XS
SM
MD
LG

Novi tim za novu sezonu: Željezničar sa određenim promjenama ulazi u novo prvenstvo Republike Srpske

Banjalučki Željezničar Sport Tim prošle sezone je bio pravo osvježenje u Prvoj ligi Republike Srpske. Mlada ekipa sa banjalučkog Predgrađa, pod komandnom palicom Zorana Ćurguza osvojila je treće mjesto, a posljedica tog uspjeha bilo je interesovanje jačih klubova za njihove igrače. Ekipu su tako napustili Bosančić i Marković, koji su otišli u redove banjalučkog Borca, Kulenović koji je prešao u Osijek, Babić je pojačao Kozaru, dok je najveće prvoligaško pojačanje, sjajni Milan Milanović, pred odlaskom u Portugal.

- Pretrpjeli smo dosta promjena tokom ovog ljeta. Moramo se pohvaliti da smo mi jedina ekipa Prve lige iz koje igrači odlaze u viši rang. Bosančić, Marković, Kulenović, Babić, Bilal su otišli, imamo Milanovića koji je na pragu odlaska u Portugal. Doveli smo četiri igrača, i smatram da smo poprilično oslabljeni u odnosu na prošlu sezonu i da će nam trebati vremena da se vratimo na onaj naš prepoznatljivi nivo. S toga, naš cilj je opstanak, liga je skraćena i najmanje treba biti sedmi ili osmi da bi se opstalo. Predstoji nam jedna teška polusezona, odnosno sezona, rekao nam je Zoran Ćurguz.

Što se tiče dolazaka stigla su četiri pojačanja. Bojan Sladojević je stigao iz Slobode (MG), Nemanja Bamburać iz Modriče, Nedeljko Crnomarković iz Rudara i Haris Džaferović iz Viteza. Iako je veliko pojačanje trebao da predstavlja povratak Danijela Majkića iz Grčke, to se neće dogoditi.

- Sladojević, Bamburać, Crnomarković, Džaferović su igrači koji su nam došli do sada. Majkić nije uspio raskinuti ugovor, tako da će ostati u Grčkoj. Eventualno ako bi neko došao, dobro bi došao. Mi nismo klub koji ima budžet da bi se doveli neki igrači.

Što se tiče ostatka lige Zoran Ćurguz smatra da su Krupa i Rudar prvi favoriti za ulazak u Premijer ligu.

- Mislim da su dva kandidata za Premijer ligu Krupa i Rudar Prijedor. Kod Krupe su igrači koji imaju iskustvo Premijer lige,formirali ekipu, počeli su pripreme na vrijeme, odradili pripreme na Zlatiboru.  Rudar ima dosta kvalitetnih igrača, međutim potrebno je vrijeme da se to ukomponuje. A liga je kratka, samo 27 kola i pri tome proljetni dio sezone je jako kratak, samo trinaest kola. Onda su tu dva kluba koji su stepenicu ispod, Kozara i Modriča, i onda ostalih šest klubova koji su tu negdje sa kvalitetom. Sloga je jedina nepoznanica, možda je lošija od ostatka lige, ali ove ostale ekipe svako može biti ili osmi, nijanse će odlučiti.

Sezona pred nama biće premijerno izdanje ''Lige 10'' Prve lige Republike Srpske. Iskusni strateg smatra da to neće donijeti mnogo napretka, te da je to model za Premijer ligu, ali ne i za niže rangove, koji bi trebali da budu razvojni.

- Liga od deset klubova je na premijerligaškom nivou ok. Koncentriše se kvalitet i takve lige su poželjne. Dva kluba se bore za prvaka, pet- šest za Evropu, dva- tri za opstanak i onda postoje tenzije do zadnjeg kola. NIže lige bi po meni, i liga Federacije BiH i liga Republike Srpske, trebale biti razvojne lige i ako imate situaciju da manje klubova ispada onda možete kao mi u Željezničaru dati priliku mladim igračima. Mi od 25 igrača imamo 23 igrača mlađih od 21 godine, što je raritet na ovim prostorima. Po meni, skraćenje lige u ovom trenutku je nepotrebno i mislim da treba dati šansu ostalim centrima. Recimo, nemamo više Doboja, Šamca, Višegrada, Gacka, Trebinja, Zvornika, otišli su ti centri iz Prve lige radi skraćenja lige i ja sam pobornik jedne lige od 16 timova. Ovo što je urađeno u Prvoj ligi Federacije BiH je optimalno i mislim da je upravo zbog toga ta liga i kvalitetnija od naše Prve lige, zaključio je Zoran Ćurguz.


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8