XS
SM
MD
LG

Poslije neizvjesne završnice Španija bolja od Srbije

Foto: fiba.basketball

Košarkašice Španije savladale su ekipu Srbije sa 71:66 (21:11, 16:18, 21:20, 13:16) u polufinalu Evropskog prvenstva u Beogradu i u finalu će igrati protiv Francuske.

I dalje srpska reprezentacija ne zna za pobjedu protiv Španjolki, bila je ovo veoma dobra prilika, ali greške na kraju utakmice su koštale domaći tim finala. Veoma čvrsto su obje selekcije ušle u meč, ali zahvaljujući ofanzivnom skoku i greškama protivnica Španija pred kraj četvrtine stiže do vođstva od 21:11. Marina Maljković je bila veoma nezadovoljna igrom u prvih deset minuta, uvela je u igru Draganu Stanković što je rezultovalo mnogo boljom igrom domaćih košarkašica. Smanjila je Srbija na -5 i u nastavku se igralo koš za koš. Povremeno su gošće išle na +9, ali je Butulija vraćala na -5. Na kraju se na odmor otišlo rezultatom 37:30.

Ono što su Kruz i Čargaj radile u prvom, to je Ndur nastavila u drugom poluvremenu, dok je Stanković bila najbolja u tim Srbije. Razlika je ponovo varirala od pet do devet razlike i uz sudijski kriterijum koji je dopuštao čvršću igru ua zadnjih deset minuta se ušlo sa rezultatom 58:50. Tada je Jelena Bruks pokrenula srpski tim, odbrana je igrala sve bolje, a prvom trojkom i to Butulije stiglo se i do vođstva. Pri vođstvu od dva razlike, Ana Dabović je napravila faul, a zatim i nesportsku i od tog trenutka Srbija nije postigla koš, dok je Španija bila precizna samo sa linije penala.

Najefikasnije na meču bile su Bruks i Ndur sa 17 poena, Stanković i Butulija su imale po 12, Krz 14, a Nikols i Domingez po 10.  U prvom polufinalu selekcija Francuske savladala je Veliku Britaniju sa 63:59 i kao na prethodna tri prvenstva Evrope igraće finale, a sada će pokušati doći titule prvi put nakon 2009. godine. Meč za treće mjesto između Srbije i Velike Britanije je na programu u 17.30h, dok je veliko finale tri sata kasnije.