XS
SM
MD
LG

Kandidatura za Olimpijske igre za mlade, velika šansa za Republiku Srpsku

Olimpijski centar Jahorina  posjetila je  Aurelia  Lamuzi , direktor MOK iz Lozane Švajcarske. Tom prilikom Aurelia se sastala sa direktorom Olimpijskog centra Jahorina, Dejanom Ljevnaićem. Razgovor je tekao u smjeru potencijalne kandidature za organizaciju Olimpijskih igara za mlade 2032. godine ali i zaštitu olimpijskog nasljeđa i buduću zajedničku promociju Jahorine, olimpijskog brenda.
 
Tim povodom direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić rekao je

: „Prema informacijama koje sam danas dobio od Aurelie postoji ogromna šansa da upravo mi budemo domaćini Olimpijskih igara za mlade 2032. godine i koristim ovu priliku da podstaknem sve ključne subjekte za zajedničku saradnju i angažman po pitanju kandidature i organizacije. Ovo je velika šansa i ne smemo je propustiti. Upoznao sam Aureliu da je prvi korak ka kandidaturi organizacija sastanka predstavnika Internacionalnog Olimpijskog komiteta sa predsjednikom Dodikom i premijerom Viškovićem. Bilo bi poželjno da se koristi postojeća infrastruktura, da se ujedinimo sa zemljama bivše Jugoslavije i da koristimo skakaonice iz Slovenije kao i odlično razvijene ski centre iz Srbije."
 

„ Jedna od glavnih ideja koja vodi ka "pomirenju" je o zajedničkoj organizaciji Zimskih olimpijskih igara za mlade, 2032. godine. Verujem da sport, posebno skijanje, nosi sa sobom ključna životna načela koja će nam pomoći da izgradimo zajedno lepšu budućnost. Fer plej, timski duh i solidarnost neka budu temelji naše inicijative. Pokrenuo sam inicijativu, u duhu Open Balkan vizije, pokrenemo zajedničku inicijativu bivših Republika Jugoslavije, Bugarske i Rumunije, udružimo snage i zajedno stvorimo nezaboravne Zimske olimpijske igre. Ova inicijativa donosi sa sobom sportski spektakl i značajne investicije u skijašku infrastrukturu, razvoj turizma i sporta. Želim da realizujemo što više projekata koji će nas spajati i koji će nakon završetka Olimpijskih igara za mlade ostaviti modernu i snažnu infrastrukturu. Očekujemo da će ova saradnja unaprediti imidž naših regija na globalnom nivou, privući nove posetioce i otvoriti vrata ekonomskom rastu i novim radnim mestima. Da vratimo ljude prirodi i da narod dobro živi. Previše je teških tema, a ova je prelepa i širi samo pozitivnu energiju. Sada kada jedna ski karta vredi od Severne Makedonije do Slovenije, ovo predstavlja izuzetnu priliku za sve zaljubljenike u zimske sportove. Ova saradnja je korak prema jačanju povezanosti između skijališta u našem regionu. Želim istaći da ne vidimo druge skijaške centre kao konkurenciju, već kao partnere u zajedničkom cilju pružanja nezaboravnih iskustava svim ljubiteljima skijanja. Ujedno želim poslati snažnu poruku javnosti da se trudimo izgraditi mostove umesto zidova između nas. Imam viziju da se svi ski centri udružimo u 1 ski pass,"dodao je Ljevnaić.
 
Tokom svoje posjete Olimpijskoj planini Jahorini Aurelie je posjetila Olimpijsku izložbu smještenu u polaznoj stanici gondole Poljice, obišla ski staze i instalacije i uvjerila se u ogroman napredak koji je realizovan na Jahorini od njene posljednje posjete 2018. godine. Iskazala je zadovoljstvo prilikom obilaska Olimpijskih ski staza kao i odnosa koji tim Olimpijskog centra Jahorina gaji ka veoma bogatom olimpijskom naslijeđu.