XS
SM
MD
LG

Priželjkivali smo duel sa njima a danas ćemo ga sa gorčinom gledati

Danas je na programu duel Srbije i Amerike u razigravanju od petog do osmog mjesta. Očekivalo se, ako se sretnu ove dvije selekcije, da to bude borba za medalju. Ovako, ovo će biti jedan rezultatski nebitan meč.

Foto: KSS

Srbija i Amerika su kroz istoriju imali mnogo sjajnih mečeva. Nama je jedan od najdražih onaj iz Indijanapolisa. Tada smo ih dobili u četvrtfinalu i to na njihovom tlu. Čiča Gurović je rešetao, Bodiroga i Divac igrali maestralno a Jarić je pogađao neka bitna bacanja.

Nadali smo se sličnom scenariju. Nadali smo se nekom meču koji će biti važan, a da ćemo sa njima igrati na ovom Mundobasketu. Međutim, naš duel sa njima apsolutno nema rezultatski značaj. Biće veoma mučno gledati taj duel. Biće iz više razloga. 

Imali smo ogromnu šansu za zlato. Mnogo otkaza u svim selekcijama a Amerika došla sa nekom trećom postavom. I ta Amerika još je imala dodatne porbleme u vidu povrede Tejtuma. Kao takvi, itekako su bili savladivi i to je svima bilo jasno. Nakon poraza od Španije, nadali smo se polufinalu sa njima. Ipak, nama Argentina a njima Francuska, pokvarile su planove.

Sada je pravo pitanje na šta će ličiti ovaj meč. U ovom meču nema pobjednika. Taman i da ih dobijemo, to neće imati neku težinu. Em su oslabljeni em nam pobjeda rezultatski ne donosi ništa. Zvuči čudno da ali stvarno ćemo se osjećati kao gubitnici ako dobijemo Ameriku. Prosto da ne povjeruješ ali je tako.

Međutim, ovaj meč bitan je iz nekih drugih razloga. Bitno je da li će tim pokazati reakciju i hemiju. Ako opet toga ne bude, onda sa sigurnošću možemo pričati o sukobima unutar našeg tima. Ima i sada raznih tračeva ali za sada su sve to prazne priče koje nemaju osnov. Sa te strane jedino bi bilo bitno da ekipa odigra dobro jer bi onda bilo jasno da ovoj ekipi ne treba mnogo za uspjeh.

Ali ako opet odigramo loše, onda će biti jasno da postoji problem u ''kući'' odnosno svlačionici. Sa druge strane ni Amerima neće biti lako. Ako mi sa gorčinom gledamo na ovaj meč, oni tek ne bi izašli na teren da ne moraju. Njima je samo zlato uspjeh a na kraju neće ni medalje uzeti. Nije to realno ni tolika senzacija budući da su stvarno došli u lošem sastavu ali opet će im biti teško psihički ući u ovaj meč.

Faliće im Tejtum i Smart što je dodatna prednost za nas. Možda tako i mora biti. I dalje samtram da šta god da se desi, Sale treba podnijeti ostavku nakon Mundobasketa. Jednostavno, propuštena je velika šansa za zlato a 90% loših stvari su vezane za Saleta na ovaj ili onaj način.

A za kraj, ako je kraj kao što bi trebao biti, bilo bi fino dobiti Amere. Bila bi to satisfakcija Saletu da je srušio Amere. A iako je radio loše stvari na ovom prvenstvu, uradio je dosta toga dobrog u proteklim godinama i sigurno da je zaslužio jednu ovakvu pobjedu za kraj, ako je stvarno kraj.

Zato, iako je rezultatski nebitan meč, sa Amerima je uvijek bilo i biće bitno makar radi nekih drugih stvari. Zato se nadamo da će momci izaći na teren i dobiti Amere. Na kraju krajeva i njima svima bi bila jedna lijepa satisfakcija za dva mjeseca napornog rada u reprezentaciji, pobjeda nad Amerikom. Kad već nema medalje i vize za Tokio, bar da ne bude da su uzalud trošili ljeto.