XS
SM
MD
LG

Kuljanin sumira prvu polusezonu u novoj ulozi: Sa juniorima želimo u Premijer ligu

Foto/ Vasilije Marković

Omladinski pogon Slavije iz Istočnog Sarajeva polako privodi svoje aktivnosti kraju za jesenji dio sezone. Većina liga je završena, sumira se urađeno, a igrači će ostati još malo u pogonu kako bi se prekratila duža pauza koja je pred njima tokom zime. 

Svoju prvu polusezonu kao koordinator omladinskog pogona FK Slavija sumira Bojan Kuljanin. Ističe da je zadovoljan urađenim, koliko se moglo uraditi, te da se za početak ide prema ostvarenju primarnog cilja, a to je pokušati napasti Premijer ligu BiH sa juniorima.

- Manje-više mogu biti zadovoljan. Juniori su četvrti na tabeli, već smo prilično odmakli onim najbitnijim rivalima, Sutjesci, Romaniji i Famosu, te smo jako blizu da igramo baraž za ulazak u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Kada sam ljetos došao na ovu poziciju iznenada nakon odlaska Milana Gutovića iz kluba situacija nije bila najbolja. Juniori nisu prošli pripreme zajedno, jedan dio je trenirao sa prvim timom, oni koji nisu bili gore, radili su sa kadetima. Nismo imali odigranu prijateljsku utakmicu. Polako smo se dizali, ta prva utakmica protiv Novog Grada je bila patnja. I onda malo po malo dostigli smo nivo na kojem smo željeli da budemo. Išao nam je na ruku raspored i prilično duga liga, pa smo imali vremena da se posložimo. Vidjelo se i koliko je značajno to što su nam neki igrači stalno radili sa prvim timom, to se osjetilo u igri juniorske ekipe. Kada sam došao, odmah sam sjeo i sa trenerom prvog tima Regojom, kako bismo uskladili neke principe. Želja mi je da što je više moguće juniorska selekcija igra na način na koji igra prvi tim, kako bi oni sutra bili spremni da uskoče u njega kada zatreba. Sve u svemu dobro je to na kraju, žalim za nekim izgubljenim utakmicama, sa kojima bi bili još bliže Sarajevu na prvom mjestu, ali i ovo je za nas dobar rezultat, kaže nam Bojan Kuljanin, koordinator omladinskog pogona FK Slavija.

Želja je da se ekipa pojača i da se napadne Premijer liga BiH na ljeto.

- Kako rekoh, rezultati nam već sada dozvoljavaju da razmišljamo o tome. Imamo 11 bodova više od Sutjeske, Romanija i Famos su ispod i ne bismo trebali imati problema da idemo u baraž. Vidjećemo šta će tamo biti ove godine. Želja nam je da se pojačamo sa nekoliko igrača, deficitarni smo prije svega na poziciji desnog beka i štopera. Probaćemo tokom zime da pronađemo neka rješenja na tim pozicijama i da se polako spremamo za ljeto.

Što se tiče ostalih selekcija, kadeti su osmi u Omladinskoj ligi, pioniri u sredini Kantonalne lige, a predpioniri su drugi iza Sarajeva.

- Kadetska ekipa je dobra. Ima tu nekoliko zanimljivih igrača, koji su sigurno materijal za prvi tim. Osmi su na tabeli, mada ja uvijek govorim da nije bitan rezultat nego razvijanje igrača i način kako će taj igrač odgovoriti zahtjeve igrama u seniorskom timu. Meni je cilj da probamo da stvorimo takav sistem u kojem će igrač već u kadetskoj konkurenciji biti spreman da prođe pripreme sa prvim timom i bude sa njima. Pionirska selekcija ove godine nije najbolja, predpionirska ima nekih zanimljivih igrača i jako dobro su igrali. Ono što nam je tu problem i sa čim se sada borimo jeste da su pojedine igrači već počeli 'salijetati' neki drugi klubovi, raspitivati se, nagovarati ih da pređu kod njih. To je ono sa čim se sada borimo i zbog čega trebamo stvoriti preduslove da ti igrači ostanu u našem klubu.

Paralelno sa ovim ligama, kadeti i pioniri su igrali i lige Republike Srpske, koje nisu u prvom planu.

- Te nam lige nisu u fokusu i dosta kombinujemo. Ipak, želimo prva mjesta i da se pojavimo na završnicama takmičenja. Uz dužno poštovanje svim klubovima u tim ligama, mislim da mi kao Slavija ipak trebamo da pokažemo jedan viši nivo i zauzmemo prvo mjesto.

Najavio je Kuljanin i neke novitete uskoro, ali o tome će kada dođe vrijeme.

- Imamo u planu da uvedemo neke novitete u radu. Već imam neku ideju kako bi to trebalo da izgleda i šta želimo da radimo, ali još uvijek nije sve izdefinisano i dogovoreno, pa ne bih o tome govorio dok sve ne bude utančeno do detalja. Želimo da izdignemo omladinski pogon i to će biti još jedan korak ka tome.


Stupčanica : Sutjeska
Sarajevo : Rudar
Slavija : Ilijaš
SAŠK Napredak : Baton
UNIS : Famos (H)
Novi Grad : Željezničar
Igman : Famos (V)
Goražde : Bosna
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 24 18 4 2 58
2 Igman 23 18 1 4 55
3 Slavija 24 17 2 5 53
4 Famos (H) 23 16 4 3 52
5 Željezničar 23 13 4 6 43
6 Stupčanica 23 13 4 6 43
7 Bosna 23 13 3 7 42
8 Ilijaš 24 9 5 10 32
9 Sutjeska 24 10 2 12 32
10 Baton 24 9 3 12 30
11 Goražde 23 9 2 12 29
12 SAŠK Napredak 24 8 4 12 28
13 UNIS 24 8 1 15 25
14 Romanija 24 7 2 15 23
15 Novi Grad 23 5 6 12 21
16 Famos (V) 23 2 1 20 7
17 Rudar 24 0 2 22 2