XS
SM
MD
LG

Džordan modernog doba

Foto: Esentially Sports

Kroz košarkašku istoriju, mnogo je velikih igrača bilo. Rasel, Vilt, Džabar, Medžik, Džordan, LeBron, Kobi a sada Luka Dončić. Tako mlad a već u takvom društvu i to sa punim pravom.

Mladi Ljubljančanin oduševljava od najranijih dana i prvih minuta, koje je dobio kod Pabla Lasa u Realu. Dečko sa 16 godina igrao je u petorki ispred Rudija Fernandeza. Sa 17 godina je raspoređivao saigrače i odlučivao kakve će se akcije igrati. Sa 18 godina, osvojio zlato na Eurobasketu a sa 19 godina osvojio Evroligu i bio MVP iste.

Kao što se može i vidjeti u kratkom presjeku, iz sezone u sezonu pravio je skok u Evropi. Dizao se i podizao letvicu još više i više. Pa opet, bio je osporavan. Osporavan do bola od strane američke javnosti. Pričali su kako je spor, kako nema tijelo kako ovo kako ono a zaboravili su da se košarka igra mozgom.

A mozak Luke Dončića je na nivou genijalca. Kada bi se snimao košarkaški film na temu genijalnog uma, Luka bi ima glavnu ulogu u njemu. Mnogi su ga potcijenili, neki poput Divca ga ispustili a Dalas ga je na kraju izabrao. I već sada, iako Luka igra tek drugu NBA sezonu, jasno je da su Mavsi pogodili.

Luka je već u prvoj sezoni igrao sjajno. Nadmetao se sa svima, preuzimao hrabrost kada je teško i dokazivao svakom utakmicom koliko je nepravedno potcijenjen bio. Da je pravde i realnosti, igrao bi na Ol Star meču u ruki sezoni. Međutim, ipak nije igrao ali je u prvoj sezoni bio najbolji ruki u NBA ligi. 

Pošto je imao odlične statistike, bilo je pitanje kako će igrati u drugoj sezoni. Neki su mislili da je plafon to što je igrao u prvoj sezoni ali opet ih je Luka razuvjerio. Sve statističke parametre popravio je u odnosu na prošlu sezonu i nosio je ekipu Dalasa do prvog plej ofa nakon četiri godine. A pri tome, Dalas i nema neku silu od ekipe. Pored Luke tu je Porzingis ali ostatak ekipe sigurno nije na superstar nivou.

A kad je došao plej of, Dalas je otišao na Kliperse. Bilo je očekivano da će Klipersi igrati odbranu na Dončiću jer imaju ogroman defanzivni potencijal. Međutim, njihovu odbranu maestro Luka srušio je kao kulu od karata.

Već u prvoj svojoj plej of utakmici prebacio je 40 poena a Dalas je izgubio samo zato jer su sudije nepravedno isključile Porzingisa. U drugoj utakmici Luka je imao problema sa faulovima pa je opet odveo tim do pobjede. U trećoj utakmici doživio je povredu u trećoj četvrtini i nije igrao poslednjih 15ak minuta pa je opet imao tripl dabl.

A onda e došla utakmica koja je približila Luku košarkaškim Bogovima. Utakmica kojom je pokazao da je Džordan modernog doba.

Pred četvrtu utakmicu bilo je upitno da li će uopšte igrati. Skočni zglob u lijeve noge ga je mučio i vidjelo se da igra pod bolovima. A Klipersi su ga tukli sa svih strana i to ga je dodatno unervozilo. Dok je trošio energiju na sudije, griješio je a Dalas je gubio 21 razlike.

Ali onda je energiju usmjerio na prave stvari. Počeo je sjajno da vrti pik en rol, da napada u ranom napadu kad su ispred njega igrači poput Džeksona, Vilijamsa ili Morisa. Malo po malo Dalas je topio prednost i do poluvremena su se vratili. U trećem periodu Luka je vodio ekipu do velikog preokreta, što poenima što asistencijama. Nastavio je isto i u četvrtom periodu raditi ali su Klipersi uspjeli da se vrate.

U završnici susreta, Luka je postigao dvije nestvarne trojke. Pa ipak, ni to nije bilo dovoljno da se slome Klipersi koji su došli do preokreta. Na kraju je Luka pogotkom donio produžetak. A na kraju produžetka, uslijedio je funalni udarac mladog Slovenca. Primio je loptu i pogodio preko Redžija Džeksona trojku za pobjedu Dalasa.

Na kraju je meč završio sa 43 poena, 17 skokova i 13 asistencija. Postao je prvi igrač u istoriji koji je imao tripl dabl sa takvim statistikama. A sve to ne bi bilo toliko čudno da nije nekih stvari. Luka je igrao sa jednom zdravom nogom, Dalas bio bez Porzingisa a sa druge strane tako moćna defanzivna ekipa kao što su Klipersi.

Svi su ga udarali, svi su se smjenjivali na njemu ali rešenja nije bilo. Što su jače udarali, Luka je jače rešetao. Odbrana Klipersa, koja je zaista sjajna i moćna, djelovala je izuzetno smiješno radi Lukine magije. Čak ni sjajni defanzivac poput Kavaija Lenarda nije mogao zaustaviti mladog Ljubljančanina.

Može se apsolutno povući paralela sa Džordanom i Bed Bojsima iz Detroita. Oni su Džordana tukli sa svih strana a opet ih je Majkl rešetao. Ista stvar je i sa Dončićem. Udaraju Klipersi ali Luka rešeta. Ali jedna bitna razlika postoji. Majkl je tada bio stariji 5-6 godina nego sada Luka i igrao je svoju petu sezonu u NBA a Luka igra tek drugu sezonu u karijeri.

Sinoćnja Lukina partija je jedna od najimpresivnijih partija  jednog igrača na jednoj utakmici u plej ofu. Rame uz rame je ova Lukina partija sa Džordanovih 63 poena Bostonu i sa LeBronovih 29/30 poslednjih poena protiv Detroita. Pa opet, obojica su bili stariji nego Luka kad su radili te stvari.

A te godine e to je ono što je najveća prednost Luke Dončića. Tako mlad a tako dominantan i kao niko nikada prije. Jeste Evropa vidjela mnogo velikih majstora. Jeste samo EX-YU prostor vidio velike majstore. Ali Luka, pa Luka je nešto nevjerovatno. Već sad se bez ikakvog oklijevanja može reći da je Luka najbolji evropski igrač svih vremena.

Jer jednostavno, Luka je pokorio Evropu. Igrao se na terenima Evrolige, igrao se na terenima Endesa lige, igrao se u reprezentaciji. I ve to do svoje 19. godine. E to niko uspio nije i to niko uradio nije. A sada to igranje je prenio na najjaču ligu svijeta. I tamo se igra. igra se sa takvom lakoćom kao da vrti basket ispred zgrade.

I opet to što radi do sada nije viđeno. Niko tako mlad nije radio to što Luka radi. Niko tako dominantan nije bio u drugoj sezoni kao što je Luka. Definitivno je Džordan modernog doba i dječak koji se igra košarke.

A ako se ovako nastavi igrati, ima sve predispozicije da nadmaši velikog Majkla.....