XS
SM
MD
LG

Veljko Tamidžija odnio bod u Banjaluku

Izborili se za bod/ Slavija INFO

Fudbaleri Slavije i Željezničara Sport Tima podijelili su po bod u utakmici 6. kola m:tel Prve lige Republike Srpske odigravši 1:1 u Istočnom Sarajevu.

Slavija je bila ekipa koja je nastojala da drži loptu po prilično neravnom terenu. Niske temperature i kiša koja je tokom prethodnog dana i noći padala u Istočnom Sarajevu prilično je naškodila terenu, pa iako je Slavija pokušavala kroz pas igru da dođe do šanse nije to previše davalo rezultat.

Pet minuta se čekalo na prvi šut. Nikola Bjeloš je odlučio da povratak u startnu postavu poslije duže vremena u prvenstvu obilježi svojim karakterističnim pokušajem, ali nije najbolje zahvatio loptu, prilično mlako za Tamidžiju. Četiri minute kasnije Erić je u šansi. Nikola Bjeloš je izveo slobodan udarac, odbrana Željezničara na kratko izbija loptu, a na volej natrčava Erić i šalje loptu preko gola.

Slavija stiže do pogotka u 11. minuti, ali je on poništen na intervenciju Voje Zurovca zbog ofsajda. Marinko Rastoka je ubacio iz slobodnog udarca, lopta prolazi kroz šumu nogu i završava u kontra uglu Tamidžijinog gola, ali je zastavica u vazduhu i ostaje 0:0.

Željezničar Sport Tim se ograničio na čuvanje svog gola i gotovo bez napadačkih ambicija. Činjenica da su u Istočno Sarajevo došli bez trojice jako bitnih igrača, gotovo najbitnijih, Staše Baštića, Luke Malića i Milana Jevića dodatno je stvorila probleme Branislavu Kurniću, pa je i na klupi imao tek pet fudbalera, prilično kratka rotacija  za banjalučki tim.

Ipak, u 19. minuti Banjalučani dolaze do pogotka. Jedan od rijetkih izleta na protivničku polovinu završava kornerom, iz kojeg nakon što se lopta odbila nekoliko puta Nikola Mirčić pogađa preko Dina Hamzića za 1:0. Inače, iskusni golman je u ovom meču i debitovao za Slaviju nakon mjesec dana odsustva zbog povrede. Nije baš i bilo planirano da to bude danas, ali povreda ramena Vladimira Vlače koji je „kupio“ jedinicu u prethodnom periodu je natjerala Muminovića da mijenja čuvara mreže.

Umalo Slavija da odmah uzvrati nakon primljenog gola. Nepunu minutu kasnije dobar napad i lopta na ivicu kaznenog prostora na koju natrčava desni bek Hamza Hodžić i snažno šutira, ali ide to pored gola.

Uslijedio je period nešto mirnije igre uz dosta protesta obje ekipe na račun suđenja Dalibora Lukića iz Bijeljine. Imali su šta reći i sa jedne i sa druge klupe, ali i obje ekipe na kriterij kod dosuđivanja prekršaja arbitru iz Bijeljine.

Nagovještaj izjednačenja stiže u 37. minuti. Marinko Rastoka ubacuje iz kornera idealno u sredinu, Mahir Karić šutira glavom, prečka je saveznik Željezničara. Dobila je Slavija u tom periodu tri uzastopna kornera, a onda stiže i gol. Vladan Mandić je želio da centrira, lopta pogađa u ruku jednog fudbalera gostiju, domaći traže penal, Lukić odmahuje rukom, ali na sreću domaćih lopta ostaje u njihovom posjedu, Mandić vraća loptu u sredinu, a Sergej Tomić je najviši u skoku za 1:1. Zanimljivo, igrači sa brojem 25 su postigli po gol za svoje ekipe. Ujedno, bio je to i rezultat prvog poluvremena i sa 1:1 se ide na pauzu.

Slavija i u nastavku meča drži loptu i kreće se više prema golu rivala, a odličnu šansu u 54. minuti ima Nikola Bjeloš. Hamza Hodžić je bio okružen sa četvoricom igrača uz desnu aut liniju, ali uspjeva da ih prevari i centrira. Bjeloš leđima okrenut prima loptu, a onda lijevom nogom snažno šutira, ali lopta ide preko gola.

Nije Željezničar imao tendenciju da krene prema naprijed, ali je koristio priliku kada mu se ukaže da ugrozi gol domaćih i umalo u 70. minuti da u jeku Slavijine potpune terenske inicijative dođe do novog vođstva. Ipak, Dino Hamzić sa dvije sjajne intervencije čuva gol i drži Slaviju u izjednačenju.

Nije mnogo toga ponudilo drugo poluvrijeme sadržajno, izuzev mnoštva prigovora, zaista opravdanih, na račun sudije Lukića koji se, blago rečeno, nije proslavio u ovom susretu. Do kraja utakmice samo je potvrdio da je zalutao na Prvu ligu Republike Srpske, iako, to se mora reći, vjerovatno i nije uticao na sam rezultat. Svojim suđenjem je iritirao i jedne i druge i nažalost bacio mrlju na ovu borbenu utakmicu.

U finišu utakmice Slavija ima tri ogromne šanse da ipak dođe do sva tri boda. Tri puta fudbaleri Slavije poslije odlično izrađenih akcija izbijaju sami na golmana Tamidžiju, dva puta Govedarica i Đorđe Avdalović, ali je Veljko Tamidžija apsolutni heroj svoje ekipe i najzaslužniji je za bod Banjalučana.

Gostima znak pažnje

Banjalučki Željezničar je ove sedmice obilježio 100. rođendan kluba, a prije početka utakmice kapiten domaćih Miljan Govedarica je u ime FK Slavija uručio mali poklon gostima i poželio srećan rođendan.

 

SLAVIJA – ŽELJEZNIČAR ST 1:1 (1:1)
SRC „Slavija“
Gledalaca: 150
Sudija: Dalibor Lukić (Bijeljina)
Strijelci: 0:1 Mirčić 19, 1:1 Tomić 38
Žuti kartoni: Maslovarić (pom.trener), Mandić, Avdalović, Govedarica (Slavija)/ Bilal, Grujić, Blanuša, Tamidžija (Željezničar ST)

SLAVIJA: Hamzić, Hodžić, Hadžibegović (od 73. Gojković), Erić, Rastoka (od 46. Timotija), Bjeloš (od 61. Dabić), Vučinić, Mandić (od 68. Beširević), Karić (od 68. Avdalović), Govedarica, Tomić

ŽELJEZNIČAR ST: Tamidžija, Čolić, Grujić (od 57. Jovanović), Blanuša, Đogić, Ivić (od 78. Šuput), Petrović, Bilal, Kalabić, Crljić, Mirčić


Željezničar 3 : 0 Famos
Romanija 2 : 0 Slavija
Sloboda (NG) 0 : 1 Zvijezda 09
Kozara 0 : 0 Leotar
Drina HE 2 : 1 Borac
Laktaši 4 : 0 Sutjeska
Rudar Prijedor 2 : 0 BSK
Sloboda (MG) 2 : 1 Drina (Z)
Ljubić 1 : 0 Velež
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Laktaši 7 5 0 2 15
2 Zvijezda 09 7 5 0 2 15
3 Rudar Prijedor 7 4 2 1 14
4 Romanija 7 4 2 1 14
5 Kozara 7 3 4 0 13
6 Željezničar 7 3 2 2 11
7 Sloboda (NG) 7 3 1 3 10
8 Sloboda (MG) 7 3 1 3 10
9 Famos 7 3 0 4 9
10 Leotar 7 2 3 2 9
11 Drina HE 6 3 0 3 9
12 Borac 7 3 0 4 9
13 Slavija 7 2 2 3 8
14 Sutjeska 7 2 1 4 7
15 Ljubić 7 2 1 4 7
16 Drina (Z) 7 1 3 3 6
17 Velež 7 1 2 4 5
18 BSK 6 0 2 4 2