XS
SM
MD
LG

Vrijeme je za Australijan Open

Foto: ATP Tour

Večeras kreće prvi Gren Slem turnir u sezoni. Vrijeme za Australijan Open, nešto kasnije nego što smo navikli.

Na ovogodišnjem Australijen Openu, Srbija će imati šest tenisera u glavnom žrijebu. Titulu brani Novak Đoković i Noletov put neće biti lagan. Doduše start i ne bi trebao biti problematičan. Nole kreće protiv Šardija, kojeg je redovno pobjeđivao. Onda bi mogao na Tijafoa koji je igrao četvrtfinale prije dvije godine. U trećem kolu bi mogao na Opelku ili Frica. Potom bi išao na Raonića ili Vavrinku sa kojim je igrao dva spektakularna meča na AO. U četvrtfinalu Nole bi mogao na Zvereva a u polufinalu na Tima.

Realno reečeno, Nole bi trebao do četvrtfinala doći bez nekih prevelikih problema. Eventualno bi mu Tijafo ili Vavrinka mogli uzeti set ali ne preko toga. Onda kreće ono pravo i dalje mu naravno neće biti lako. Raduje to što je u odličnoj formi i što je djelovao baš fokusirano na ATP kupu i psihički je djelovao najbolje još od onog prokletog US Opena i duela sa Karenjo-Bustom. Znamo koliko Nole voli igrati u Melburnu i definitivno je najveći favorit ovogodišnjeg turnira.

Lajović je u prvom kolu otišao na Stakhovskog. Duci je u velikom padu. Sjajno je otvorio prošlu sezonu a onda je pao nakon pauze radi korone. Otkako se sve nastavilo, malo dobrog tenisa je igrao. Stakhovski je neugodan server ali realno bi ovo Duci morao dobiti. U drugom kolu bi išao na Bedenea ili Bublika a u trećem kolu bi išao recimo na Monfisa. Žrijeb je dobar ali je veći problem Dušanova igra. No, nadajmo se da se može vratiti na pravi put.

Krajinoviću se otvara put do trećeg kola. Rival na startu mu je Hase a u drugom kolu Alis ili Anduhar. U trećem kolu išao bi vjerovatno na Medvedeva. E sad, Filip je nepredvidiv. Ako igra kako može, čak i protiv Mede ima šta da kaže. Ali isto tako, Filip zna neugodno iznenaditi. No, sve ispod trećeg kola sa ovakvim žrijebom bio bi neuspjeh.

Kecmanović kreće od Poljaka Majžaka. Poljak je prošle sedmice pobijedio Đerea tako da će Miša imati iz prve ruke informacije kako je igrati protiv Poljaka. Dalje bi mogao na Manarina a u trećem kolu na Zvereva. Slično kao i sa Filipom, ako Miša bude pravi, ima šta da kaže i protiv Zvereva. Ali i treće kolo bi bio lijep rezultat za Mišu a onda šta uradi protiv Nijemca.

Laslo Đere baš nema sreće. Nije u nekoj formi nakon titule na Sardniji a uz to nije mogao gore proći u žrijebu. Rival u prvom kolu biće mu Rafa Nadal. Nadal nije igrao ATP kup. To može značiti da ima neke probleme sa povredom. No, zaista je nerealno očekivati da Laslo uradi ovde nešto i to najviše radi njegove loše forme. A Rafa bi i u drugom kolu mogao na Srbina. Naime, ako dobije Đerea ide na Troickog ili Moa. Mo je odličan server i s obzirom na Viktorovu formu, nisu velike šanse da dođe do trijumfa. 

U prvom kolu ima nekoliko zaista zanimljivih mečeva. Jedan od derbija je duel Dimitrova i Čilića. Jesu obojica u padu ali isto tako su pravili i sjajne rezultate i bili treći na svijetu u jednom momentu. Njihov meč vrlo lako bi mogao ići i u svih pet setova jer prosto su takvi igrači. Duel Nišikorija i Karenja-Buste biće repriza jednog sjajnog duela od prije par godina kada je Japanac slavio u pet setova.

Damir Džumhur kreće od Dakvorta iz Australije i to je meč gdje bi Džumi trebao doći do trijumfa. Veoma zanimljivo biće i u duelu dva mlada tenisera, Šapovalova i Sinera. Siner je osvojio Melburn tako da ulazi sa mnogo samopouzdanja u ovaj meč. Mečeve koje vrijedi ispratiti su i svakako između Medvedeva i Pospišila te Cicipasa i Žila Simona.

Što se tiče dama, Srbija će imati dvije predstavnice. Nina Stojanović igraće protiv Rumunke Begu. Begu igra u dobroj formi i prošle sedmice dobila je Sasnovič i Kontu. Svakako nije lagan rival ali imaće Nina šta da kaže u ovom meču. Mnogo teži posao čeka Olgu Danilović. 

Naime, Olga igra protiv Petre Martić iz Hrvatske. Petra zaista igra sjajno Gren Slem turnire u poslednjih par godina i veliki je favorit u ovom meču a vidjećemo kako će se Olga prikazati na debiju na GS turniru, naravno ako govorimo o glavnom žrijebu.

Sofija Kenin odbranu titule počinje protiv domaće takmičarke Inglis. Veoma interesantno biće u duelima kao što su duel prve teniserke svijeta, Ešli Barti, i Danke Kovinić iz Crne Gore. Takođe, interesantno bi moglo biti i u duelu. Naomi Osaka igraće protiv Pavljučenkove u meču koji lako može otići u tri seta.

Sve u svemu biće ovo jedan veoma interesantan Slem. Iznenađenja će sigurno biti jer realno niko nije dugo igrao, bili su u karantinu i ko zna šta nas sve čeka. Mi se nadamo da Nole podiže pehar po deveti put u karijeri a ostalo kako god bude neka bude.