XS
SM
MD
LG

Bakljama protiv reprezentacije

Sinoć je u Vaduzu, gdje je bh reprezentacija igrala kvalifikacionu utakmicu protiv Lihtenštajna sve bilo dobro, sem ponašanja jednog dijela navijača.

U dva navrata su prekidali utakmicu, pa samim tim i ritam Džeke i saigrača. Možda bi trijumf nad Lihtenštajnom bio i ubjedljiviji od 2:0, da nije bilo tih prekida.

Sigurno su oni uticali na igrače. Nije lako igrati pod pritiskom, to su fudbaleri predvođeni prvi put Savom Miloševićem sa selektorske klupe, odlično podnijeli. Nakon gotovo dvije godine stiglo se do trijumfa u gostima, a ni to nije bilo dovoljno navijačima da pruže podršku igračima.

Njihova bakljada i prekid meča pokazao je da oni i ne razmišljaju o reprezentaciji i rezultatima. Oni vode neki svoj rat protiv Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Zašto?

Očigledno da im smeta organizacija saveza i da imaju ogromnu želju za dominacijom jednog konstitutivnog naroda, nad ostala dva.

Navijačku grupu koja je prekidala utakmicu u Vaduzu čine Bošnjaci, a njima smeta što je na čelu saveza Srbin. To je u ovom monetu Vico Zeljković, ali bi im smetao i bilo koji drugi Srbin. Vico ima i ''otežavajuću'' okolnost da ima rodbinske veze sa Miloradom Dodikom koji ne učestvuju u kreaciji rada krovne fudbalske bh organizacije.

Sada su Vici dodali i Zvijezdana Misimovića u kojeg su se kleli dok je igrao za bh tim. Smeta im Misimović. Da li zbog toga što je i on Srbin? E, kada se tome doda i novi selektor...

Nisu oni naivni (mislimo na navijač) neće reći da im to smeta ( o tome po sarajevskim portalima lupetaju ostrašćeni tastatura navijači), nego nerad u savezu, neke krađe...

Treba im jednom za sva vremena reći, da se u savezu ne dobijaju pare za rad u komitetitima. Nema tu novca, sem dnevnica kada se dolazi na sastanke.

Članovi Izvršnog odbora imaju pravo na naknadu, ali nije ni ona prevelika. Naprotiv. Članova Izvršnog odbora je 15, po pet svakog naroda, pa bi i to navijači trebali da znaju.  Sve je i tu urađeno po ugledu na ostale institu cije Bosne i Hercegovine. Počev od  tročlanog predsje dništva BiH , pa evo do organizacije sportskih saveza Bosne i Hercegovine.

Svugdje se vodi računa o tome, i vodiće se, ma šta o tome mislili oni koji prekidaju utakmice.

Oni bi da mijenjaju organizaciju saveza, ali i ljude u njemu. Prizivaju i pozivaju neke legende da preuzmu rukovodstvo saveza.

Pa zna se kako se u savez dolazi i na koji način. Kantonalni fudbalski savezi ili županijski ili područni su mjesto odakle se kreće. Prvo tu dobiješ izbore, pa ideš na entitetske organizacije, pa  dalje, neće moći drugačije. E, onda te tvoja komponenta predloži za predsjednika ili zamjenika...

Srbi su predložili Vicu Zeljkovića i stali iza njega.

Navijači sa bakljama tu neće moći ništa da urade, mogu da prekidaju utakmice, da bacaju baklje, a onda će morati van terena, jer će UEFA odlučiti da Džeko i saigrači nastupaju pred praznim tribinama. Vico će i dalje da bude tu! Boli ih ta činjenica, ali...

Vidjeli smo u Vaduzu da im ni najbolji igrač bh u novijoj istoriji Edin Džeko nije po volji!

Čovjek  koji im je donosio godinama radost, bio je na njihovoj meti.

Na svu sreću i među njima ima onih koji razmišljaju svojom glavom, a ne kolektivnom, i koji su stali u ''zaštitu'' Edina Džeke i reprezentacije.

Ko zna šta oni zamjeraju Edinu? Da li je trebao odbiti da igra za reprezentaciju, jer tako misle neki ''navijači''? Da li je trebao okrenuti leđa selektoru Savi Miloševiću? Predsjedniku saveza i ostalim članovima Izvršnog odbora?

Da razmišljaju sportski i u interesu bh tima pružili bi reprezentativcima podršku jer još postoji (doduše teoretska) prilika da se ode na Evropski šampionat u Njemačku 2024. godine. To njih ne zanima, važno je  vrištati protiv Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i njegove organizacione strukture. Protiv Misimovića, Ivana Beusa, bošnjačkih članova Izvršnog odbora i Vice.

U ponedjeljka je nova utakmica. Stiže Portugal, pobjeda bi bh timu bila zlatna vrijedna, ostavila bi ih u trci za Evro... Hoće li podržati reprezentaciju ili biti protiv ljudi u savezu. Izbor je njihov.