XS
SM
MD
LG

Najmasovnija akcija čišćenja Jahorine

Danas, 15.maja, na Jahorini je uspješno završena velika ekološka akcija čišćenja i pošumljavanja, koja je okupila više od 300 učesnika, predstavnika lokalnih institucija, organizacija i kompanija. Ova inicijativa koja nosi naziv „Očistimo Jahorinu zajedno“, predvođena Olimpijskim centrom "Jahorina" u saradnji sa Opštinom Pale, predstavlja važan korak ka očuvanju prirode i promociji ekološke svijesti u zajednici.

Tokom današnjeg dana, 18 radnih grupa, koje su predvodili zaposleni u OC „Jahorina“, proveli su akciju čišćenja i pošumljavanja. Ukupno je zasađeno 300 sadnica smrče , simbolično predstavljajući korak ka održivoj budućnosti i posvećenost očuvanju prirode.

OC „Jahorina“ izražava zahvalnost svim pojedincima koji su učestvovali u akciji, lokalnim organizacijama, omladinskim i sportskim udruženjima, kao i kompanijama koje su se odazvale pozivu i pružile podršku ovoj inicijativi.

Akcija je podržana od strane Ministarstva trgovine i turizma i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Posebna zahvalnost   hotelu „Termag“,  koji je obezbijedio ručak za sve učesnike, Restoranu „Galerija“, hotel „Rajska dolina“ kao i firmama „StamPetrović“, „MegaKop“, „WeisLight“, ŠIK Renta quad, „Elektrodistribuciji Pale“, Javnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija Pale“, Javnom komunalnom preduzeću Pale, Vatrogasnoj stanici, Šumsko gazdinstvo „Jahorina“ Pale, TO grada IS, Led Media, Uniji studenata RS, Studentskom savezu, Savezu studenata Mašinskog fakulteta Beograd, sportskim klubovima i društvima poput KK „Jahorina“, ŽOK „Jahorina.

https://www.facebook.com/media/set?vanity=sjahorinesljubavljunovastranica&set=a.953765583418024

Članovi Ju Jitsu kluba „Jahorina“, koji su bili zaduženi za pošumljavanje, čime su dodatno promovisali sport i doprinijeli očuvanju prirode, zasadili su 300 sadnica na dužini od pet kilometara MINI rute Jahorina Ultra traila.

Jahorina Ultra trail je međunarodno priznat događaj, koji okuplja oko 5. 000 takmičara i posjetilaca , ove godine biće održan 27. i 28. jula, na Jahorini.

U izjavi povodom završetka akcije čišćenja, direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić rekao je:

„Ova akcija ima dublje značenje od samog čišćenja i sadnje drveća. Ona predstavlja poziv na podizanje ekološke svesti i promenu načina na koji posmatramo i tretiramo našu planetu. Kroz ovu inicijativu, postajemo aktivni čuvari naše okoline i ambasadori održivog razvoja. Želim da izrazim svoju duboku zahvalnost i iskreno poštovanje prema svom timu koji se svakodnevno trudi da očisti Jahorinu, iako to nije njihov primarni posao. Njihova posvećenost i predanost očuvanju lepote naše planine su zaista za svaku pohvalu.“

Ljevnaić je  dodao da je namjera da ova akcija bude početak novog poglavlja u očuvanju ljepote Jahorine i  prirodne baštine.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Stefan Stajčić pozdravio je današnju akciju i pozvao ostale na organizaciju ovakvih i sličnih akcija.

„Želim da se zahvalim svima na današnjem doprinosu i odzivu. Ovo je pravi put i primjer koji trebamo slijediti. Opština Pale uvijek će podržati ove akcije, i zadovoljstvo mi je što sam bio dio današnje akcije uz sve ove vrijedne ljude. U narednom periodu ćemo veću akcenat staviti na Jahorinu i biti prisutniji i efikasniji, prvenstveno sa komunalnim preduzećem ali i sa ostalim javnim preduzećima iz naše opštine koja mogu da daju svoj doprinos da Jahorina bude najčistija i najuređenija planina“, rekao je Stajčić.

U današnjoj akciji sklonjena je 301 vreća smeća sa planine kao i velike količine otpada sa putnog pojasa, i ostalih otpadnih materija.

Želim da izrazim svoju duboku zahvalnost i iskreno poštovanje prema našem timu koji se svakodnevno trudi da očisti Jahorinu, iako to nije njihov primarni posao. Njihova posvećenost i predanost očuvanju lepote naše planine su zaista za svaku pohvalu..

Nadamo se da će naš primjer slijediti i drugi, jer samo zajedno možemo učiniti velike stvari za još bolju budućnost.