XS
SM
MD
LG

Stručni ugao: Poraz kao pobeda!

Foto: FK Partizan, Sejduba Suma

Da je fudbal, ipak, samo najvažnija sporedna stvar na svetu, je potvrda sinoćne utakmice Partizan - Mančester junajted 0:1, odigrane u okviru Lige Evrope. Ova utakmica je dokaz da postoje i porazi koji ne bole. Da baš tako. 

Mančester je stigao u Beograd na krilima velike slave, sa preko milijardu fanova širom sveta. Od prvog minuta u njegovom dresu je zaigrao i najplaćeniji odbrambeni fudbaler u istoriji fudbala, Hari Megvajer, za čiji je dolazak iz Lestera, ovog leta, Mančester izdvojio neverovatnih 90 miliona evra. 

Evo u čemu je kumst i draž fudbala. U 52. minutu omaleni i svega 1,61 cm visoki, Sejduba Suma, je gvint-driblingom na visini šesnaesterca, fudbalskim žargonom rečeno, poslao po burek 1,94 cm visokog Megvajera. Jednostavno mu je "polomio kičmu". To je samo na tako velikim utakmicama radio Pele. Suma je nastavio akciju, njegov šut je odbranio golman Mančestera, ali imamo utisak da je Megvajer još na zemlji i da se četvoronoške vraća u Englesku. Ta pitkost akcije je radost igre, bez obzira koji tim igra i koji je rezultat u pitanju, ma koliko je rezultat, u "kladioničarskom fudbalu", pitanje života ili smrti. Sinoć niko na to nije ni pomislio, a to je samo dokaz da su nekad i porazi pobede ili makar mostovi ka njima, ako viteški razmišljamo i uživamo u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. Sinoć je pobedio fudbal, bez obzira na činjenicu što je Partizan oštećen za čist penal. 

Autor: Svetozar Čiča