XS
SM
MD
LG

Dejan Ljevnaić: Voleo bih da poštujemo ono što imamo

Dejan Ljevnaić

Generalni direktor Olimpijkog centra Jahorina Dejasn Ljevnaić je proteklih dana boravio u Lozani. Iskoristio je priliku da obiđe i Muzej Međunarodnog olimpijskog komiteta, a na svom Instagram profilu objavio je:

Moderan a istovremeno prepun starih zdanja, ovaj grad je privredni, univerzitetski i kulturni centar, a u svetu najpoznatiji kao sedište Olimpijskog komiteta.

Kako sam imao priliku da obiđem muzej, iskoristio sam vreme da ga lepo obiđem i upoznam se sa istorijom i stvaranjem OI. Na samom ulazu, slikovita postavka prečke sa najnovijim rekordom u skoku uvis najavljuje ono što ceo muzej svojom postavkom poručuje - Olimpijske igre su mnogo više od samog sporta, to je promocija mira, pravih vrednosti i istinske ljubavi.

Na četiri sprata i na više od 12.000 kvadratnih metara mogu se pogledati slike, monografije i statue, sve o istoriji olimpijskih igara i o idejama slavnog začetnika modernih OI Pjera de Kubertena.

Pravo zadovoljstvo čine i odeljci muzeja gde se mogu isprobati neke od olimpijskih atletskih disciplina, pa posetioci i najčešće deca ovde ostaju najduže vremena, upoređujući svoje rezultate sa olimpijskom rekordima. Upravo ovako može da se razume pobeda i poraz, trud i osećaj borbe za domovinu, ali i ideja po kojoj olimpizam nije samo sportsko nadmetanje, već filozofija života duboko usađena u našu istoriju.

 


Želja mi je, i zalagaću se da i mi napravimo ovakav muzej, imamo tako veliku istoriju, i godine pred nama koje tek trebaju da svedoče o postignutim rezultatima, kao i da cenimo našu istoriju, kao što oni to čine. Opet govorim, nije problem prepisivati od onih koji to rade na odličan način, mi to možemo, samo nam treba malo istrajnosti u svemu, i da počnemo da negujemo prave vrednosti. Držimo palčeve da se to i dogodi!

Iskoristio sam priliku da kupim suvenire o ZOI 84 u Sarajevu, jer ih mi nemamo. Preporučujem svima koji žele da vide sportske rekvizite, dresove najvećih sportista, ili pak da uporedite svoje rezultate sa rezultatima olimpijskih takmičara i beskrajno se zabavite, ponesete sa sobom divne uspomene i još lepše suvenire, da posetite olimpijski muzej u Lozani.

VOLEO BIH DA I MI POŠTUJEMO ONO ŠTO IMAMO…

 

Dejan Ljevnaić