XS
SM
MD
LG

„Kosovo – Srbija“ pevaju mnogi evropski narodi

Koreografija "Lešinara" FOTO: FK Borac/N. Kulaga

Gde god su Albanci, i igraju fudbal, još pogotovo ako je to protiv Srba, onda te utakmice sa sobom nose visoki bezbedonosni rizik, još od provokativnog drona na stadionu u Humskoj, pa Džakinog i Šaćirijevog „orla“ na Mondijalu u Rusiji, sve do novog okršaja u Kataru i novopečenog provokatora Jašarija. A čeka nas i „A“ divizija UEFA Lige nacija.

Tenzije i nacionalni naboj nisu izostali ni na kvalifikacionoj utakmici za Ligu šampiona u Banjaluci između Borca i Egnatije. Gosti iz Albanije nisu provocirali kao što su to radili „Švajcarci“ Džaka i Šaćiri, ali jesu iritirali domaću publiku koja je, u silnoj podršci svojim ljubimcima i želji za pobedom, skandirala „Kosovo – Srbija“.

Šta je sporno u ovoj istini i kome ona smeta? „Sportistima“ iz Albanije? Kakve veze albanska država ima sa južnom srpskom pokrajinom i da li je to povod da se napusti sportsko borilište?

Da je Kosovo zaista Srbija, na stadionima širom Evrope, pevaju svi pravdoljubivi i slobodarski narodi: Španci, Rumuni, Česi, Slovaci, Grci, Mađari, Rusi, Belorusi, Kiprani... Kada stav o Kosovu, sa mnogo empatije, iznose razni evropski narodi, upozoravajući na nepravdu, šta onda treba očekivati od Srba za koje je „Kosovo srce Srbije“!? 

Samo oni neupućeni, da ne kažemo blesavi, nisu očekivali „Kosovo – Srbija“ i „Kosovo je srce Srbije“ na stadionu u Banjaluci koja je, po istoj matrici, žrtva istih stranih moćnika. Sport je odavno izašao iz vlastitih okvira, postao instrument politike. Sve je, na ovim uzavrelim, balkanskim, prostorima počelo i pečat dobilo još 13. maja 1990. godine na zagrebačkom „Maksimiru“.

Predstavnici Egnatije, sportski jalovi i grubijanski nastrojeni na terenu, jedva su dočekali „mrvicu“ povoda da naprave skandal, počnu da teraju neku „svoju pravdu“ i pričaju o „ugroženosti i bezbednosti“. I vrapci na grani su siti tih fabrikovanih priča i laži. Albanska posla!

Nikom od Albanaca u Banjaluci nije „falila dlaka s glave“, niti je bilo ko od njih „ružno pogledan“, a oni su se, gotovo preteći, „raspištoljili“ u prestonici Republike Srpske koja im je, očigledno, golem trn u oku. Ne samo da su „razapeli“ poljskog arbitra Daniela Stefanskog koji je kažnjavao sve njihove grube nasrtaje, ali i „pokazao“ domaćim igračima da se u Evropi ne „sviraju“ faulovi kao u Premijer ligi BiH, već su Banjalučanima pretili „između redova“.
I sad je, kao, opravdano čuđenje njihovog trenera Edlira Tetove odluci UEFA da navijačima iz Albanije zabrani dolazak u Banjaluku. Ko zna kakav bi tek oni repertoar provokacija poneli sa sobom?

Hvala Bogu nikad saznati nećemo.

A mediji u federalnom Sarajevu su, čast izuzecima, naravno bili na strani Albanaca, protiv šampiona „svoje države“.