XS
SM
MD
LG

Nemanja Majdov vicešampion svijeta!

Džudista Nemanja Majdov postao je danas vicešampion svijeta na Svjetskom prvenstvu u Abu Dabiju. U finalnoj borbi prvenstva Majdov je poražen od Gokija Tađime iz Japana u zlatnom poenu, te je tako osvojio jedinu svjetsku medalju koja mu je nedostajala, srebrnu. Imao je borac iz Istočnog Sarajeva svjetsko seniorsko zlato iz Budimpešte 2017. godinte, te bronzu iz Tokija dvije godine kasnije.

Imao je Nemanja problema sa desnim okom koje je krvarilo, ali nije dozvolio da ga to omete u finalnoj borbi protiv Tađime. Bio je ovo sudar dva stila džudoa, ali dosta oprezno i sa dovoljnim respektom prema rivalu da znaju da ih svaka i najmanja greška može koštati. Na polovini borbe i jedan i drugi borac dobijaju po shido, sa kojim nastavljaju borbu, te se vjerovatno i očekivano ide u zlatni poen. 

Na minut i 20 borbe u zlatnom poenu Majdov dobija i drugi shido, te dolazi pod pritisak trećeg, što bi značilo i diskvalifikaciju. Odmah potom Tađima ima dobar napad, ali se Majdov odlično spašava, ali u sljedećem nije uspio i poslije dvije minute i 15 sekundi Tađima na wazari dobija borbu i osvaja titulu prvaka svijeta, te juniorskoj tituli iz 2017. godine dodaje i seniorsku sedam godina kasnije.

Prije finala Majdov je u kategoriji do 90 kilograma naredao Davida Klamerta iz Češke, Mamedalija Ahajldajev iz Turkmenistana, Kubanca Ivana Felipea Moralesa u četvrtfinalu, te u polufinalu Karamnoba Saipova koji nastupa pod zastavom Libana.