XS
SM
MD
LG

Sistem takmičenja u FSRS mora da se sredi

Kad bi sada među klubovima okupljenim u Fudbalskom savezu Republike Srpske izvršili anketu s pitanjem – hoćete li da igrate Prvu ligu, većina njih bi odgovorila potvrdno! Nema veze što je besparica, što je upitna infrastruktura, sam organizacioni sistem u njima, nerealne takmičarske ambicije su jače od svega.

Ima i onih koji beže od ovog ranga takmičenja. Neki su to radili tokom proteklog prvenstva, a neki su odbili da igraju baraž, pravdajući sve nedostatkom novca. Kada se sve to sabere na jedno mesto dobije se jedan veliki besmisao u takmičarskoj strukturi pod okriljem FSRS.
Fudbal Republike Srpske je na prekratnici i pod hitno moraju da se preseku neke stvari. U protivnom sve će da ode u nedogled, oteće se kontroli i stvoriće se haos.

Uoči Vidovdanskih izbora u entitetskom Savezu, na kojima će biti postavljeni temelji za naredni četverogodišnji mandat u Fudbalskom savezu BiH potrebno je, pod hitno, pokrenuti projekat sređivanja takmičarskog sistema. Nije logično da se na kraju svake takmičarske sezone donose administratovne odluke, čemu onda smisao takmičenja?

Gde je izlaz?

Prvi potez treba da bude skraćivanje liga, drugi pojačavanje procesa licenciranja, a treći strogo poštovanje akata, izricanje kaznenih mera. Ukoliko klubovi „preuzmu vlast“ u takmičenju, a sve su prilike, Savez će ostati talac raznoraznih želja pojedinaca i kolektiviteta, koji sve posmatraju iz ličnih i nikakvih drugih interesa.

Skrnavljenje takmičenja mora da se zaustavi, zbog budućnosti fudbala na prostorima od Trebinja do Novog Grada.
Zato je naredni period jako važan, jer ukoliko sve prođe nezapaženo i ne usledi reakcija, Republika Srpska bi se, fudbalski, udaljila, miljama od današnjih savremenih tokova. 

Klubovi bi se izdigli iznad Saveza i sve privatizovali. To ne bi smelo da se dogodi.

Lampica za alarm je, odavno, upaljena...

Slavko Basara/Sportski žurnal