XS
SM
MD
LG

Na današnji dan, pisana istorija

Na današnji dan pre 24 godine odigrane su prve, istorijske, utakmice u Prvoj ligi Republike Srpske čiji se fudbalski šampionat u tekućoj 2019/20. sezoni igra po 25. jubilarni put. Tog 16. marta 1996. godine, nakon tri ipo godine krvavog građanskog rata i potpisivanja Dejtosnkog mirovnog sporazuma u Ohaju, počelo je prvo prvenstvo srpskog entiteta, tada podeljeno u dve grupe sa po jedanaest klubova – istok i zapad.

Zbog loših vremenskih uslova i snega premijerne utakmice u prvenstvu na istoku Republike Srpske su odgođene, igralo se samo na zapadu, i taj datum ušao je u istoriju fudbala najmlađe srpske zemlje kao početak ligaških takmičenja (tada je drugoligaška konkurencija bila podeljena u četiri grupe: Prijedor, Banjaluka, Bijeljina i Srpsko Sarajevo).

-Sećam se, po okončanju ratnih dejstava i potpisivanja Dejtona, delovali smo brzo i organizovano, doneli smo odluku da odmah na proleće krenu sva ligaška takmičenja u našoj republici jer smo od 1993. godine, još dok je rat trajao, igrali Kup Republike Srpske i imali smo određena iskustva. Mali problem je bio što se i jesenji deo prvenstva morao odigrati na proleće, dakle sezona 1995/96. se igrala od marta do kraja jula 1996. godine, kada je odigran revanš susret za apsolutnog šampiona između Rudar Prijedora, šampiona zapada i Boksita iz Milića prvaka istoka. Milićani su ušli u istoriju kao prvi šampion naše republike – prisetio se Rodoljub Petković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske od 5. septembra 1992. godine, kada je Savez osnovan do 16. novembra 2017. godina i odlaska u penziju.

Fudbal Republike Srpske i njena Prva liga prolazili su, kroz minule dve ipo decenije kroz mnoga iskušenja i zamke, bilo je i blagodatnog, ali i teškog vremena. Loptu u bitkama za bodove nisu uspele da zaustave ni egzodus Srba u miru sa vekovnih ognjišta u Sarajevu, ni NATO bombe koje su 1999. godine padale po Saveznoj Republici Jugoslaviji, ni smrt predsednika Republike Srpske i prvog čoveka fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH doktora Milana Jelića, kao ni sankcije UEFA i FIFA uvedene 2011. godine pod posebnim političkim pritiskom, ali ni onda kada su i sami nadležni i rukovodeći organi FSRS srozali prvoligašku konkurenciju na siromašnih i skromnih deset klubova nakon čega je OFK Sloga iz Gornjeg Crnjelova odustala od takmičenja…

I takva okrnjena, devastirana i osramoćena Prva liga Republike Srpske nije stala, fudbal se igrao “u posebnim uslovima”, sa nikad manje prvoligaša, sa samo četiri utakmice tokom vikenda što je bilo nezabeleženo do ove sezone. Tribine su, iz sezone u sezonu, bile oskudno posećene i sve praznije, kvalitet fudbala je svakim danom bio sve lošiji, takmičenje neatraktivno i nezanimljivo… A onda je, iz daleke Kine, stigao koronavirus. I sve je stalo!

Fudbal u Republici Srpskoj nije mogao da odoli nevidljivim mikroorganizmima koji su poharali celi svet, uneli strah i paniku među ljude i države, zaustavili loptu kako u Aziji, tako i Evropi, čak će se, po svemu sudeći, prvi put prolongirati i Evropsko prvenstvo koje je ove godine trebalo da bude odigrano u čast šezdesetogodišnjice od prvog izdanja kontinentalnog šampionata.

Sredinom prošlog veka u Sjedinjenim Američkim Državama vladika Nikolaj Velimirović je proročanski, i prozorljivo, govorio o čeličnim pticama na nebu koje će da prosipaju smrad po ljudima i zemlji i da će to biti najveći neprijatelj i pretnja savremenom čovečanstvu.

Fudbal, kao igra zabave miliona, i jedan od glavnih biznisa današnjice doživeo je klasičan nokaut od koronavirusa, a da li će se, i kada oporaviti, to je veliko pitanje.

Fudbalski šampionat Republike Srpske, 25. po redu, zvanično je prekinut – do daljnjeg, zbog opasnosti od koronavirusa, prvi put otkada je Republike Srpske i njenog postojanja overenog mirovnim sporazumom u vojnoj bazi “Rajt-Paterson” u Dejtonu, američkoj saveznoj državi Ohajo.

Da li je koronavirus samo najava ljudskog samouništeša?

 Klubovi i utakmice

U istoriji fudbala Republike Srpske ostaće zabeleženo da su prvoligaši u prvoj takmičarskoj sezoni 1995/96 bili, na istoku: Boksit (Milići), Glasinac (Sokolac), Sarajevo, Željezničar, Slavija (Srpsko Sarajevo), Jedinstvo (Brčko), Mladost (Rogatica), Panteri (Bijeljina), Leotar (Trebinje), Drina (Zvornik) i Romanija (Pale); na zapadu: Rudar Prijedor, Borac, BSK (Banjaluka), Kozara (Gradiška), Sloga (Doboj), Polet (Srpski Brod), Ljubić (Prnjavor), Borac (Šamac), Modriča, Sloboda (Novi Grad) i Proleter Promtes (Teslić).

U prvom kolu zapada 16. marta 1996. godine su igrali: BSK – Sloga (D) 0:1, Polet – Borac (Š) 2:0, Rudar Prijedor – Ljubić 2:0, Proleter Promtes – Kozara 1:1, Sloboda (NG) – Borac (BL) 0:3.