XS
SM
MD
LG

Korona uništila snove

Ženska U-19 reprezentacija BiH

Elitni krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo trebao je da dođe u periodu kada je nažalost sve uništila korona virus. Bilo je to iskušenje kako za organizatore, tako i za sve reprezentacije, a taj elitni krug nažalost se neće održati, barem za sada. 

Neće se naše juniorke iskusiti protiv selekcija Francuske, Italije i domaćina Portugala. Ali uspjeh je to veliki što su se i plasirale, jedna velika strast naših igračica i stručnog štaba, željele su toliko da igraju i da otputuju tamo, ali su njihovu snovi uništeni. Što u prevodu možete da shvatite „life goes on“, ili život ide dalje. 

Iskreno, moram da priznam da je i meni to teško palo. Imamo tako kvalitetne i talentovane igračice, a svakako nisu zaslužile da im se ovako nešto desi, jer svim djevojkama je, ja vjerujem san da igraju protiv ovakvih reprezentacija.

Nikad ne znate kada će vam se snovi ostvariti. I kojim putem ćete stići do ostvarenja. Znam samo da su one dugo, dugo sanjale taj Elitni krug kao i stručni štab. U oktobru smo svi bili u Etno selu Stanišić, gdje su juniorke za protivnike imale Belgiju, Švedsku i Jermeniju.

To je bio raj, nikako pakao, ali mnoge igračice su tada mogle da kažu, da su prošle kroz veliki psihički triler. 

To se prije svega odnosi na tu mladu generaciju u duelu drugog kola kvalifikacija protiv selekcije Švedske. Bile su one tada na visokom nivou. Imale su rezultat 0:2 na poluvremenu protiv jedne Švedske, jeste na kraju završilo 2:2, ali došle su do ogromnog boda. Bile su spremne da se prilagode takvom protivniku i da odigraju jako kvalitetno. 

Finalni, posljednji duel kvalifikacija došao je protiv Jermenije. Meni zvoni alam. Šta sam spavao, ako sam uopšte tada spavao znajući da pobjeda naše juniorke vodi u Elitni krug? Put pod noge i pravo u Etno selo na meč. 

Bile su juniorke u superpoziciji, u momentumu, kada se vidjelo da im tu utakmicu sve polazi za rukom. Tri gola, za plasman u Elitni krug? Nestvarno dobro. Ma savršeno ljudi. Kada je publici, ali i igračicama Švedske i Belgije postalo jasno u kom pravcu sve ide. Mi smo se zabavljali na tribinama i slavili što naše djevojke idu u Portugal.

Kada smo prošli, srce mi je bilo puno. Čestitaše oni jedni drugima na pobjedi, izgrliše se, izljubiše se, a bogami pao je i selfi. Mogu da kažem da će se ovo dugo pamtiti. Bila je privilegija pogledati ove djevojke, u najboljem mogućem izdanju. Mi živimo neviđene jake fudbalske momente. Živimo u doba jedne generacije koja je spremna uraditi mnoge stvari.

I sam selektor Dragan Jevtić je nakon Jermenije rekao da su napravili veliku stvar za ženski fudbal u Bosni i Hercegovini, pa kako i nisu? Naravno, fer je reći - nije to bio nimalo lak posao za U-19 reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Suočene su bile sa Belgijom, Švedskom i Jermenijom. Potrošile su toliko znoja, snage i želje, ali se isplatilo. 

Ženska juniorska reprezentacija BiH, ladies and gentleman. Čista petica! Portugale, čuješ li, nisi više sam u tom krugu. Spremite se, ako ne do kraja ove, onda sigurno sljedeće godine da pogledate naše maestre u fudbalu.

Verujte, i dalje se presabiram, da ovo možda nije san. Da sam zabrazio u nekakav fudbalski raj, da gledam čudo nad čudima, čekam da me neko probudi, štipam se za obraze da provjerim je li ovo sve java ili san. Jesu naše juniorke tugovale, vjerovatno i pustile koju suzu kada su čule da neće otići u Portugal, ali djevojke ne brinite, eto vas ubrzo tamo!

Možda mi ni ne zaslužujemo ovakve velikane, ovakve sportistkinje, koje će se pamtiti do vijeka. Junakinje se pamte, ali junaci se i rađaju i stvaraju. Za neka nova, dolazeća vremena.

Postoji jedna naša riječ koju mi imamo u sebi, a nju baš nije moguće prevesti na ostale jezike, a završava se na slovo "T".


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6