XS
SM
MD
LG

Široki Brijeg najavio tužbu protiv NS/FS BiH

Široki sprema tužbu

Ekipa Širokog Brijega, sada već bivši član Premijer ženske lige Bosne i Hercegovine spremna je podići tužbu protiv Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH.

Široki Brijeg je kao predposljednja na tabeli, zajedno sa Drinom, izbačena iz elite najboljih nakon odluke Takmičarske komisije prema kojoj je sezona završena po trenutnom stanju na tabeli. SFK 2000 Sarajevo je osvojio 18 put uzastopno titulu prvaka države.

Oni su u svoje redove doveli pet novih igračica i čvrsto su vjerovali da su mogli do kraja da se spase i ostanu u ligu, što je realativno i bilo moguće s obzirom na tabelu prije prekida prvenstva.

Predsjednik Slaven Zelenika i trener Ivan Kvesić smatraju da nije pravdeno da se 9 kola prije kraja njihov tim pošalje u niži rang, ako i dalje može da ostane u društvu najboljih.

Prvi čovjek ogorčen odlukom Saveza

Kontakirali smo predsjednika Slavena Zeleniku, koji je rekao da je razočaran odlukom Saveza. 

- Svakako da smo razočarani i ogorčeni na odluku Nogometnog/Fudbalskog Saveza BiH. Mislimo da ovo nije niti malo korektno. Pa 27 bodova je bilo u opticaju i igri, a mi smo u svoje redove doveli pet igračica što može da potvrdi i comet sistem gdje smo ih i registrovali. Ostali smo jedan bod od šestoplasiranog i mislimo da je ovo sramna odluka i poniženje za ženski fudbal u Bosni i Hercegovini. Mislimo da je bilo najkorektnija i najbolja odluka za sve da se pristupi proširenju lige. Žalosno je. Takmičarska komisija donijela je odluku prema uputama i naredbama. Tužno je da se svugdje u regionu igra osim kod nas. Mogli su da zadrže nas i Drinu u ligi, pa da naredne sezone bude 10 timova, ali samo mi nije jasno čime su izazvani da donesu ovakvu po meni nekorektno odluku. Kod nas u ekipi Branka Bagaric je gotovo cijelu polusezonu bila povrijeđena, išli smo na to da nam cijeli igrački kadar bude zdrav i da ne dođe do novih povreda kako bi što spremni ušli u borbu za opstanak uz naravno pojačanja koja smo doveli. Neće se ovako završiti, tužićemo Savez i to je naša moralna obaveza. Mi u Širokom Brijegu spremni smo da se borimo za svoja prava, rekao je prvi čovjek Širokog Brijega. 

Takođe, ogorčen odlukom Saveza je i šef stručnog štaba Ivan Kvesić. 

- Ovo je u najmanju ruku žalosna odluka Saveza koji je sa ovim potezom pokazala da ih fudbal uopšte ne zanima kao što pričaju. Imaju prema fudbalu nametnute odluke, a prema ženskom koliko god sa nekim projektima napravili nešto, hvale vrijedan potez i mene uvjeravaju da ih zanima ženski fudbal. To vam je isto da se popnete stepenicu gore i onda tri unazad. To ne vodi ničemu dobrom i plus što sam u razgovoru sa ostalim ekipama i predstavnicima pričao i gotovo svi se slažu za proširenje lige, međutim koga mi uopšte zanimamo? Povremeno da, ali se bojim da ozbiljno i dugo nekim programom za bolje ovoga neće biti.

Mislite li da su postojala bolja riješenja za prvenstvo?

- Penjanje stepenicom jednom po jednom gore, pa čak i da se spustite u niže, ne preskačete tri unazad. Nego bar isto pa idemo opet dalje. Kako da se klub stabilizuje u ligi kada ne dobijate ni pravila i upute kad dođete u viši rang. Plus izbace vas na pola prvenstva, a vi se pojačate sa pet igračica. Organizujete klub kako treba, dobijete pohvale i na kraju vas pomnože sa nulom bez ikakvih emocija. Ne kažem da mi nismo zakazali na terenu, itekako jesmo s obzirom koliko vrijedimo, a to što smo imali niz pehova i nedostataka u ekipi svakako nikoga nije briga. Vidjećete ako se ne promjeni odluka da ćemo se mi prošetati ovom nižom ligom bolje nego bilo koja druga ekipa do sada, a bilo je i ubjedljivih ulazaka. Mi trenutno imamo jači tim duplo ako ne i više u odnosu na početak sezone.

Stojite iza toga da ćete tužiti krovnu kuću bh. fudbala?

- To nam je dužnost i obaveza i naravno da ćemo tužiti Savez. Iz principa i iz uvjeravanja da je ovo nepravedan potez i u najmanju ruku nepromišljen. Moramo na taj način poakazi da se ne slažemo sa činjenicom da je ženski fudbal samo na bijelom papiru bitan. To treba potvrditi i u praski, tako da imamo pravo i borićemo se za svoja prava. Vjerovatno smo žrtve ovog smješnog poteza i u muškoj Premijer ligi i završeta sezone iz nesportskih razloga. Ubačeni smo u isti koš sa svim ostalim ligama da ne bi bilo "nepravde" prema ostalima. Međutim, sve u svemu i u ovim trenutcima ćemo bez obzira na sve pokazati da nismo neki seoski klub i da ćemo se u što kraćem roku vratiti u Premijer žensku ligu BiH, zaključio je Ivan Kvesić.

 


Radnik Bumerang : Drina
Alfa Modriča : Emina
Lokomotiva : SFK 2000
Iskra : Široki Brijeg
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 11 11 0 0 33
2 Emina 11 7 1 3 22
3 Lokomotiva 11 7 1 3 22
4 Iskra 11 6 2 3 20
5 Radnik Bumerang 11 5 0 6 15
6 Alfa Modriča 11 1 3 7 6
7 Široki Brijeg 11 1 2 8 5
8 Drina 11 1 1 9 4