XS
SM
MD
LG

Oglasilo se i novoizabrano rukovodstvo DŽS RS: Učinjena je nesaglediva šteta i sramota

Rat saopštenjima nakon takmičenja/ Foto Vaske

Istočno Sarajevo je prethodnog vikenda bilo domaćin Balkanskog prvenstva za seniore, a u centru pažnje nije bio sam džudo sport, nego nešto drugo.

Zbog intoniranja himne u čast pobjednika koji dolazi sa prostora Kosova, uslijedio je niz saopštenja svih strana, političke stranke upiru prstom jedni i druge, a sada se oglasio i novoizabrani sastav Džudo saveza Republike Srpske.

Poznato je da je na Izbornoj skupštini u junu izabrano novo rukovodstvo DŽS RS, kojeg ne priznaje aktuelno rukovodstvo Saveza, te je taj slučaj trenutno još uvijek na sudu i vodi se pravna bitka. Oko ovog dešavanja oglasilo se i novo rukovodstvo Saveza, koje smatra da je učinjena velika sramota i Savezu i Republici Srpskoj.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

- Novo rukovodstvo Džudo Saveza Republike Srpske se kategorično ograđuje i upućuje najoštrije kritike starom rukovodstvu koje je još u tehničkom mandatu Saveza, kao i tehničkom organizatoru prvenstva Balkana, džudo klubu Famos iz Istočne Ilidže, jer su napravili nezapamćen propust dozvoljavajuci da se intonira himna Tzv. Kosova, kao i da se istakne zastave iste. Napomenućemo da je JK Famos kupio ovo takmičenje od prethodnog rukovodstva džudo saveza za 10.000.00 KM. Sa pomenutim propustom učinjena je nesaglediva šteta i sramota džudo Savezu Republike Srpske, kao i samoj Republici Srpskoj. Po međunarodnim propisima opšte je poznato da države koje nisu priznale Kosovo kao državu nisu dužne da intoniraju himnu kao i da ističu zastavu iste, već da se u tom slučaju intonira himna i ističe zastava Asocijacije na čijem nivou se održava takmičenje, a to je u ovom slučaju Balkanska džudo asocijacija. Niko ne spori da se takmičari tzv Kosova mogu takmičiti, ali njihova himna i zastava se ne smiju isticati na teritoriji naše države, i to odlazeće rukovodstvo Džudo Saveza Republike Srpske i rukovodstvo Džudo Saveza BIH na čelu sa Draženom Subotićem i Ognjenom Pavlovićem nisu smjeli dopustiti. Naravno smatramo da odgovornost snosi i tehnički organizator, dzudo klub Famos iz Istočnog Sarajeva, te ovom prilikom tražimo da se svi navedeni najoštrije sankcionišu od strane ovlaštenih organa.

Također želimo da uputimo i najoštrije kritike jer su se na pomenutom takmičenju pojavila lica Ognjen Pavlović i Siniša Djukic, koji su već neizmjerno oštetili ugled džudo Saveza Republike Srpske, a protiv kojih je MUP Republike Srpske podnio izvještaj OJT za zloupotrebe položaja gdje su oštetili Džudo Savez Republike Srpske za više stotina hiljada maraka stičući protivpravnu imovinsku korist. Odgovornost za navedeno mora da snosi gospodin Dražen Subotić, koji je još u tehničkom mandatu Predsjednik džudo Saveza Republike Srpske. Smatramo da je isti morao da spriječi ova dešavanja, te da je ne spriječivši ista dodatno ukaljao već i onako narušen ugled Džudo Saveza." Još jednom, kao novo rukovodstvo ovog Saveza koje čeka legitimitet suda, se ogradjujemo od navedenih dešavanja na Balkanskom prvenstvu za seniore u Istočnom Sarajevu, stoji u saopštenju kojeg potpisuje novo rukovodstvo Saveza.

Podsjećamo, ranije su se zajedničkim saopštenjem oglasili aktuelni Džudo savez Republike Srpske i Džudo klub Famos.