XS
SM
MD
LG

Koliko mogu ''revolveraši'' iz Bara ?

Mornar iz Bara godinama je atraktivan klub u ABA ligi. Dosta zanimljivih igrača prošlo je kroz ''Topolicu'' a košarka je uvijek bila atraktivna i lijepa. Nešto slično očekuje se od Mornara i ove sezone jer su okupili odličan tim.

Foto: ABA liga

Braća Pavićević rade sjajan posao. Đorđije je predsjednik kluba dok je Mihailo trener. Svakim danom sve više unapređuju klub. ovoljno govori i podatak da će imati semafor na vrhu dvorane kakav možete vidjeti u NBA ligi. 

Što se igračkog kadra tiče, sklopljen je zaista zanimljiv sastav. U vanjskoj liniji imamo dva povratnika. Derik Nidam vraća se u Bar nakon godinu dana igranja u Evropi. Nidam je u prvom mandatu igrao sjajno. On je bio ubitačan i napadački i što se tiče asistencija i može se reći da je bio najzaslužniji što je Mornar te sezone bio prvak u Crnoj Gori i što su igrali plej of ABA lige. Od Derika se svakako opet očekuje da bude jedan od lidera tima ali da sada malo manje šuteva uzima jer je takva koncepcija ekipe.

Drugi povratnik je Reili Ros, koji je prošle sezone igrao u Ciboni. On je igrač koji može dati sjajan doprinos u oba smjera. Dobar defanzivac, u napadu neće siliti a može donijeti doprinos i prije svega je timski igrač. U Bar je stigao i Džejkob Pulen. Nekada igrač Barse a pršle sezone član Cedevite, trebao bi dati veliki kvalitet Mornaru. Tokom pripremnog perioda bio je odličan i očekuje se da redovno donosi 15+ poena po svakom meču. Takođe, ne bi trebalo biti problema oko uklapanja jer može igrati u paru i sa Nidamom i Rosom.

Od domaćih igrača pristigao je Jelenić a tu su i starosjedioci Mugoša i Pavićević. Od domaćih igrača najveća uzdanica svakako je Vranješ. Popularni Vranjoza može pokriti i poziciju beka ali i poziciju trojke. Odličan šuter i kad uđe u ritam, taa je nezaustavljiv. Vrlo lako kad je u zoni, natrpa koš rivala u 2-3 minute. Pored Vranje, tu je još jedan iskusni domaći igrač ali igrač koji je, za razliku od Vranješa, tek pristigao. Riječ je o Seadu Šehoviću koji dolazi u Bar iz Budućnosti. Svojim iskustvom i podređenosti timu, svakako može pomoći ekipi.

Na poziciji krila bio je stigao Hobson. Međutim, bio je nedisciplinovan pa je odstranjen iz ekipe. Iako je Mornar pokušavao i sa Kej Si Riversom i Markom Simonovićem, na kraju je ipak odlučeno da Taj Voler i dalje bude dio Mornara. Igrao je već ranije za Barane a prošle sezone se vratio. Vrlo dobro zna kako sve funkcioniše u Baru i iako je stranac, može se sa pravom reći da je postao domaći u Baru. Pored njega vjerovatno će na krilu prostora dobijati i Sead Šehović i Vranješ a u nekim petorkama moguće i Markota.

Iskusni Damir Markota, pojačao je Mornar. Prije svega krlini centar ali popularni Šveđo može igrati i na krilu. U Ciboni je bio sjajan prošle sezone, iza sebe ima ogromno iskustvo a djeluje i da se sjajno uklopio u ekipu iz Bara. Tokom priprema bio je odličan i u Mornaru se nadaju da će nastaviti sa tim igrama.  Vukota Pavić ostao je u Baru i on će takođe igrati na poziciji četvorke.

Stigao je i Milko Bjelica, koji može igrati i poziciju četvorke i petice. Dugogodišnji igrač Zvezde u dva navrata i dugogodišnji EL igrač, vraća se u region nakon sezone u Japanu. Iskustvom može mnogo pomoći. Dobar u skoku, dobar i šuter za svoju poziciju a jedina mana kroz cijelu karijeru je ta, što često proašuje zicere.

Na centru je ostao Uroš Luković. Luković iza sebe ima dvije sezone u Baru. jedan od najboljih blokera u ligi, sjajan u skoku i neko ko bi i poenterski mogao biti sjajan uz Nidama, jer su i ranije sjajno sarađivali. Na kraju krajeva, biće tu da kupi promašaje vanjske linije i sigurno će imati dosta off skokova. Ostao je pod košem i Radoje Vujošević ali on ne bi trebao imati preveliku minutažu. Od pojačanja stigao je i Mirza Begić. Međutim, djeluje da se još nije uklopio na pravi način u Bar. Vidjećemo da li će ga Barani sačekati ili će tražiti bolje rešenje. 

Što se Barana tiče, sigurno će biti uživanje gledati ekipu Mihaila Pavićevića. Mogli bi igrati zaista sjajnu košarku. Sigurno će se igrati za poen više i Mornar ima potencijal da bude najefikasniji tim lige. Naravno, za nešto više trebaće i odbrane ali i tu imaju potencijala. Pod košem u Lukoviću a u vanjskoj liniji u Rosu i Nidamu prije svih. 

Najvažnije će biti da Pavićević dobro rasporedi uloge igrača a to ne bi trebao biti problem, jer se radi o sjajnom stručnjaku. Takođe, problem bi moglo biti iigranje na dva fronta, budći da će Mornar igrati i FIBA Ligu Šampiona. Međutim, roster je dosta dobro popunjen i dosta je kvalitetnih igrača u rotaciji pa bi mogli dobro gurati u zgusnutom ritmu. Što se ABA lige tiče, Mornar je sigurno kandidat za plej of, a da li će tamo i završiti, pokazaće teren.


22 .kolo ABA liga
Krka 62 : 59 Petrol Olimpija
Cedevita 94 : 80 Mornar
FMP 73 : 72 Partizan NIS
Igokea 100 : 82 Zadar
Crvena zvezda MTS 100 : 76 Mega Bemax
Budućnost VOLI 91 : 82 Cibona
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 22 21 1 43
2 Cedevita 22 16 6 38
3 Budućnost VOLI 22 16 6 38
4 Partizan NIS 22 14 8 36
5 FMP 22 10 12 32
6 Mega Bemax 22 10 12 32
7 Cibona 22 9 13 31
8 Igokea 22 8 14 30
9 Mornar 22 8 14 30
10 Zadar 22 7 15 29
11 Krka 22 7 15 29
12 Petrol Olimpija 22 6 16 28