XS
SM
MD
LG

Igokea dočekuje FMP

Foto: Igokea

Pred košarkašima Igokee novi je izazov. U zaostalom meču sedmog kola ABA lige, Igokea u srijedu dočekuje FMP.

Igokea je do sada odigrala sedam utakmica i ima pet pobjeda uz dva poraza. Tim iz Železnika imao je velike probleme sa koronom te su zabilježili dvije pobjede i četiri poraza u šest odigranih mečeva. Pored korone, imali su problema i sa povredama Đorđevića i Popovića koji još nisu u pravom ritmu.

FMP je ekipa za poštovanje bez obzira na trenutni skor. Prije svega vodi ih sjajan trener Vladimir Jovanović. Imaju problema ali su ekipa za poštovanje. Igraju brže i na više poena za razliku od Igokee. Napadački djeluju bolje ali defanzivno dosta lošije.

Skoro svi u ekipi šutiraju za tri poena i šutiraju pet trojki više od Igokee po utakmici. I dalje su isti kao i poslednjih godina kada je u pitanju agresivnost u skoku. Prvi su tim lige po skokovima a takođe su lideri lige u poenima iz ofanzivnog skoka.

Igra im polazi od Filipa Čovića. Čović ima defanzivnih mana ali ofanzivno diriguje igrom FMP-a. Vrti pik sa visokim igračima te forsira igru u tranziciji. Nerijetko u tranziciji uzima i šuteve za tri poena gdje do sada i nije bio pretjerano uspješan. Međutim, prije par sezona ''spržio'' je mrežice u Laktašima i odveo FMP do pobjede.

Pored njega svakako među lidere treba ubrojiti i bivšeg kapitena Igokee, Savu Lešića. Takođe defanzivno ima problema ali je dobar u skoku i u napadu igra na iskustvo. Veoma snažan na niskom postu a često koristi i finte radi solidnog šuta za tri poena te nakon njih ide na prodore i poentira. Ulubaj je opasan kada ga krene šut ali još nema kontinuitet. Nenadić na neki način igra ono što je Pot igrao ranijih sezona. Dosta iznudi faula na prodorima ali je sporadičan u šutu za tri poena. Takođe, konačno je zdrav Lazarević i igra sve bolje a tek ćemo vidjeti Đorđevića i Nikolu Popovića.

Ofanzivno im se igra zasniva dosta na šutiranju za tri poena i skoro svi šutiraju trojke a najčešće pod 45 stepeni. Vrte centralni pik gdje je najčešće jedan od igrača Čović a nekada igraju i pik pod 45 stepeni. Obično sa niskog posta napadaju ka košu dok rijetko idu na pas za šut iz vana. Sve u svemu napadački to djeluje dobro.

Međutim, defanziva je veliki problem. Pogotovo kada su na terenu Čović i Lešić zajedno. Obojica imaju svoje kvalitete ali ne i u defanzivi. Dok Filipu fali predispozicija, Savi fali brzine i to protivnici itekako koriste. Pik brane preuzimanjem ali ne rade to uvijek najbolje i često bude nedostatak komunikacije što se vidjelo i u meču sa Cibonom. Niski post brane najčešće bez udvajanja ali kada pomoć stiže, stiže sa čeone linije.

Igokea timski izgleda bolje, u boljem momentu dočekuje ovaj meč ali moraju biti itekako oprezni. FMP je veoma nezgodna ekipa i bitno je u kom smjeru će ići meč. Igokei će više odgovarati sporiji ritam i neki meč na dosta poena gdje bi se ekipe takmičile u šutiranju trojki, Igokei nikako odgovarao ne bi jer bi imala minimalne šanse da dobije takav meč.

Igokea mora iskontrolisati defanzivni skok i tako spriječiti poene iz off skoka što je jako oružje FMP-a jer 17% poena postižu iz ofanzivnog skoka. Takođe, Igokea mora iskoristiti svoje prednosti. Klemons pa i Pot moraju iskoristiti lošu odbranu Filipa Čovića. Znao je upasti i u probleme sa ličnim greškama tako da Igokea ima načina da eksplatiše njegovu lošu odbranu.

Igokea je ekipa koja uzima najviše šuteva za dva u čitavoj ligi. To je gotovo pa idealno za meč protiv FMP-a. Naime, FMP igra lošu odbranu kad su u pitanju visoki igrači. Za Lešića je već sve rečeno ali nije bolji defanzivac ni Pecarski. Možda najbolju odbranu igra Šešlija, pogotovo na niskom postu, ali se ne zna sačuvati od faulova na najbolji način.

Zato će biti važno kako će odigrati Igokeini visoki igrači a prije svih Karmajkl. Brži je od Lešića i ostalih visokih igrača a dovoljno snažan da izađe na kraj sa njima. Možda čak nije loše da Bajić proba sa dva centra jer će tako vrlo vjerovatno uspostaviti kontrolu u skoku a ako to Igokea uspostavi, na korak je od pobjede.

U svakom slučaju biće veoma zanimljiv meč u Laktašima. Da li će Igokea nastaviti sjajnu seriju rezultata ove sezone, saznaćemo u srijedu od 18:30h.


26 .kolo ABA liga
Borac 77 : 82 Cibona
Zadar 70 : 90 Crvena zvezda MTS
Igokea 79 : 88 Mornar
Cedevita Olimpija 85 : 79 Mega Soccerbet
FMP 91 : 85 Krka
Budućnost VOLI 20 : 0 Koper Primorska
Partizan NIS 80 : 58 Split
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 26 23 3 49
2 Budućnost VOLI 26 22 4 48
3 Mornar 26 19 7 45
4 Igokea 26 19 7 45
5 Cedevita Olimpija 26 18 8 44
6 Mega Soccerbet 26 14 12 40
7 Partizan NIS 26 13 13 39
8 FMP 26 11 15 37
9 Cibona 26 10 16 36
10 Zadar 26 9 17 35
11 Borac 26 8 18 34
12 Krka 26 8 18 34
13 Split 26 8 18 34
14 Koper Primorska 26 0 26 26