XS
SM
MD
LG

Medijski rat Marinka Umičevića i Bilala Šumana

Nedavno sam u sarajevskom Oslobođenju pročitao ovaj naslov koji me je ponukao da i ja nešto napišem na tu temu.

Po meni, to i nije medijski rat već je to, više, nedostatak pravih informacija i sa jedne i sa druge strane!

Čestitke i prigovori

Dakle, kvalifikacije za Evropsko prvenstvo su završene, a reprezentacija BiH je, pod rukovodstvom Bilala Šumana, napravila izvanredan uspjeh. Takođe, mislim da se može reći i da je Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza BiH, na dostojanstven način čestitao Šumanu na ostvarenom uspjehu. Ali, istovremeno je i prigovorio na neke stvari , te o nekim individualnim akcijama pojedinaca u Rukometnom savezu BiH.

Ljudi u bh rukometu ne poznaju dovoljno Marinka Umičevića koji je oštar na jeziku, ponekad, istina, i pretjera, i koji često od svojih prijatelja i "prijatelja" primi neprovjerene informacije i onda ih pusti u javnost. Morate znati da je Marinko Umičević pošten sportski radnik i zato mu često "izleti" i nešto što ne bi trebalo!

Ali, mlad, naučiće on vremenom kako treba da se radi u sportu.

Šuman nije pokazao ugovor

Posljednje na šta je reagovao bila je izjava Bilala Šumana da ima ugovor sa Rukometnim savezom BiH.

Marinko je tu, sa jedne strane, u pravu. Ne može Šuman da ima ugovor sa nepostojećim Savezom. Jer, Rukometni savez BiH od svog osnivanja nije registrovan u skladu sa Zakonom. Tačnije, RS BiH ne postoji! Tu je Marinko u pravu i zato on i ne prizna taj ugovor koji je potpisan u to vrijeme, mada Bilal Šuman još nije pokazao ni kopiju tog ugovora!

Znamo svi kako se i koliko pogrešno radilo u RS BiH, a sada je na mjesto predsjednika došao Marinko Umičević i siguran sam da će on da spriječi sve nezakonitosti! Uostalom, on ima i jednu veliku prednost jer je sa sobom poveo Vojislava Rađu, te Rodoljuba Petkovića, bivšeg generalnog sekretara Fudbalskog saveza Republike Srpske, kao savjetnika. On je u FS RS bio od samog osnivanja i nije ni malo naivan u tom poslu, baš kao što to nije ni Vojislav Rađa koji je premazan svim bojama!

Rukomet nije košarka u kolicima

A, da ne bude da ga samo hvalim, mislim da je velika greška Marinka Umičevića što samo izdaje saopštenja, a na njih mu niko ne odgovara! Morao je da objasni sportskoj javnosti u BiH zašto ugovor sa Bilalom Šumanom ne vrijedi!

Takođe, Marinko mora da uvaži program koji je Šuman besplatno ostavio u RS BiH. Taj program sigurno vrijedi nekoliko hiljada evra. I, morao bi Marinko da shvati da ovaj sport nema veze sa košarkom u kolicima gdje on sa svojim Vrbasom pravi evropski vrijedne rezultate!

Sa druge strane, Bilal Šuman bi napokon morao da shvati kako više neće moći da radi sve ono što je radio kod Smaje Karačića.

Federacija više pomaže od RS

I, da polako zaključujem... Marinko bi morao da razumije da se u sportu najviše cijeni rezultat! A morao bi, takođe, da zna kako Federacija BiH mnogo više pomaže reprezentativni sport nego što to radi Republike Srpska, i to je jedna velika istina!

Morao bi, ujedno, Marinko i da objasni sportskoj javnosti da je tih 400.000 KM dobijeno (obzirom da RS BiH nema svoj račun), od poslovnih agencija koje se bave marketingom uz normalnu proviziju i da su se sve isplate vršile sa njihovih računa.

Lično, mislim da će se ove nesuglasice prevazići i da će obje strane na kraju da se, zbog rukometa, međusobno uvažavaju!