XS
SM
MD
LG

Aleksa Vuković spreman za novu sezonu

Biatlonac Aleksa Vuković spreman je za start sezone u vikendu pred nama.

Jedan od kandidata za najboljeg sportistu Republike Srpske u tekućoj godini startuje iz Slovenije, gdje ga očekuje IBU junior kup.

- Prvu utrku imam u Sloveniji, a onda se juniorski Svjetski kup premješta u Italiju. Moj cilj za ovu sezonu je da se rangiram što više u generalnom plasmanu IBU junior kupa, te da ostvarim normu za Svjetsko prvenstvo u Češkoj, gdje se nadam da će 480 sati treninga i više od 5900 kilometara od maja biti dovolljno za realizaciju tih ciljeva, kaže nam Aleksa Vuković.

Iza njega je pripremni period koji je bio prilično naporan i u kojem je tokom ljetnog perioda ostvario odlične rezultate.

- Pripremni period je počeo prvog maja sa obimnim treninzima, četiri do šest sati dnevno, šest dana u sedmici. Sredinom avgusta je taj obim postao manji, ali je intezitet porastao zbog Svjetskog prvenstva u ljetnom biatlonu gdje sam u kategoriji juniora osvojio u sprintu 10. mjesto, što je do sada najbolji rezultat ikada u biatlonu. To Svjetsko prvenstvo je poslužilo kao odlična provjera, kako bi se reklo "dodir realnosti" takmičarske forme i nakon toga je uslijedio obiman i intenzivan trening kao i prije. Što se tiče odlazaka na pripreme u ljetnom periodu, organizovanih od strane mog skijaškog saveza, imao sam svega sedam dana priprema u Hrvatskoj, što definitivno nije dovoljno, ali ipak trenirajući na istom terenu je doprinjelo izgradnji mentalne snage, koja je trenutno uz moju formu, nikad bolja i koja će poslužiti kao glavna puzla u pravljenu jednog odličnog rezultata kojeg očekujem.