XS
SM
MD
LG

GPS tehnologija od sada prati fudbalere Voždovca kroz treninge i utakmice!

Voždovac se odavno svrstao u red klubova koji rade sa fudbalerima po najsavremenijim metodama i kao klub koji igračima pruža sjajan ambijent za napredak u svim segmentima karijere. Od skora, Voždovac je postao jedan od nekolicine klubova u Srbiji koji poseduju GPS tehnologiju za analizu kretne strukture, treninga i utakmica, koja je danas standard u vrhunskom fudbalu.

GPS tehnologija služi za merenje spoljašnjeg trenažnog opterećenja. Pokazuje koliko je igrač ukupno pretrčao, koliko od toga ukupno u visokom intenzitetu, sprintu, koliko je bilo kočenja, ubrzanja itd. Sama GPS jedinica koju igrači nose u prsluku na leđima sadrži akcelometar, žiroskop, magnetometar koji zajedno sa satelitom mogu do najsitnijih detalja da razlože kroz brojeve (obim, intenzitet) utakmicu, trening, vežbu.

Kondicionog trenera Voždovca Marka Kuridžu smo upitali zašto je u današnjem fudbalu toliko bitno da se i na ovaj način prate fudbaleri kroz trening i utakmicu?

– Fudbal je timski sport u kom se kretnja dešava u kontekstu igre. Nije moguće sve predvideti i izmeriti kao u atletici gde je jasno određeno na svakom treningu i u svakom mikrociklusu koliko će koji atletičar da pretrči, skoči ili baci kuglu. Sa druge strane, u fudbalu nije moguće predvideti koju razdaljinu će igrač da pretrči, u kojim intenzitetima, koliko će da napravi ubrzanja i kočenja. Otprilike možemo pretpostavitim ali precizno i egzaktno nikada, jer nikad ne znamo kako će određeni specifični uslovi da se reflektuju na kretnu strukturu. – započinje stručnjak koji je zadužen za fizičku spremu Zmajeva i nastavlja, “Nekada će igra da vas natera da više trčite, nekad manje, nekad će biti puno kočenja, nekad sprinta, a to su stvari koje nas interesuju, jer one nam daju uvid u to koliko je ko bio opterećen nekom vežbom, treningom ili utakmicom. U odnosu na to možemo da steknemo uvid u to u kolikom je riziku od pretreniranosti ili povređivanja svaki pojedinac , a opet, u odnosu na to možemo jasno da planiramo sledeći trening ili mikrociklus.”

Koji su to parametri koje može pokazati GPS tehnologija, šta je ono na šta treba obratiti pažnju da bi se što bolje sagledali rezultati, a nakon toga i dobio pravi uvid u fizičko stanje fudbalera?

– Kao što rekoh, parametri koji nas najviše interesuju su ukupna distanca, distanca u brzim trčnjima, distanca u sprintu, kočenja, ubrzanja koliko je opterećenje samog treninga. To su neki osnovni parametri koje pratimo na dnevnom nivou i koji nam daju uvid u to koliko smo pogodili ili promašili ciljani obim i intenzitet. Svaki igrač ima neke srednje vrednosti koje se trudimo da pratimo. Te srednje vrednosti dobijamo kroz utakmice, a sam zahtev na utakmici određuje pozicija igrača, njegove individualne karakteristike i sposobnosti, opredeljenje i kvalitet protivnika. Pored toga, u samom trenažnom procesu možemo da profilišemo određene vežbe koje često koristimo i  da jasno u brojkama znamo kakva je kretna struktura tih vežbi. Ako nastavimo dalje možemo reći da struktura vežbi određuje kojim danima u kom obimu možemo da ih koristimo, a sve to zajedno treba da nam omogući da ekipa i svaki pojedinac u ekipi bude u svakom trenutku u optimalnoj sportskoj formi.

I za kraj, šta je to što nova tehnologija može da donese Voždovcu, koliko će to sve podići nivo rada i treninga na viši nivo?

Opredeljenje Voždovca jeste ulaganje u mlade igrače i njihov razvoj, to se može videti već od ove sezone. Imamo najmlađeg debitanta u Superligi, promovisali smo veliki broj igrača koji su rođeni u novom milenijumu. Jedna smo od najmlađih ekipa u prvenstvu. Da bi se mlad igrač kvalitetno razvijao nije dovoljno da bude u istom režimu kao igrač koji je na zalasku karijere. U tom smislu mi imamo tzv. funkcionalne grupe – prvih 11, rezervni sastav, mlađi fudbaleri, gde su ovi poslednji izloženi najvećem opterećenju u trenažnom procesu kako bi i nakon omladinskog fudbala ostali u razvojnom programu, ne isključivo takmičarskom, što bi trebalo da im pomogne da se brže adaptiraju na uslove seniorskog fudbala, koji se u mnogome razlikuju od omladinskog, kako u fizičkom tako i u tehničko taktičkom, a na kraju i ne manje bitno, mentalnom. Tu nam mnogo pomaže GPS da taj rad držimo u okvirima njihovih trenutnih kapaciteta i da ih progresivno opterećujemo. – završava Kuridža razgovor za klupski sajt.