XS
SM
MD
LG

Preminuo Branislav Brane Pekez

Branislav Brane Pekez

U Banjaluci je u noći između nedjelje i ponedjeljka, od posljedica moždanog udara, u 69. godini preminuo Branislav Brane Pekez, dugogodišnji fudbaler i trener Naprijeda.

 


Rođen je 1954. godine u Banjaluci, a u Naprijed je stigao kao izuzetno talentovan junior Borca na “kaljenje” i, ostavio je sjajan utisak. Bio je onaj igrač koji je istim žarom i umijećem obavljao veliki posao i u odbrani i u napadu. Lopta mu je “imala oči”, nepogrešiv u odigravanju, hitar i pravovremen, jednostavno – znalac.
Ta generacija Naprijeda koju su činili iskusni igrači: Komadina, Smajić, Petković… ukomponovana mladima, prije svih Pekezom i Beharićem, bila je jedna od vodećih u tadašnjoj Krajiškoj zonskoj ligi, stare drvene tribine na Naprijedovom stadionu bile su obavezno ispunjene. U tom i takvom Naprijedu Pekez se nametnuo kao igrač budućnosti.
Život ga je kasnije odveo u Njamačku gdje je promijenio i sa uspjehom igrao u nekoliko klubova, njemački novinari su njegovu igru ocjenjivali kao “balkansku čaroliju”. Bio je reprezentativac Krajiške zonske lige, sastavljene od najtalentovanijih igrača, te član amaterske reprezentacije BiH. Imao je uspjeha i kao trener, jedno vrijeme vodio je Naprijed, kao i u mnogim banjalučkim klubovima, trenirao je BSK, federalnog prvoligaša Jedinstvo iz Bihaća… Sa trnskom Slogom je u sezoni 1995/96. bio prvak Druge lige i uveo je u Prvu ligu Republike Srpske.
Branislav Pekez biće sahranjen u srijedu.
FK Naprijed se oprostio od Branislava Pekeza sljedećom objavom na društvenim mrežama:
“Sa žaljenjem i tugom primili smo vijest da je u 69. godini iznenada otišao dugogodišnji igrač i trener u našem klubu Branislav Brane Pekez. Popularni Šari dugi niz godina uspješno je nosio dres našeg seniorskog tima, a u nekoliko navrata bio je trener našeg prvog tima i uspješno predvodio omladinske selekcije FK Naprijed Banjaluka.
FK "Naprijed" Banjaluka izražava iskreno saučešće ožalošćenoj porodici. Počivaj u miru Božijem dobri naš Brane”.
Sloga iz Trna se oprostila od bivšeg uspješnog trenera riječima: 
Branislav Pekez, nekadašnji trener Sloge Trn, preminuo je u 69. godini. Njegovo ime će zauvijek ostati upisano kao jedno od najzaslužnijih, jer je Branislav Pekez iz druge lige, Slogu promovisao u Prvu ligu Republike Srpske. 
Fudbalski klub Sloga izražava najiskrenije saučešće porodici Pekez, prijateljima i svim ožalošćenima.”