XS
SM
MD
LG

Paljani imaju pravo na Jahorinu

Na Jahorini je danas održana Skupština akcionara Olimpijskog centra „Jahorina", na kojoj su jednoglasno usvojeni svi poslovni izveštaji, što potvrđuje da je OC „Jahorina" na dobrom putu u ostvarivanju vizije razvoja Jahorine kao modernog i pristupačnog turističkog centra. Ovo je jasna potvrda da OC „Jahorina" kontinuirano raste i napreduje, uz povećano povjerenje investitora i javnosti.
 
Do sada, za 66 dana rada u ljetnoj sezoni, Jahorinu je posjetilo oko 90.000 gostiju koji su uživali u bogatom spektru ljetnjih atrakcija, kojih je ukupno 26, ostvarivši oko 145.000 prolaza. Ove impresivne brojke oslikavaju uspijeh posvećenosti OC u pružanju nezaboravnih iskustava. Stanje prometa na dan 24. avgust 2024. godine pokazuje povećanje od 50% u odnosu na isti period prošle godine.
 
Ove brojke jasno pokazuju stalni rast broja posjetilaca i prihoda, što dodatno potvrđuje kvalitet ponude i uspješnu promociju Jahorine kao atraktivne ljetnje destinacije. To je rezultat strateških ulaganja u infrastrukturu i prilagođavanja potrebama posjetilaca, uključujući i popust od 50% za građane Bosne i Hercegovine tokom cijele sezone.
 
Pored toga, veliki broj događaja je značajno doprinio ovom uspjehu. Jedan od ključnih događaja je Jahorina Ultra Trail, koji je tokom vikenda doveo preko 5.000 ljudi iz 30 različitih zemalja. Takođe, "Porodični festival", koji je završen juče, okupio je preko 500 djece i roditelja, dodatno obogaćujući ljetnju ponudu Jahorine i stvarajući nezaboravne trenutke.
 
Direktor OC „Jahorina" Dejan Ljevnaić, izjavio je:

„Svake sezone trudimo se proširiti asortiman naših atrakcija, tako da i za predstojeću sezonu spremamo nove projekte. Nedavno smo najavili početak radova na novom ski liftu 'Trnovo', koji će unaprediti povezanost između staza i povećati kapacitet skijaša. Ovo je samo deo naših planova za dalji razvoj Jahorine."
 
Ski centar „Igrišta" po prvi put u istoriji dostupan je posetiocima tokom ljetnje sezone. Sa dvije atrakcije – panoramskom vožnjom šestosjedom i tjubingom, Igrišta su otvorena tokom vikenda i do sada su privukla oko 800 posjetilaca, čime smo dodatno obogatili turističku ponudu ovog regiona. Završetkom projekta vodosnabdjevanja i punjenjem jezera kapaciteta 30.000 m³, Igrišta se pripremaju za zimsku sezonu, čime će dodatno unaprijediti turističku ponudu ovog ski centra.

 
Osvrnuvši se na otvoreno pismo poslanika Narodne skupštine Republike Srpske Damjana Škipine, direktor OC „Jahorina" naglasio je da će kao uprava i nadzorni odbor  učiniti sve kako bi izašli u susret svim zahtjevima gospodina Škipine.

„Kao društveno odgovorno preduzeće, uvek smo bili posvećeni lokalnoj zajednici i nastavićemo da podržavamo narod sa Pala", naglasio je Ljevnaić.
 
Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić, pohvalio je rad uprave OC Jahorina, naglasivši da je vizija predsjednika Milorada Dodika da Jahorina bude destinacija koja radi 365 dana godišnje, sada realnost.

„Ovo je najuspješnija ljetnja sezona na Jahorini, hoteli su puni, a ponuda sadržaja se stalno proširuje", izjavio je Šulić.
 
Poslanik Damjan Škipina izrazio je svoje zadovoljstvo brzom reakcijom uprave OC „Jahorina" na zahtjeve za unapređenje uslova za građane opštine Pale.
 
Predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina" Nedeljko Elek  se osvrnuo na pismo koje je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damajan Škipina uputio OC i naglasio da će greška biti ispravljena i da će Paljani imati povlastice na Jahorini, počevši od upola niže cijene parkinga.
 
"Riješićemo to i softverski i zakonski na Škipininu inicijativu", rekao je Elek.
 
Elek je podsjetio da je Olimpijski centar "Jahorina" realizuje akciju bespaltnog dijeljenja skija za svu djecu i bespaltnog skijanja.
 
"Šta su dobili od drugih preduzeća? Šta su Paljani i djeca dobili od Vodovoda? Dobili su da plaćaju skuplju vodu od građana federalnog Sarajeva", istakao je Elek.
 
On je ponovio da će Olimpijski cenatar "Jahorina" dati popust 50 odsto za stanovnike Pala, ali i da očekuje da to učine i hotelijeri.
 
"Očekujemo i da Dino park na Ravnoj planini isto da 50 odsto popusta za građane Pala. To su sve teme o kojima moramo da pričamo", rekao je Elek.
 
On je upitao gdje je novac koji je sa Jahorine otišao u opštinu Pale i naveo da ta lokalna zajednica nije ništa uložila u OC i da je za sva ulaganja garantovala Vlada Republike Srpske.
 
Elek je istako da je budžet opštine Pale bio osam miliona, a da je danas, zahvaljujući renti i uređenu 24 miliona KM.
 
"Gdje su ta 24 miliona KM? Ako se pitate gdje je novac sa Jahorine, evo, 69 tendera je otišlo u firmu „Stanišić". Koja je to društveno-odgovorna promotivna kampanja te firme? Nemam ja ništa protiv te firme. Samo pitam. Da li to zaslužuje neko otvoreno pismo? Mislim da zaslužuje. Gdje su sportski kluboli kojima su oni pomogli? Dejan Ljevnaić je organizovao i napravio akciju podjele besplatnih skija. Kažu nakaradan sistem. Slažem se, jer ako jedna firma dobije 69 tendera, onda sistem ne valja", poručio je Elek.
 
Elek je ponovio da je OC „Jahorina" pokazao svoju društvenu odgovornost i ukazao na to da je firma "Stanišić" građanima Pala dala "trovanje" zbog zračenja "M:tel" tornja koji je postavljen na zemljištu koje je u vlasništvu Ace Stanišića Demosovog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
 
"Kaže toranj ima papire, pa i Černobil je imao papire, pa pobi onolike ljude", istako je Elek i naveo da je elektro-energetsku saglasnost za toranj "M:telu" potpisao Aco Stanišić.
 
On je rekao da je sistem koji to omogućava nakaradan. "Ne valja ništa, sve moramo promijeniti. Ako čovjek sam sebi može dati saglasnost, kako to može da bude", rekao je Elek.
 
Elek se osvrnuo i na to da je Škipina u pismu tražio da se zabrani obavljanje vjerskih obreda na padinama i Jahorine i Trebevića, budući da su vjerski obredi intimni čin i podsjetio da je davno predložio da se na Jahorini otvore "sobe za molitvu".
 
Elek je danas pokazo i meni restorana u vlasništvu Ace Stanišića na Trebeviću i ukazao na činjenicu da u ponudi hrane nema svinjskog mesa, kao i da je specijalitet kuće "veseli bosanac".
 
"U Republici Srpskoj na srpskom Trebeviću nema svinjetine, nema banjalučkog piva, nema Đedove rakije. Zašto?", upitao je Elek i zamolio ministra trgovine i turizma Republike Srspke Denisa Šulića da pokrene to pitanje u Skupštini.
 
Elek je rekao da će odgovori na sve navode iz Škipininog pisma biti dostavljeni odgovori i ponovo pozvao sve firme da pokažu društvenu odgovornost kao što je to učinio Olimpijski centar „Jahorina.
 
"Ovim pitanjima ću se sada baviti i ja, bez politike, kao predsjednik Nadzornog odbora i čovjek koji je životno zainteresovan za zdravlje stanovništva i ekonomski prosperitet", rekao je Elek.
 
Elek je istako da je Olimpijski centar "Jahorina" u posljednjih mjesec Vladi Republike srpske vratio 12 miliona KM i jutros milion i po KM IRB-u.
 
"Stabilizovali smo preduzeće i većih problema više za Olimpijski centar neće biti", rekao je Elek na konferenciji za medije nakon održane Skupštine akcionara Olimpijskog centra "Jahorina".
 
On je zahvalio za saradnju Draženu Vrhovcu, koji je podnio ostavku na mjestu vršioca dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/.
 
OC „Jahorina" ostaje posvećen daljem razvoju i unapređenju uslova za sve posjetioce, sa jasnom vizijom i strateškim planovima za budućnost.