XS
SM
MD
LG

Vremeplov: Kad je Hakim odveo Roketse u majstorici do titule

Foto: NBA

U finalu NBA lige 1994. sastali su se Hjuston Roketsi i Nju Jork Niksi. Bila je to ona sezona kada je Džordan pauzirao od košarke pa su Niksi to iskoristili i ušli u veliko finale.

A samo finale je bilo spektakularno. Tokom cijelog finala igrale su se fantastične odbrane. Iz ugla današnje NBA lige, rezultati više liče na evropske utakmice a ne na NBA. 

Hjuston je ušao u finalnu seriju sa prednošću domaćeg terena. U prvom meču slavili su sa 85-78 a sjajan je bio Oladžuvon sa 26 poena. Međutim, u drugom meču vidjeli smo brejk. Niksi su slavili u Teksasu sa 91-83. No, Hjuston je uzvratio brejkom jer je slavio u trećem meču sa 93-89. U naredna dva meča kući, Nju Jork je oba puta slavio. Otišli su u Hjuston sa vodstvom 3-2 i trebali su dobiti samo još jedan meč. Bili su blizu u šestom meču ali je Hakim bio sjajan i sa 30 poena odveo Hjuston do pobjede rezultatom 88-84.

Tako smo došli do te čuvene majstorice. Hjuston je bolje otvorio sedmi meč. Vodili su tokom cijele prve četvrtine ali se Niksi nisu dali i bili su u igri stalno. Na kraju je Hjuston dobio prvi period sa 22-21. Nju Jork je napravio 4-0 na startu drugog perioda i došao do prvog vodstva. Ipak, predvođeni rukijem Semom Kaselom, Roketsi odgovaraju i dolaze do sedam poena prednosti. Tada se razigrao Derik Harper i vodio je Nikse do izjednačenja. Ipak, poenima Maksvela domaći su otišli na odmor sa dva poena prednosti.

U trećem periodu igralo se veoma veoma čvrsto i to je bio period sa najmanje postignutih poena. Roketsi su konstantno vodili ali ta prednost nije bila veća od šest poena. Na kraju su u poslednji period ušli sa tri poena prednosti. Imali su Roketsi i osam poena prednosti u poslednjem periodu ali uporni Niksi su stalno prijetili. Imali su dosta šansi da dođu i do potpunog preokreta ali nisu mogli pogoditi trojku a dosta su i otvorenih promašili. Posebno loš bio je Starks sa 0/11 za tri poena u cijeloj utakmici. Sa takvim šuterskim raspoloženjem i sa raznovrsnom igrom Hjustona, preokret Niksa nije bio moguć pa je Hjuston sa 90-84 dobio sedmi meč.

Oladžuvon je predvodio Roketse sa 25 poena, deset skokova i sedam asistencija dok je Harper predvodio Nikse sa 23 poena.