XS
SM
MD
LG

Timskom igrom i marljivošću do dobrih rezultata

/Grad Istočno Sarajevo/

Pionirke Odbojkaškog kluba „Slavija“ iz Istočnog Sarajeva zabilježile su u proteklom periodu pet pobjeda i samo jedan poraz. Ove djevojčice, uzrasta 13 i 14 godina, već sedmicama navikavaju naše sugrađane na pobjedu i dobre rezultate u grupnoj fazi Pionirske lige Republike Srpske, a sa njima tri do četiri puta sedmično treniraju dva trenera, Đorđe Perišić i Tatjana Lučić.

Trener Đorđe kaže da je konstantan napredak najvažniji, a da rezultati u tom slučaju sigurno dolaze kao nagrada.

On objašnjava da u svakoj grupi postoji lider, pa tako i u ovom timu, ali nema negativnog ponašanja zbog kog bi se eventualno neka od igračica osjećala loše.

„Dobru energiju i zajedništvo osjećamo svakodnevno, kao i svi koji nas prate“, smatra Perišić i naglašava da je kod svih igračica, trenutno, odbojka na vrhu prioritetne liste.

„Pionirsku ekipu čini 25 igračica i gotovo sve su trenirale i u pretpionirskoj grupi, tako da se odbojkom bave najmanje četiri godine“, kaže Perišić.

Dodaje da djevojčice treniraju tri puta u toku sedmice kada igraju utakmice u Pionirskoj ligi, van sezone treninzi se održavaju četiri puta, dok tokom školskih raspusta ove mlade odbojkašice treniraju svaki dan.

Đorđe objašnjava da je ovaj broj treninga dovoljan kako bi pionirke ostvarivale konstantan napredak i imale dovoljno vremena za školske obaveze i odmor.

S obzirom na to da je riječ o mlađoj kategoriji, na pitanje da li postoji neki poseban pristup prilikom spremanja za utakmice, Perišić odgovara da su strpljenje i smirenost najvažniji, te vrlo iskreno navodi da upravo to fali kako trenerima, tako i igračicama.

„Pokušavamo da treninzi budu raznovrsni što uglavnom odgovara svim igračima, ali ne smije ni da se ode u drugu krajnost, jer je često potrebno insistirati na nekim vježbama sve dok one ne budu savladane“, objašnjava Đorđe i dodaje da se treneri trude da sve igračice dobiju šansu i da sve učestvuju u igri, mlađe malo manje, dok starije dobijaju više prilika za igru.

Kako naglašava, na utakmicama ne fali želje, što često dovede i do treme koja se pretvara u strah koji odbojkašice ponekad može da sputa.

 „Ne igramo prijateljske utakmice, zato smo malo manje iskusni u odnosu na druge, ali kvalitetom i fizičkim predispozicijama to nadoknađujemo“, objašnjava ovaj trener  i ističe da svi nastoje da pruže podršku mladim igračicama, da ih ohrabre, kako bi imale više samopouzdanja, ne samo, kako navodi, na odbojkaškom terenu, nego i u svakodnevnom životu.

Ove djevojčice, iako vrlo mlade, već shvataju važnost obaveza, kao i ozbiljnost dolazaka na treninge.

„Mislim da ih najviše privlači konstantan napredak koji ostvaruju u odbojkaškom i ljudskom smislu. Skoro svaki dan naprave neki novi potez, pogode neki novi ugao ili urade nešto što do sada nisu mogle da urade“, kaže Đorđe.

Mlade odbojkašice tako prepoznaju sopstveni napredak, kako tehnički i taktički, tako i mentalni i fizički.

Tatjana i Đorđe trude se da ih tretiraju kao ozbiljne ljude, koriste priliku da pred njih postave visoke ciljeve i zahtjeve, što djevojčicama nekada i ne odgovara, ali dugoročno i na opštem planu sigurno će da dovede do ostvarivanja značajnih rezultata.

„Lijepo se druže i postali su prijatelji, iako većina pohađa različite razrede i škole“, kaže njihov trener i izražava nadu da će ovaj period života zauvijek da pamte.

Prošle godine, iako su imali gotovo sve poraze, grupa je odlično funkcionisala. U novembru su već znale da su izgubile realne šanse da se plasiraju u narednu fazu takmičenja, međutim, Đorđe ponosno navodi da su na prvi trening, dva dana nakon posljednje utakmice, sve igračice došle i vrlo kvalitetno trenirale.

Da je važno za klub da ima pionirske sekcije, te da je obaveza svakog kluba da radi sa mlađima, saglasan je Đorđe, koji navodi primjer najbogatijih fudbalskih klubova.

„Ako pogledate najbogatije fudbalske klubove, npr. Barselonu, vidjećete da oni ulažu mnogo novca i energije u mlađe selekcije. Ako to rade oni koji plaćaju igrače stotine miliona evra, onda je nepotrebno reći da to moramo raditi i mi“, smatra trener mladih odbojkašica.

U našem gradu ima i veliki broj studenata, navodi Perišić i dodaje da ekipa može da bude nadograđena i studentima koji žive u drugim mjestima, a studiraju u našem gradu.

„U gradu imamo mnogo djece i  konstantan priliv stanovništva, zbog čega su nam  mogućnosti za proširivanje ekipe i omasovljavanje svih uzrasnih selekcija veće“, ističe trener.

Perišić smatra da je potrebno formiranje i kadetske selekcije, koja je predstavlja posljednju stepenicu u ravoju odbojkašica prije pristupanja seniorskoj ekipi.

On naglašava da je vrlo važno da se što više djevojčica bavi sportom i da se zadržava što duže u toj sferi, ali da bi to zahtijevalo veći broj termina u dvorani kao i angažovanje više trenera.  Ako to ne bude moguće već od narednog ljeta, kako navodi, sav dosadašnji trud biće doveden u pitanje.

„Moramo im omogućiti da se masovnije bave odbojkom, čak i ne uzimajući u obzir njihov pojedinačni potencijal“, kaže trener ovih mladih, a već sada vrlo ozbiljnih i uspješnih odbojkašica, koje će, sigurni smo, svojom igrom i pobjedama i u narednom periodu, donositi radost našim sugrađanima.

 


Han Pijesak 3 : 0 Jahorina
Net 3 : 1 Slavija
Volero 3 : 0 Igman
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Volero 10 9 1 27
2 Slavija 10 8 2 24
3 Net 10 6 4 18
4 Igman 10 4 6 12
5 Han Pijesak 10 3 7 9
6 Jahorina 10 0 10 0