XS
SM
MD
LG
27.04.2019 Larisa Petrović

DO­STA JE BI­LO: Ve­se­lin Vu­jo­vić na­pu­stio kor­mi­lo Že­lje 

Završio misiju u Nišu: Veselin Vujović i rukometaši Željezničara /Foto:Fejsbuk RK Vojvodina 

 

Po­raz u No­vom Sa­du, če­tvr­ti ove se­zo­ne od Voj­vo­di­ne iz pet du­e­la, pre­lio je ča­šu žu­či Ve­se­li­nu Vu­jo­vi­ću. Ne­ka­da naj­bo­lji ru­ko­me­taš sve­ta, po­te­gao je ostav­ku, po­sle če­ti­ri ko­la plej-ofa u ko­ji­ma Že­le­zni­čar ima po­lo­vi­čan uči­nak, dve po­be­de i dva po­ra­za, a gu­bi­tak bo­do­va na Sla­noj ba­ri ga je uda­ljio od bor­be za ti­tu­lu.

- De­gra­di­ran sam i kao čo­vek i kao tre­ner – ka­zao je Vu­ja ju­če na kon­fe­ren­ci­ji za me­di­je u Ni­šu, na ko­joj je i po­tvr­dio da od­la­zi.

Ova­kav po­tez je na ne­ki na­čin Vu­jo­vić na­ja­vio i uoči pu­ta u No­vi Sad, ka­da je igra­či­ma re­kao da će se po­vu­ći u slu­ča­ju po­ra­za. Ve­ći­na je taj po­tez pro­tu­ma­či­la kao po­ku­šaj da raz­mr­da eki­pu, po­sle, ne­za­do­vo­lja­va­ju­ćeg star­ta do­i­gra­va­nja za šam­pi­on­sku ti­tu­lu. Me­đu­tim, Vu­jo­vić je na kra­ju ipak, odr­žao reč, a nje­go­vim od­la­skom spla­snuo je i ba­lon ve­li­kih am­bi­ci­ja ni­škog ti­ma.

- Pre­ki­nuo sam sport­sku ago­ni­ju jer ni­je bi­lo ni jed­nog uslo­va, osim ha­le, za rad. Splet okol­no­sti je do­pri­neo da se ra­zi­đe­mo tri go­di­ne ra­ni­je ne­go što smo pla­ni­ra­li – na­sta­vlja da­lje Vu­jo­vić u raz­go­vo­ru za naš list do­da­ju­ći – Ne­ko tre­ba ozbilj­no da po­raz­mi­sli ku­da ide naš ru­ko­met, ako ima­mo na­me­ru da se ozbilj­no pre­zen­tu­je­mo u evrop­skim i svet­skim okvi­ri­ma.

Po­la­ko na vi­de­lo iz­la­zi da ni­su sa­mo re­zul­ta­ti ku­mo­va­li od­lu­ci da na­pu­sti­te kor­mi­lo Že­le­zni­ča­ra ko­ji či­ta­vu se­zo­nu ni­ka­ko da se „na­šti­ma” ka­ko to že­li­te. U ni­škom ti­mu je sve sa­mo ni­je ru­ži­ča­sto ka­ko je le­tos pom­pe­zno na­ja­vlji­va­no na Va­šoj pro­mo­ci­ji?

- Fi­nan­sij­ski pro­ble­mi od sa­mog po­čet­ka, lo­gi­sti­ka, stra­ho­vi­to lo­ša si­tu­a­ci­ja... Uslo­vi u ko­ji­ma smo ra­di­li ni­su uslo­vi ni za srp­sko­li­ga­ša, ka­mo li za eki­pu ka­dru za ozbilj­ne re­zul­ta­te u evrop­skim okvi­ri­ma. Ugro­zio sam zdra­vlje, po­ro­dič­ni mir i mi­slim da je ostav­ka naj­bo­lje re­še­nje – ka­že Vu­jo­vić.

Mo­žda ste se sa­mo od­vi­kli da ra­di­te u srp­skim uslo­vi­ma, ipak, ste du­go bi­li van Sr­bi­je, ra­di­li u ozbilj­nim evrop­skim klu­bo­vi­ma, se­lek­tor ste Slo­ve­ni­je?

- Mo­že bi­ti, ali smo do­go­vo­ri­li ne­ke stva­ri, a on­da do­la­zim u si­tu­a­ci­ju da u de­set uve­če ne znam da li će­mo ima­ti auto­bus da ode­mo na utak­mi­cu... Igra­či ne­ma­ju no­vac za sok ili čo­ko­la­du u pa­u­za­ma na pu­tu, da ne po­mi­njem is­te­ri­va­nje iz sta­no­va zbog ne­pla­će­ne ki­ri­je.... Ka­da bih pre­pri­ča­vao sve te si­tu­a­ci­je lju­di bi re­kli da to ne po­sto­ji ni u klu­bu u naj­ni­žoj li­gi, a ne u Že­le­zni­ča­ru ko­ji je do ju­če igrao SE­HA li­gu.

Po­tom je Vu­jo­vić ot­krio i još de­ta­lja:

- Hro­nič­na bes­pa­ri­ca de­vet me­se­ci, du­go­va­nja igra­či­ma, sam ni­sam do­bio svoj no­vac, a po­zajm­lji­vao sam klu­bu, igra­či­ma... Od star­ta smo bi­li u za­o­stat­ku po tri, če­ti­ri me­se­ca sa pla­ta­ma igra­ča. Ni­sam hteo da otva­ram tu te­mu... Grad je dao mak­si­mum. Sti­ca­jem okol­no­sti je do­šlo do to­ga da spon­zor ni­je is­pu­nio obe­ća­nja i to je pre­va­zi­šlo ga­ba­ri­te bu­dže­ta. Ka­ko da mo­ti­vi­šem igra­ča da se bo­ri, gi­ne na tre­nin­gu ili utak­mi­ci ako tog da­na ni­je jeo ili tre­ba da ga iz­ba­ce iz sta­na – is­ti­če Vu­jo­vić do­da­ju­ći:

- Da se raz­u­me­mo, ne sma­tram da je ne­ko imao lo­šu na­me­ru, jed­no­stav­no splet okol­no­sti je do­veo do­tle. Že­lim klu­bu sve naj­bo­lje, ali bez me­ne u nje­mu. Ne za­me­ram ni­ko­me ni­šta, sma­trao sam da ovim po­te­zom mo­gu da uka­žem na pro­blem ka­ko bi se svi mo­ti­vi­sa­li i mo­bi­li­sa­li. Moj od­la­zak sma­tram mo­ral­nim či­nom – za­klju­ču­je Vu­jo­vić.

9 me­se­ci je Ve­se­lin Vu­jo­vić pro­veo na kor­mi­lu Že­le­zni­ča­ra

4 ju­la 2018. Ve­se­lin Vu­jo­vić je pred­sta­vljen u Že­le­zni­ča­ru

 

Bo­kić do dalj­njeg

Po­sle ostav­ke Ve­se­li­na Vu­jo­vi­ća i do even­tu­al­nog pro­na­la­ska no­vog kor­mi­la­ra sa eki­pom će ra­di­ti do­sa­da­šnji Vu­jo­vi­ćev po­moć­nik, Ne­boj­ša Bo­kić.

Za­jed­no sa Vu­jo­vi­ćem struč­ni štab je na­pu­stio i tre­ner gol­ma­na Sa­ša Ro­ga­no­vić.

Igrač­ka pro­me­na­da

Od po­čet­ka se­zo­ne Že­le­zni­čar je pro­me­nio vi­še od de­set igra­ča. U od­no­su na sa­stav ko­ji je po­čeo pri­pre­me na po­čet­ku se­zo­ne pri­sti­gli su pr­vo kri­la Do­bri­vo­je Mar­ko­vić i Ne­ma­nja Živ­ko­vić.

Po­sle pr­vih po­ra­za ras­ki­nu­ti su ugo­vo­ri sa Mar­kom Kne­že­vi­ćem, Ste­fa­nom Jan­ko­vi­ćem, Mar­kom Će­ra­ni­ćem i Mi­lo­šem Sa­vi­ćem, po­tom i Pa­vlom Ban­du­kom, De­jan Ba­bić je tra­žio pre­kid sa­rad­nje kao i Jo­vo Da­mja­no­vić.

Da pre­mo­sti kri­zu na po­zi­ci­ji pi­vot­me­na krat­ko je po­mo­gao Rat­ko Ni­ko­lić. Na po­lu­se­zo­ni an­ga­žo­va­ni su is­ku­sni gol­man Mi­ro­slav Ko­cić, hr­vat­ski in­ter­na­ci­o­na­lac An­te Ba­bić, kao i Slo­ve­nac Jan Go­re­la, cr­no­gor­ski gol­man Ni­ko­la Ma­to­vić i Ma­ti­ja Pi­žu­ri­ca.

Ne­ko sa stra­ne bi re­kao da ni­je po­sto­ja­la va­lja­na stra­te­gi­ja?

- Ne­ki igra­či su do­ve­de­ni ra­ni­je, po kri­te­ri­ju­mi­ma lju­di u klu­bu, a mo­ji su ma­lo dru­ga­či­ji. Ne­ki mom­ci su opet oti­šli jer im se du­go­va­lo i ima­li su pu­no pra­vo. Tek kra­jem ja­nu­a­ra sam sklo­pio eki­pu ka­kvu sam ot­pri­li­ke že­leo. Ni­smo us­pe­li da do­ve­de­mo sred­njeg be­ka... Ali, to je pre­krat­ko vre­me za ne­što - ob­ja­šnja­va Vu­jo­vić.

Po­če­tak i kraj pro­tiv Voj­vo­di­ne

Ve­se­lin Vu­jo­vić je de­bi­to­vao u zva­nič­nim utak­mi­ca­ma na klu­pi Že­le­zni­ča­ra baš po­ra­zom od Voj­vo­di­ne u Ča­i­ru, na otva­ra­nju se­zo­ne u SE­HA li­gi (20:27).

Ostav­ku je pod­neo po­sle po­ra­za od istog ti­ma, u če­tvr­tom ko­lu plej – ofa na Sla­noj ba­ri (22:23).

Se­zo­na bez tro­fe­ja

Že­le­zni­čar ove se­zo­ne ni­je us­peo da od­bra­ni tro­fej u ku­pu Sr­bi­je, eli­mi­ni­sa­la ga je Voj­vo­di­na u če­tvrt­fi­na­lu (25:26) u No­vom Sa­du.

Ni­šli­je su ta­ko­đe po­ra­že­ne i u Su­per ku­pu Sr­bi­je po­sled­njeg da­na sep­tem­bra. U SE­HA li­gi su za­u­ze­li osmo me­sto, a po­sle po­ra­za u sre­du na sla­noj ba­ri i bor­ba za šam­pi­on­sku kru­nu je sve da­lje. Pri­de Ni­šli­je su eli­mi­ni­sa­ne u pr­vom ko­lu kva­li­fi­ka­ci­ja Ku­pa EHF od luk­sem­bur­škog Ker­jen­ga.

Ta­ko su pa­le u vo­du am­bi­ci­o­zne na­ja­ve i po­vra­tak le­gen­dar­nog Vu­je na ve­li­ka vra­ta u srp­ski ru­ko­met.

 

Mi­lo­sa­vlje­vić: Pro­ble­mi u fi­zič­kom ob­li­ku

Ve­se­lin Vu­jo­vić je ju­če u Ni­šu pred no­vi­na­re iza­šao sa­mo u dru­štvu ge­ne­ral­nog se­kre­ta­ra klu­ba, Slo­bo­da­na Mi­lo­sa­vlje­vi­ća.

I dok je Vu­ja po­mi­njao de­vet me­se­ci hro­nič­ne bes­pa­ri­ce, Mi­lo­sa­vlje­vić je, is­ta­kao da to, ipak „ni­je ta­ko stra­šno”.

- Du­gu­ju im se dve pla­te, a i spon­zor je tu. Že­lja je, sva­ka­ko pro­šao broj­ne uspo­ne i pa­do­ve, pa će­mo se iz­bo­ri­ti i sa ovom si­tu­a­ci­jom. Ima­mo tre­nut­ne pro­ble­me u fi­zič­kom ob­li­ku. Mi­slim da će to bi­ti na naj­bo­lji na­čin re­še­no. Čo­vek ko­ji je to­li­ko dao ovom klu­bu i srp­skom ru­ko­me­tu sa na­še stra­ne će bi­ti is­po­što­van uvek i svu­da - re­kao je Mi­lo­sa­vlje­vić.

Mi­lo­sa­vlje­vić je do­dao da su svi igra­či još na oku­pu:

- Ne­ma na­ja­va od­la­za­ka.

Već sti­gle tri po­nu­de

Ni­je još re­gi­on če­sti­to ni ob­i­šla vest o to­me da od­la­zi iz Že­le­zni­ča­ra, a na vu­ji­nu adre­su su već po­če­le da sti­žu po­nu­de:

- Već tri, dve iz Ru­mu­ni­je i jed­na iz Polj­ske. Ma­ke­don­ci su me već sme­sti­li u Var­dar– za­go­net­no se sme­ška Vu­ja ko­ji je sa Slo­ve­ni­jom već za­vr­šio sav po­sao oko pla­sman na Evrop­sko pr­ven­stvo.