XS
SM
MD
LG

Derbi je bio derbi

Meč sinoć odigran na Koševu bio je derbi i u potpunosti je opravdao očekivanja.

 U svim segmentima fudbalske igre, pokazao je da se u Bosni i Hercegovini može odigrati kvalitetna utakmica, u kojoj akteri na terenu zaslužuju sve čestitke.

Dobro, kvalitet nije ni na srednjem evropskom nivou, a šta je to u ovoj državi na nekom evropskom nivou. Nije ni korupcija i kriminal, tu smo u vrhu liste.

Da se ipak vratimo fudbalu.

Igrači su pokazali visok nivo poštovanja protivnika i fudbalskog fer-pleja. Ni jedan start, ni jedan prekršaj koji bi izazvao neki konflikt na terenu.

Jeste bio onaj oštriji zbog kojeg je igrač Borca opravda no isključen. Nije imao izbora, morao je tako reagovati i stigla ga je kazna.

Fudbaleri su, za razliku od nekih ljudi iz oba kluba, bili apsolutno na visini zadatka. Prije meča pojedine  objave na društvenim mrežama nisu bile na nivou Sarajeva i Borca.

Igrači su se izdigli iznad tih provokacija, odigrali punom snagom, borbeno, onoliko dobro koliko im kvalitet individualni dozvoljava. Sve to mora dobiti visoku ocjenu.

Utakmica je okončana remijem, bilo je 1:1, a oba kluba imaju za čime da žale.

Možda Borac za nijansu više. Imali su prednost do samog finiša, Sarajevo se grčevito borilo da stignu do poravnanja. Ne bi se moglo reći da je nezasluženo uspjelo postići gol.

Možda je remi i najrealniji rezultat. Trka za jesenju titulu se nastavlja, a moramo istaći još jedan važan segment koji  omogućio   da derbi bude derbi.

Podloga, dakle sam teren na Koševu je bio idealan. Po tome su Koševo, ali i ostali stadionu na kojima je postavljen hibridni teren ipak iznad evropskog prosjeka.

Igrači imaju fenomenalne uslove za igru, pored Koševa dakle i u Banja Luci, Mostaru ( Zrinski i Velež), Tuzli,  a u toku su radovi na terenima u Širokom i Doboju.

To omogućava fudbalerima da  mogu na tim terenima da  i sami uživaju u igri. Da zaborave na one blatnjave terene, prepune rupa, sa slabom drenažom...

Nećemo se osvrtati na mnoga pisanja, dok su tereni rađeni, da ne valjaju, da radovi kasne...

Sada se vidi koliko je odluka Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine da se, uz pomoć UEFA, ide u ove poslove, ali i radove oko postavljanja reflektora. Posušje, Gabela, Trebinje...

Ovo samo treba nastaviti, jer su to investicije za budućnost. Neko će reći da jeste, uz pomoć UEFA.

A kako bi drugačije, pa pomoć iz Evrope stiže i bh privredi, saobraćaju, školstvu, zdravstvu.

 Zašto onda de ne bude i u fudbalu, te Fudbalski savez Bosne i Hercegovine može biti ponosan na te urađene poslove i sve koji će biti urađeni u budućnosti...

Može biti ponosan i na derbi, igrače, službena lica...

Zbog sveg toga derbi je bio derbi!