XS
SM
MD
LG

Nihad Hodžić i njegove pretnje

Nihad Hodžić

Niko u Republici Srpskoj nije podneo zvaničan zahtev za sazivanje bilo kakvih vanrednih fudbalskih izbora u Savezu kojim predsedava advokat iz Gradiške Mile Kovačević, ali je, pomalo i neshvatljivo, po sistemu rekla-kazala, reagovao Fudbalski savez BiH po navodnom dopisu iz entitetske “kuće fudbala”.

U toj reakciji “krovnog” Saveza, koju je potpisao Nihad Hodžić, novoustoličeni vršilac dužnosti izvršnog direktora Sektora za administraciju FS BiH, a poslanoj lokalnim zajednicama pod naslovom: “Realizacija infrastrukturnih projekata u saradnji sa FS BiH”, se preti Republici Srpskoj oduzimanjem pet terena iz projekta UEFA i FIFA koji trebaju da budu završeni u Prijedoru, Gradišci, Doboju, Bijeljini i Istočnom Sarajevu. Prema pismu iz Sarajeva ti tereni bi mogli da završe u lokalnim zajednicama Federacije BiH.

U dopisu Nihada Hodžića lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj piše:

“Fudbalski savez BiH je primio pismo od Fudbalskog saveza Republike Srpske kojim se obaveštava FS BiH da se na području FSRS dešavaju aktivnosti na sazivanju vanredne Skupštine FSRS i mogućih nestatutarnih aktivnosti u tom pogledu.

O tim mogućim aktivnostima će raspravljati Izvršni odbor FS BiH na svojoj redovnoj sednici zakazanoj za 22. avgust 2019. godine.

Ovom prilikom želimo samo ukazati na moguće posledice nestatutarnog delovanja bilo kojeg organizacionog nivoa u okviru FS BiH, a u ovom slučaju FSRS.

Svi infrastrukturni projekti koji se realizuju u saradnji sa FS BiH bili bi suspendovani, uz znanje UEFA i FIFA.

Trajanje suspenzije bi trajalo do rešavanja eventualnih nestatutarnih aktivnosti. Međutim, u cilju zaštite interesa FS BiH i preuzetih obaveza FS BiH prema dobavljačima i partnerima, ukoliko bi ove aktivnost potrajale izvan razumnog roka, FS BiH bi bio primoran na projekte lokalnih zajednica u okviru Republike Srpske prebaciti na zainteresovane lokalne zajednice u okviru Federacije BiH.

Nadamo se da do ovih neželjenih aktivnosti neće doći, ali smo dužni da vas upoznamo sa potencijalnim opasnostima nestatutarnih delovanja unutar FSRS.”

U čije ime govori i nameće se Nihad Hodžić za projekat zbog kojeg je Fudbalski savez BiH tužen od strane firme “Mavas” iz Mrkonjić Grada jer kao prvoplasirana na tenderu nije dobila posao izgradnje terena, a upravo je Nihad Hodžić bio u toj komisiji za odabir najpovoljnijeg ponuđača?!

Da li je ovaj dopis Nihada Hodžića zaista pretnja Republici Srpskoj ili priprema terena da se onemogući dolazak predsednika zajedničkog Aaveza iz srpskog entiteta na izborima 2020. godine. Po važećem Statutu FS BiH iduće godine predsednik FS BiH treba da bude iz Republike Srpske i moguće je da bude reizabran u mandatu 2024 – 2028. godina, što očigledno ne odgovara Sarajevu, pa pojedinci iz “krovnog” Saveza već sada pripremaju teren da Republiku Srpsku prikažu kao remetilački faktor u fudbalu BiH, prizivajući reakciju UEFA i FIFA za nekim novim Komitetom za normalizaciju, kao što je bilo 2011. godine.

Naredni dani će sigurno pokazati po kojem, i čijem, nalogu je reagovao Nihad Hodžić kad se vrlo dobro razume u Statut, kako FS Republike Srpske, tako i FS BiH?

 Šta kaže član 26?

Nihad Hodžić upozorava na nestatutarne aktivnosti oko vanredne sednice Skupštine, ovaj termin ima čvrsto uporište u Statutu FSRS s prečišćenim tekstom iz juna 2019. godine. U članu 26. piše:

“Vanrednu Skupštinu može sazvati Izvršni odbor, odnosno tri asocijacije članice (tri Područna fudbalska saveza) ili na pismeni zahtev 1/3 delegata članova Skupštine. Zahtev mora sadržavati teme za dnevni red, kao i kratko obrazloženje. On se mora uputiti Generalnom Sekretaru FSRS.

Ako se pravnovaljano zatraži sazivanje vanredne Skupštine, ona se mora održati najviše u roku od jednog meseca. Poziv za Skupštinu i njen dnevni red generalni sekretar FS RS mora dostaviti u pismenom obliku članovima FSRS i članovima Skupštine u roku od 10 dana.

Kada se vanredna Skupština sazove na inicijativu Izvršnog odbora, on mora sastaviti dnevni red.

Dnevni red vanredne Skupštine ne može se menjati.”