XS
SM
MD
LG

Kandidati jednoglasno predloženi

Ognjen Valjić. Tomo Marić i Rodoljub Petković

 

 

Iza Fudbalskog saveza Republike Srpske je težak period u kojem su bile pomućene istinske vrednosti i vladala neiskrenost, ali pozitivna energija uved donese promene na bolje, što se moglo videti i nakon prve sednice Stručnog žirija manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske” koja će da bude održana u utorak, 18. februara ove godine u Kristalnoj dvorani banjalučkog hotela “Bosna” s početkom tačno u podne.

Kada zvono sa obližnjeg Hrama Hrista Spasitelja, svojevrsnog simbola i zaštitnog znaka Banjaluke obeleži dvanaest časova, a Sunce bude u zenitu, počeće deveto izdanje svetkovine koja iz godine u godinu zaokuplja sve veću pažnju i privlači ogromno interesovanje, a već odavno je probila regionalne okvire i njen odjek je stigao do čuvenog “Njujork tajmsa”, ali i japanske državne televizije.

-Zbog svima dobro poznatih dešavanja u FSRS ove godine bili smo primorani da pomerimo termin manifestacije koja će biti održana po deveti put na radost svih nas koji smo u fudbalu ili svoj život provodimo sa njim. Do sada smo s terminiom bili krajem januara, a sada smo sticajem okolnosti pomerili finalnu svečanost za 18. februar. Sama manifestacija odavno je prevazišla okvire Republike Srpske i postala prepoznatljiva u regionu i dobrim delu Evrope i sveta, tako da imamo obavezu da je svake godine dižemo na viši nivo, pa ne sumnjam da će tako biti i ove godine. Žiri je počeo sa radom, prvi sastanak je bio konstruktivan i svi nominovani su zaslužili da se nađu na široj listi, a sada ćemo imati teži deo da izaberemo najbolje među najboljima – rekao je Tomo Marić, predsednik žirija nakon prvog sastanka ovog tela u prostorijama FSRS.

Rodoljub Petković, nekadašnji dugogodišnji generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike bio je u ulozi koordinatora izmežu rada žirija i Organizacionog odbora kojim predsedava vršilac dužnosti Dušan Marković, inače prvi potpredsednik FSRS nakon razrešenja od strane fudbalske većine u Srpskoj predsednika Mile Kovačevića.

-Drago mi je da sam prisustvovao jednom konstruktivnom, pa mogu reći i prijateljskom sastanku, na kojem nije bilo tenzija, već su svi članovi žirija imali približna razmišljanja što je pokazatelj da su argumenti, u izboru predloženih kandidata, neoborivi i služe kao glavni aduti članovima stručnog tela. Žiri čini novinari koji tokom godine imaju najbolji uvid u sva dešavanja, ali i kompetenciju da nominuju imena za nagrade. Sada sledi onaj drugi, komplikovaniji deo, kada među najboljim treba naći ona imena koja će da uđu među besmrtna u fudbalu Republike Srpske. Izuzetno sam srećan što je, posle svega, ova manifestacija dobila na još većem značaju i što je iri zasedao u punom kapacitetu, svi članovi su se odazvali na radost fudbala, Saveza i ljudi koji su preuzeli brigu o njemu, ali i Republike Srpske. Odavno u ovoj prostoriji nisam video toliko TV kamera i novinara koji su apsolutno razumeli svoju ulogu u ovom trenutku. Za dobrobit našeg sporta, fudbala u prvom redu, ali i društva – rekao je Rodoljub Petković.

Zoran Prnjavotić, novinar Radio-televizije Republike Srpske i član žirija prvi put je učestvovao u radu ovog tela.

-Pre svega iznenađen sam profesionalnošću i ozbiljnošću, kao i odgovornošću svih uključenih u ovaj projekat svetkovine koja nosi naziv “Dan fudbala Republike Srpske”. Svi, manje-više smo kolege i poznajemo se sa raznih zadataka koje izvršavamo u svojim novinarskim karijerama, tako da nije bilo nikakvih nesporazuma u odabiru kandidata za nagrade. Naš najveći adut je jednoglasnost i žiri apsolutno stoji iza predloženih kandidata, a nijanse će da odlučuju koji će od njih da budu proglašeni za najbolje 18. februara na svečanosti u hotelu “Bosna”. Trudićemo se da budemo realni i da poštujemo snagu argumenata – rekao je Zoran Prnjatović.

Organizatori manifestacije “Dan fudbala Republike Srpske” su Fudbalski savez Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Sportski žurnal. Prethodnih godina podrška nije izostala ni od RMD produkcije vlasnika Rade Dade Mićevića, bivšeg rukometnog golmana, a od ove godine u organizaciju i medijsku podršku ukučio se i portal sportdc čiji je glavni i odgovorni urednik Dragiša Ćorsović, inače dopisnik Sportskog žurnala iz Istočnog Sarajeva.

Predstavljanje kandidata

Sportski žurnal će od danas početi da predstavlja sve predložene kandidate za pet redovnih nagrada: najbolji fudbaler, trener, fudbalski radnik, sudija i perspektivni igrač. Na taj način ćemo javnosti da približimo učinak svakog pojedinca u 2019. godini.

O posebnim priznanjima, nagradi za životno delo “Doktor Milan Jelić” i internacionalnoj “Zlatna povelja Miljan Miljanić” odlučivaće predstavnici organizatora, kao i o eventualnim specijalnim nagradama čije pravo dodeljivanja polaže Fudbalski savez Republike Srpske.

PREDLOŽENI KANDIDATI

NAJBOLjI FUDBALER – NAGRADA “VELIMIR SOMBOLAC”

1. Velibor Đurić (Radnik, Bijeljina)

2. Stojan Vranješ (Borac, Banjaluka)

3. Jovo Lukić (Krupa, Krupa na Vrbasu)

NAJPERSPEKTIVNIJI IGRAČ – NAGRADA “SRĐAN KAČAR”

1. Jovan Bokić (Leotar, Trebinje)

2. Nikola Turanjanin (Borac, Banjaluka)

3. Vladimir Bradonjić (Radnik, Bijeljina)

NAJBOLjI TRENER – NAGRADA “ILIJA MILjUŠ”

1. Mladen Žižović (Radnik, Bijeljina)

2. Branislav Krunić (Borac (Banjaluka)

3. Zoran Ćurguz (Željezničar, Banjaluka)

NAJBOLjI FUDBALSKI RADNIK – NAGRADA “ILIJA PANTELIĆ”

1. Slobodan Đorđić (Bijeljina)

2. Milorad Subić (Tekstilac)

3. Goran Kosorić (Istočno Sarajevo)

NAJBOLjI SUDIJA – NAGRADA “RATKO KRAGULj”

1. Jovo Karić (Trebinje)

2. Damir Lazić (Brčko)

3. Dražen Marić (Bijeljina)