XS
SM
MD
LG

Sa Edinom o NBA

Večeras kreće nova sezona NBA lige. Kao idealnu najavu nove sezone, odradili smo razgovor sa komentatorom ''Arena Sport'' televizije, Edinom Avdićem. Budući da će Arena prenositi preko 200 utakmica ove sezone jasno je da je Avdić pravi sagovornik za najavu novve sezone.

Foto: N1

Već prve noći imamo gradski derbi u Los Anđelesu. I Lejkersi i Klipersi su se mnogo pojačali i imaju velika očekivanja pre novu sezonu.

''Lejkersi su po mom mišljenju prvi kandidati za finale Zapada i možda i prvi favoriti za titulu. Imaju i dalje najboljeg igrača na svijetu Lebrona Džejmsa, kojem je pridodan čudesni Entoni Dejvis. Šutera je više nego prošle godine i to će ovom dvojcu dati dosta prostora za igru. Klipersi su možda i najbolja odbrambena ekipa u ligi kada su kompletni. Lenard, Džordž i Beverli mogu da zaustave svaku ekipu. Pitanje i za Lejkerse i za Kliperse jeste koliko će nosioci igre odigrati utakmica u sezoni kao i kakva će hemija biti među najvećim zvijezdama i njihov odnos prema treneru, naročito u Lejkersima'', kaže na početku razgovora Avdić.

Bruklin se ove sezone mnogo pojačao. Doveli su Irvinga i Durenta između ostalih a od igrača iz regiona tu je Džanan Musa.

''Netsi su prošle sezone izgledali sjajno. I ove sezone imaju tu igru koja im je donijela plasman u plej of, mimo svih očekivanja. Vidjećemo kako će trener Etkinson u sve uklopiti Kajrija Irvinga, koji je nesumnjivo maestralan igrač ali kojeg prati reputacija osobe koja je teška za saradnju. Što se tiče Muse, Musa je u predsezoni imao par odličnih utakmica. Mislim da će dobiti neke minute, naročito u prvom dijelu sezone. Vidno je ojačao i od njegovog šuta sa distance umnogoe će zavisiti i njegova uloga u rotaciji ekipe. Netsi na bekovima imaju nekoliko odličnih igrača i realno mora koristiti svaki minut'', ističe Avdić.

Denver Nagetis sa Nikolom Jokićem prošle sezone bili su na korak od finala Zapada. Sačuvali su većinu igrača i opet imaju perspektivu za visok plasman.

''Denver je dodao Džeremi Grenta, koji je fizički izuzetno moćan igrač i značiće im u rotaciji. Vraća se Majkl Porter Junior koji ako bude zdrav može biti odličan igrač u najavi. Pitanja za Denver jeste ko je opcija broj dva nakon Nikole Jokića kao i da li je Meloun trener za velike rezultate. Marej, Bizli, Heris ili neko četvrti, mora napraviti veliki skok ove sezone ako žele da se uključe u borbu za vrh.''

Popularni komentator i veliki košarkaški znalac navijač je Jute još iz mlađih dana. Pošto su sklopili odličan tim, dotakli smo se i njih.

''Juta na papiru ima odličnu petorku, koja može da odigra svaku vrstu košarke. Snajder je jedan od najboljih trenera u ligi. Bojan Bogdanović imaće veliku priliku da se šuterski dokaze u ovoj ekipi. Majk Konli je idealan plej za njihov stil igre i generalno potcijenjen igrač. Od Mičela  se očekuje još bolja igra ove sezone a na sve to imate Gobera koji štiti obruč. Juta je favorit iz sjenke'', ističe Avdić.

Golden Stejt iza sebe ima pet vezanih finala. Mnogi ih potcijenjuju radi odlaska Durenta i povrede Kleja ali su i dalje ozbiljna ekipa.

''Golden Stejt bi mogao imati epsku sezonu Stefa Karija, poput one prije dvije godine kada je rušio šuterske rekorde. Opet, dolaze informacije da bi Klej mogao propustiti cijelu sezonu a to bi značilo da će i Stef ''povući ručnu'' u jednom dijelu sezone. Biće zanimljivo vidjeti kako će se Rasel uklopiti u sistem, koji mu na prvi pogled ne odgovara. Možda čak ostanu bez plej ofa ove sezone.''

Na Istoku će se voditi velika bitka za titulu. Nekako se najviše očekuje od Milvokija i Filadelfije.

''Baksi su  prvi favoriti Istoka bez dileme. Pitanje je da li Janis može napraviti šuterski iskorak, nakon lošeg nastupa na Mundobasketu. Pitanje pleja stoji. Može li Bledso napraviti nešto više ove sezone ? Ko će zamijeniti Brogdona ? Kako će šutirati Metjuz i Korver ?  No i pored tih mana i upitnika, Baksi djeluju kao prvi favoriti na Istoku bar na papiru.''

Budući da Edin godinama detaljno prati i koledž košarku, za kraj smo popričali o novoj Draft klasi.

''Najviše ću pratiti sina Grega Entonija, Kola. Izuzetna kombinacija snage, tehnike i šuta. Kada treba ubaci 30 poena a kada treba ima 15 asistencija. Na prvu nema slabosti u igri. Drugi na listi je Niko Menion, sin nekada poznatog američkog šutera u Evropi, Paka Meniona koji je igrao za Kantu. Sličan profil igrača kao Entoni. Tu je i Džejms Vajsmen kao vjerovatno najbilji igrač u klasi koji će sigurno dominirati na Memfisu'', poručio je za kraj Avdić.