XS
SM
MD
LG

Da li je Izvršni odbor FS BiH ustvari samo trgovačko udruženje u kojem se “švercuju” lični interesi

Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH

Izvršni odbor “krovnog” Saveza “Dejtonske zemlje” više liči na neko trgovačko udruženje, nego na ozbiljnu “fudbalsku vladu” koja treba da kroji i vodi politiku opšteg interesa, za dobrobit loptanja na ovom parčetu balkanske zemlje. Drugačije se ne može objasniti “slučaj Travnik” koji je uzburkao fudbalske vode u BiH jer je klub iz “Andrićevog grada” u prvenstvenoj utakmici “švercovao” nekoliko juniora.

Na sve to žalbu i prigovor je uložio Fudbalski klub Radnik iz Bijeljine koji je, zbog nečasnih radnji Travničana, ispao iz premijerligaškog takmičenja u uzrastu “U-19”. Međutim, Takmičarska i Apelaciona komisija su utvrdili nepravilnosti, dokazano je “švercovanje” igrača na lažna imena, uz konstataciju: “Bijeljinci, ne talasajte!” Na poslednjoj sednici Izvršnog odbora bilo je dosta bure oko ovog slučaja, čak je pretila i podela “fudbalske vlade”, ali je pronađeno solomonsko rešenje da se sve vrati na prvostepeni organ – Takmičarsku komisiju FS BiH.

-Nema sumnje da su u direktan sukob ušli potpredsednik Milorad Sofrenić iz Bijeljine i član Izvršnog odbora Midhet Sarajčić iz Travnika, koji je inače poznat i po nekim aferama iz prošlosti u fudbalu BiH. Radnik je dokazao nepravilnosti na poslednjoj utakmici prošle sezone u juniorskoj ligi Travnik – Zrinjski, identifikovani su svi vinovnici mućki, ali… Jednostavno, iza Travničana stoji isprepleteni lobi i pojedini članovi komisija koji su pod uticajem predsednika Travničana Sarajčića. U takvoj atmosferi je prosto nemoguće doći do istine i pravde, iako su one na strani Bijeljinaca – istakao je naš izvor iz Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH.

Radniku je, između ostalog, u Savezu zamereno što je “ustalasao more” i otvorio “Pandorinu kutiju”, vršen je pritisak na Semberce da odustanu od žalbi, a sve je dodatno zakomplikovala upornost Bijeljinaca da isteraju pravdu i istinu.

-Poslednja žalba FK Radnik Apelacionoj komisiji FS BiH je naljutila pojedine visoke činovnike Saveza jer u njoj Bijeljinci najavljuju i pismo Evropskoj fudbalskoj uniji o “slučaju Travnik”, pogotovo što UEFA za ovo takmičenje izdvaja određena sredstva, u sklopu razvoja omladinskog fudbala. Ali, Midhet Sarajčić je očigledno jak u “muslimanskoj komponenti” tako da se “ničega ne plaši” jer veruje da će sve da bude u redu. Čak su pojedinci prozivali FK Radnik zbog učešća u Evropi, kao da su ga Semberci dobili kao poklon od FS BiH, a ne zato što je sarajevski Željezničar napravio propuste u procesu licenciranja i nije izmirio svoje dugove na vreme. Ali to u Sarajevu smatraju kao uslugu klubu iz Republike Srpske – dodaje izvor Žurnala.

Očigledno je, u celoj ovoj priči, da se za učešće Radnika u kvalifikacijama za UEFA Evropsku ligu traži “kompenzacija” ili bolje rečeno “vraćanje duga” zbog “usluge” nastale neizdavanje licence za takmičenje u Evropi sarajevskom Željezničaru.

-Zato pojedinci iz Saveza vrše pritisak na FK Radnik da “ne talasa” i odustane od svojih žalbi na očiglednu situaciju koja je antifudbalska, neljudska, pa i nekulturna, odnosno necivilizacijska. Očigledno u FS BiH očekuju da Radnik “vrati dug” zbog izlaska u Evropu zbog čega se naljutio Željezničar, a njegovi navijači počeli ponovo da prete čelnicima “kuće fudbala” iz Sarajeva, kao i pre dve sezone kada je Zrinjski postao šampion! Zbog svega toga reprezentacija BiH će ponovo morati da beži sa Grbavice na zeničko Bilino polje da igra kvalifikacione utakmice – dodoa je na kraju naš izbor iz Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH.

Biće zanimljivo videti rasplet po pitanju “slučaja Travnik” jer su, očigledno je, zauzeta dva različita stava koja ozbiljno ugrožavaju čvrstoću i jedinstvo Izvršnog odbora FS BiH. Takođe, ukoliko Apelaciona komisija ponovo “zažmuri” na istinu i pravdu i bude na strani lopovskog kluba iz Travnika, treba očekivati pismo Bijeljinaca u Nion.

Međutim, vreme prolazi, probližava se početak prvenstva u juniorskoj Premijer ligi BiH zakazan za 3. avgust, a četrnaesti učesnik je, za sada, “Klub iks”. Očigledno da trgovci u Izvršnom odboru FS BiH žele da “kupe vreme”.

I na kraju treba pitati: kakav će dalji odnos biti između Milorada Sofrenića i Midheta Sarajčića? Odgovor je lako naslutiti: pun nepoverenja, baš kao što je među svim članovima “fudbalske vlade” iz Sarajeva.


Sarajčić šef Šantiću

Očigledno iza svega ovoga stoji Midhet Sarajčić, član Izvršnog odbora FS BiH i predsednik Travnika, kluba protiv kojeg je UEFA vodila i istragu zbog kladionica.

-Možete da zamislite kakav nam je fudbal i Izvršni odbor kada u njemu sede takvi poput Midheta Sarajčića, čoveka za kojeg su čelnici iz pojedinih klubova, pre nekoliko godina, govorili da je muljara i varalica. On je direktno nadređen Daliboru Šantiću iz Takmičarske komisije FS BiH, te on ne može da donese odluku po istini i pravdi već mora da sluša šta mu kaže šef sa posla. Zar to nije sukob interesa? Na ovaj način fudbal u BiH neće moći da napreduje - rekli su nam u FK Radnik.

Sportski žurnal