Šaper je mijenjao pravila lige. Mi smo danima provodili razgovore u Minhenu. I četvrto, najvažnije, sve može da bude ovako i onako, ali ako nema sistema takmičenja, gdje će ti potencijali da se razviju, mi ćemo da ostanemo ovdje gdje smo - zaključio je Pešić.


SC Derby 80 : 93 Budućnost VOLI
Partizan Mozzart Bet 113 : 74 Zadar
FMP Soccerbet 111 : 94 Mornar Barsko zlato
Borac Mozzart 101 : 83 Krka
Cibona 72 : 97 Cedevita Olimpija
Igokea m:tel 78 : 92 Mega MIS
Split 73 : 92 Crvena zvezda Meridianbet
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda Meridianbet 26 22 4 48
2 Partizan Mozzart Bet 26 20 6 46
3 Budućnost VOLI 26 19 7 45
4 Mega MIS 26 16 10 42
5 Cedevita Olimpija 26 16 10 42
6 Zadar 26 14 12 40
7 Igokea m:tel 26 13 13 39
8 SC Derby 26 11 15 37
9 Split 26 11 15 37
10 Borac Mozzart 26 10 16 36
11 FMP Soccerbet 26 10 16 36
12 Cibona 26 9 17 35
13 Mornar Barsko zlato 26 6 20 32
14 Krka 26 5 21 31