XS
SM
MD
LG

Mundobasket: Poljaci savladali Kinu i sudije nakon produžetka, pobjede Španije i Rusije

Košarkaši Poljske upisali su drugu pobjedu na Mundobasketu. Oni su nakon produžetka savladali Kinu sa 79-76.

Foto: FIBA

Kina je dobro otvorila meč. Igrali su dobro u oba pravca a Poljake je u igri držao Ponitka. Prvi period Kina je dobila sa 25-15. Na startu drugog perioda imali su Kinezi i +12. Mežutim, Ponitka je pokrenuo seriju Poljaka koji do poluvremena prave preokret i sa +4 odlaze na odmor.

U trećem periodu razirao se Ej Džej Sloter. Imali su u jednom trenutku i sedam poena prednosti ali su se Kinezi održali u igri. Poljaci su poveli 61-56 u poslednjem periodu ali Kina serijom 13-3 dolaze do preokreta. Sloter trojkom ostavlja u igri Poljake. Potom se ušlo u neizvjesnu završnicu. 

Pri rezultatu 70-69 za Kinu, sudija Kalio poklanja dva bacanja Žau iako faula bilo nije. Pogodio je oba a sa druge strane oba bacanja dao je Sloter. Potom Ći gubi loptu na sedam sekundi do kraja, Ponitka kreće ka košu ali je bio fauliran. Jedno bacanje je dao a jedno ne i otišlo se u produžetke.

U produzetku se igralo dosta tvrdo. Poenima Kuliga Poljska je povela 78-76. Kinezi potom nisu za pet sekundi izveli loptu a Ponitka je imao dva bacanja. Dao je samo jedno pa je Kina imala napad za produžetak. Đianlijn je promašio trojku za novi produžetak.

Ponitka je predvodio Poljake sa 25 poena dok je Đanlian dao 23 poena za Kineze.

Drugu pobjedu upisala je i Španija. Španci su sa 73-63 dobili Portoriko. Portoriko je vodio 21-17 nakon prvog perioda ali su u drugom periodu Španci napravili preokret i sa +1 otišli na odmor. U trećem periodu Španci su stigli do dvocifrene prednosti i čuvali su je do kraja. Mark Gasol predvodio je Špance sa 19 dok je Klavel sa druge strane imao 13 poena.

Drugu pobjedu upisali su i Rusi savladavši Koreance sa 87-73. Fridzon i Vorontsević imali su po 13 poena dok je Ra imao 19 sa druge strane.