XS
SM
MD
LG

Od kvalifikanta i debitanta do senzacije Australijan Opena

Foto: Tennis Colonist

U najavi Australijan Opena, rekao sam da nas čeka sigurno dosta iznenađenja radi svih novonastalih okolnosti. Na kraju je jedno ime isplivalo kao najveće iznenađenje. Riječ je o Aslanu Karacevu.

Rus je došao u glavni žrijeb kroz kvalifikacije. Međutim, od kvalifikanta je postao apsolutna senzacija. Ostvarivao je velike pobjede, nanizao ih četiri u glavnom žrijebu te je pobjedom nad Ožije Alijasimom došao do prvog Gren Slem četvrtfinala. A znate šta je najnevjerovatnije ? Da je do četvrtfinala došao na svom prvom Slemu u karijeri, bar kad je riječ o glavnom žrijebu.

Iako je šira teniska javnost tek sada čula za Karaceva, nije riječ o toliko mladom teniseru. On ima 27 godina i pred Australiju je bio 114. teniser svijeta. Nema niti jednu titulu niti ima nastupe na ATP Turu. Međutim, ima kao jedan od većih rezultata u karijeri srebro sa Univerzijade 2015. godine. On je tada izgubio od Čunga koji je prije tri godine nanio poraz Noletu na Australijan Openu.

Karacev je visok 185 centimetara. Igra prilično hrabar tenis. Omiljeni udarac mu je dvoručni bekhend i tokom cijele Australije djeluje da nema greške u njegovoj igri. Igra hrabro i pokušava nametnuti svoj ritam a na kraju krajeva, prednost mu je što nema šta izgubiti.

A zašto da ima pritisak kad je već toliko toga uradio. Prvi je teniser koji je u debiju došao do četvrtfinala na Slemu nakon 25 godina. Poslednji je takav bio Aleks Radulesku koji je to uradio 1996. godine na Vimbldonu a tek je sedmi u ''Open eri'' koji je u debiju došao do četvrtfinala na Slemu.

Izjednačio se i sa Patrikom Mekinroom kao igrač sa najnižim renkingom u poslednjih 30 godina a koji je došao do četvrtfinala u Australiji. Takođe, u poslednjih pet godina samo je Del Potro imao niži renking na US Openu 2016. godine a da je došao do četvrtfinala. 

Karacev je iz kvalifikacija došao do četvrtfinala Slema što je prvi takav slučaj od Vimbldona 2011. godine. Tada je Tomić prošao kvalifikacije i došao do četvrtfinala gdje ga je izbacio Nole. Protiv Švarcmana je ostvario prvu TOP10 pobjedu dok je protiv Ožije Aliasima prvi put u karijeri napravio preokret od 0-2 do 3-2.

Iako pojedinačno nema nikakvih rezultata a da su značajni do sada, ima ipak jedan veliki trofej. Doduše osvojio ga je više radi Medvedeva i Rubljova. Naime, bio je član Rusije na ATP Kupu koji se igrao prije Australije. Karacev nije igrao pojedinačne mečeve ali je igrao sva tri dubla i gubio. No, nije to koštalo njegovu ekipu jer su u singlu pobjeđivali.

Kao što mođete i vidjeti, Karacev je već sada ostvario nevjerovatan posao u Australiji. Međutim, još on nije rekao zadnju riječ. Slijedi mu četvrtfinale protiv Grigora Dimitrova. Naravno, Bugarin je apsolutni favorit nakon što je deklasirao Tima. Ali niko više neće potcijeniti Karaceva pa ni Grigor.

Na kraju krajeva, Rus nema šta da izgubi. Čak da ne uzme ni gem protiv Dimitrova, on će otići sa Australije ponosniji vjerovatno nego onaj ko osvoji turnir. Jer realno sve što je Karacev ostvario je jednako tituli na primjer Noleta ili Rafe.